Fico adresoval Čaputovej list ohľadom porušovania ústavných práv občanov zo strany Matovičovej vlády

04.11.2020 | 11:17
  14
Bývalý trojnásobný premiér Robert Fico (Smer-SD) sa prezidentky opýtal, prečo tolerovala porušovanie ústavných zákonov zo strany vlády a nepristúpila k náprave stavu.

Predseda Smeru-SD Robert Fico adresoval otvorený list prezidentke SR Zuzane Čaputovej, v ktorom upozorňuje na porušenie ústavného rámca regulujúceho krízové situácie. TASR o tom informoval hovorca strany Ján Mažgút.

Fico v liste skonštatoval, že podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu môže výkon mimoriadnej služby profesionálnym vojakom počas núdzového stavu nariadiť len prezident SR na návrh vlády SR. Pýta sa, prečo tolerovala porušovanie ústavných zákonov.

"Vážená pani prezidentka SR, bez akýchkoľvek pochybností je zrejmé, že ide o situáciu predvídanú citovaným ústavným zákonom o bezpečnosti štátu, kedy právomoc prijať rozhodnutie vo vzťahu k profesionálnym vojakom patrí výlučne prezidentovi SR. S veľkým znepokojením konštatujem, že neexistuje ani návrh vlády, ktorý by Vás požiadal o využitie tejto právomoci, ani Vaše rozhodnutie. Nasadenie vojakov Ozbrojených síl (OS) SR v núdzovom stave je preto v úplnom rozpore s citovaným ústavným zákonom," uviedol v liste Fico.

Ide podľa neho o hrubé zanedbanie ústavných povinností. Pýta sa prezidentky, prečo tolerovala porušovanie ústavných zákonov zo strany vlády a nepristúpila k náprave stavu. Ten podľa jeho slov nemožno akceptovať a na ktorý neexistuje žiadne rozumné vysvetlenie.

V liste vysvetlil, že núdzový stav vyhlásila vláda SR 30. septembra 2020 a 9. októbra prijala uznesenie, v zmysle ktorého mal minister obrany "vyčleniť na základe požiadaviek ministra zdravotníctva na nevyhnutný čas denne do 1500 príslušníkov OS SR". Následne podľa jeho slov prišlo uznesenie o vyčlenení do 8000 vojakov na prípravu a vykonanie celoštátneho testovania obyvateľstva na COVID-19.

Celé znenie otvoreného listu:

Vážená pani prezidentka Slovenskej republiky,

v mene Klubu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za politickú stranu SMER – sociálna demokracia si dovoľujem vyjadriť vážne znepokojenie nad hrubým porušovaním ústavného rámca, ktorý reguluje krízové situácie.

Podľa čl. 5 ods. 4 ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu č. 227/2002 Z. z. môže výkon mimoriadnej služby profesionálnym vojakom v čase núdzového stavu nariadiť len prezident Slovenskej republiky, a to na návrh vlády Slovenskej republiky.

Núdzový stav vyhlásila vláda Slovenskej republiky 30. septembra 2020. Dňa 9. októbra 2020 vláda Slovenskej republiky uznesením č. 644 uložila ministrovi obrany v bode B. časti B.1. tohto uznesenia „vyčleniť na základe požiadaviek ministra zdravotníctva na nevyhnutný čas denne do 1 500 príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky“.

Dňa 18. októbra 2020 prijíma vláda Slovenskej republiky ďalšie uznesenie pod číslom 665, ktorým ministrovi obrany ukladá v bode B. časti B.1. „vyčleniť do 8 000 príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky na prípravu a vykonanie celoštátneho testovania obyvateľstva...“.

Vážená pani prezidentka Slovenskej republiky,

bez akýchkoľvek pochybností je zrejmé, že ide o situáciu predvídanú citovaným ústavným zákonom o bezpečnosti štátu, kedy právomoc prijať rozhodnutie vo vzťahu k profesionálnym vojakom patrí výlučne prezidentovi Slovenskej republiky. S veľkým znepokojením konštatujem, že neexistuje ani návrh vlády, ktorý by Vás požiadal o využitie tejto právomoci, ani Vaše rozhodnutie. Nasadenie vojakov ozbrojených síl Slovenskej republiky v núdzovom stave je preto v úplnom rozpore s citovaným ústavným zákonom.

Takéto hrubé zanedbanie ústavných povinností ma núti požiadať Vás o vysvetlenie, prečo ste tolerovali porušovanie ústavných zákonov zo strany vlády Slovenskej republiky a prečo ste nepristúpili k náprave stavu, ktorý nie je možné akceptovať a na ktorý neexistuje žiadne rozumné vysvetlenie.

S úctou


Robert Fico

Zdroj: info.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti