VIDEO: Slováci začínajú mať plné zuby Matoviča aj koronadivadla. Pred Úradom vlády protestovali nespokojní ľudia, polícia proti nim zasiahla slzným plynom a vodným delom

17.10.2020 | 17:20
  59
Demonštranti prichádzali do Bratislavy od dopoludnia. Príslušníci polície ich čakali na hlavnej stanici. Odtiaľ sa presunuli pred Úrad vlády SR.

Pred Úradom vlády v sobotu prebiehal protest futbalových fanúšikov. Nesúhlasia s prijatými protipandemickými opatreniami ani s vládou Igora Matoviča. Demonštranti skandovali hanlivé heslá a vzduchom lietali dymovnice a kamene. Policajní ťažkoodenci rozohnali dav protestujúcich. Polícia proti demonštrantom použila slzotvorný plyn a k slovu sa dostalo aj vodné delo. Niektorí účastníci protestu tvrdia, že boli zasiahnutí gumenými projektilmi. Na nádvorie úradu prišli aj policajti z Lynx komanda.

Demonštranti pred budovou Úradu vlády SR skandovali hanlivé heslá, hádzali po policajtoch kamene, fľaše a delobuchy. Na mieste sa podľa agentúry SITA nachádzalo niekoľko stoviek ľudí.

Ultras fanúšikovia žiadali odstúpenie premiéra Igora Matoviča. Do ulíc vyšli napriek zákazu zhromažďovania sa nad 6 osôb.

V úvode zhromaždenia vystúpil aj bývalý poslanec Národnej rady SR Peter Marček. Očakával sa tiež príchod priaznivcov strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko.

Demonštranti prichádzali do Bratislavy od dopoludnia. Príslušníci polície ich čakali na hlavnej stanici. Odtiaľ sa presunuli pred Úrad vlády SR.

Majiteľ a riaditeľ bratislavského metropolitného rádia Sity Rastislav T. Lehotský komentoval situáciu pred a počas protestu:

„Riešenie ako predísť dnes na námestie Slobody konfliktu s Políciou, ktorá má prikaz konať len pri extrémnom narušení poriadku, no vieme ( tušíme ), že nebude prehnane reagovať ! Sú však aj scenáre, že sa votrú do davu rôzny provokatéri, aby potom mohli ukázať aký sme bezprizorni ! Tých treba nechať osamote, aby sa neboli schopní úkryť za dav! Ten však môže Polícii SR opakovať nielen ich povinnosti ( Vid foto ) ale aj ľudskú spolupatričnosť s naozaj tými zdecimovanými “obyčajnými ľudmi “ ! Vidíme sa ! Domcek z ich karát sa už otriasa v základoch ! Do pekla s tým naozajstným vírusom - kapitalistickým oligarchickym fasizmom!!!,“ vyhlásil ešte pred protestom aktivista a majiteľ populárneho bratislavského rádia Sity.

Lehotský hodnotil prebiehajúcic protest nasledovne:

 

Polícia na mieste protestu zadržala niekoľko osôb

Polícia počas sobotného protestu v Bratislave zadržala niekoľko osôb. Viac informácií poskytne, keď to situácia dovolí. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

„Dnešné neohlásené zhromaždenie sa v priebehu pár minút zmenilo na zhluk agresívnych ultrapravicových radikálov v niektorých prípadoch i pod vplyvom alkoholu,“ priblížilo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave na sociálnej sieti. Ako dodalo, zúčastnené osoby aj napriek opakovaným výzvam polície použili zápalnú pyrotechniku, ktorou sa navzájom zranili, keď jeden z prítomných ju vhodil medzi zhromaždených.

Obyvatelia centra Bratislavy a náhodní okoloidúci sa obrátili so žiadosťou o pomoc na policajný zbor. „Viaceré protiprávne konania zúčastnených osôb prerušila poriadková jednotka, ktorá vytvorila kordón na prehradenie priestoru. Keďže útočníci od tohto konania opakovane neupustili, poriadková jednotka použila donucovacie prostriedky, a to slzotvorný plyn a špeciálnu vodnú striekačku na obnovenie verejného poriadku,“ doplnila polícia. Dodala, že na mieste bolo zranených viacero osôb, medzi nimi aj príslušníci policajného zboru.

Neohlásené zhromaždenie sa konalo v čase núdzového stavu, kedy je platný zákaz zhromažďovania sa osôb v skupinách viac ako šesť ľudí. „Z miesta zhromaždenia ultrapravicových radikálov sa stalo bezpečnostné riziko,“ uzavrela polícia.

Policajti sa pripravili

Bratislavskí policajti v súvislosti so sobotným zhromaždením futbalových fanúšikov v hlavnom meste pripravili bezpečnostné opatrenia. Dopravní policajti budú monitorovať dopravno-bezpečnostnú situáciu v Bratislave. Informuje o tom Krajské riaditeľstvo (KR) Policajného zboru (PZ) v Bratislave na sociálnej sieti.

Opatrenia sú zamerané na ochranu života, zdravia, majetku ľudí a verejného poriadku. Policajti budú v prípade komplikácií usmerňovať dopravu v Bratislave. Vyzývajú preto vodičov, aby rešpektovali ich pokyny. O prípadných zmenách v doprave budú priebežne informovať.

„S občanmi, ktorí sa rozhodnú aj napriek týmto okolnostiam neoznámeného zhromaždenia zúčastniť, budú komunikovať policajti Antikonfliktného tímu Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave. Ich snahou bude konštruktívne komunikovať so zúčastnenými, predchádzať prípadným konfliktným a agresívnym prejavom správania,“ uviedla polícia.

Ak osoby porušia opatrenia vydané Úradom verejného zdravotníctva SR, okresné úrady ich môžu sankcionovať do výšky 1659 eur, v blokovom konaní do 1000 eur, upozorňuje polícia.

Účastníkom pripomína, že ak sa zhromaždenia zúčastní osoba pozitívne testovaná na ochorenie COVID-19, ktorá nedodržiava karanténu, dopúšťa sa trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby. Trestná sadzba je v tomto prípade štyri až desať rokov odňatia slobody.

„V prípade spáchania útoku na verejného činiteľa zo strany účastníkov zhromaždenia je možné uložiť za takéto konanie v zmysle zákona trest odňatia slobody na 12 až 25 rokov,“ uviedli policajti.

Rostas: Zúfalstvo más a davovú psychózu kontrolujú strelné zbrane a vodné delá

„Vláda práve ohlasuje plány celoplošného testovania. Zúfalstvo más a davovú psychózu aktuálne kontrolujú strelné zbrane a vodné delá: toto je výsledkom moci pohŕdajúcej pokojnou diskusiou,“ komentoval demonštráciu vydavateľ a šéfredaktor magazínu Zem&Vek Tibor Eliot Rostas.

Fotogaléria:

Fotky z protestu si môžete pozrieť aj TU.

Zdroj: pravda.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti