VIDEO: Vedci kritizovali Matovičovu vládu za jej spôsob boja s pandémiou. Výsledky antigénových testov sa podľa nich nemajú spájať s tým, či je človek infekčný

27.10.2020 | 19:07
  16
Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje za dôležité, aby ľudia počúvali v čase pandémie hlas vedcov, odborníkov či lekárov.

Slovenskí vedci apelujú na premiéra Igora Matoviča (OĽANO), členov vlády, ústredného krízového štábu a pandemickej komisie, aby dôkladne zvážili, aké kroky sú najefektívnejšie v boji s pandémiou v horizonte dlhšom ako pár týždňov. Uviedli to vo vyhlásení, ktoré odprezentovala riaditeľka Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) Silvia Pastoreková na spoločnej tlačovej konferencii odborníkov s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Zdôrazňujú, že výsledky antigénových testov sa nemajú spájať s tým, či je človek infekčný.

Vedci vyzývajú na zomknutie síl, za efektívne kroky považujú komunikovať s verejnosťou tak, aby stúpala dôvera občanov v opatrenia a aby nedochádzalo k zbytočnému rozdeľovaniu spoločnosti. "Zásadným predpokladom toho je rešpektovanie pribúdajúcich vedeckých poznatkov a vyhýbanie sa zľahčovaniu či nepresnostiam v terminológii a interpretácii dát, ktoré vyvolávajú pochybnosti," uviedla Pastoreková s tým, že dôvera občanov, efektívnosť a opodstatnenosť opatrení je podľa odborných štúdií rozhodujúcim faktorom v boji s pandémiou.

V prípade prípravy celoplošného testovania považujú vedci za dôležité správne komunikovať výsledky verejnosti. "Najmä v kontexte súčasného poznania o limitáciách testov a nespájať pojem infekčnosti s výsledkom testov," uviedla Pastoreková s tým, že sa treba držať štúdií, ktoré odporúčajú preverovať výsledky PCR metódou. Dôvera verejnosti môže byť podľa vedcov významne ohrozená, ak bude celoštátne testovanie systematicky interpretované ako jediná alternatíva k výraznejšiemu obmedzeniu mobility. Treba podľa nej pamätať na to, aby mimoriadna alokácia kapacít na plošné testovanie neoslabila funkčnosť kľúčových nástrojov v boji proti pandémii.

Virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra SAV pripomenul, že výsledok antigénového testu nedáva žiadnu indíciu k tomu, či je človek infekčný alebo nie. "Považujem za veľmi nešťastné vyjadrenia o tom, že negatívny test hovorí o tom, že človek nie je infekčný a takisto nešťastné sú aj vyjadrenia o tom, že týmto testom vychytávame infekčných ľudí," skonštatoval.

Nastavovať opatrenia je podľa vedcov potrebné nielen podľa aktuálneho stavu, ale aj podľa očakávaných trendov. Následne je potrebné frekventované testovanie ohnísk antigénovými testami či výrazné obmedzenie mobility. Za dôležité považujú aj posilnenie systémov vyhľadávania kontaktov. Žiadajú zvýšiť kapacity regionálnych úradov verejného zdravotníctva či zaviesť samovyhľadávanie kontaktov pomocou formulárov. Potrebné je tiež podľa vedcov vytvoriť kritériá a pravidlá pre výber testovaných v prípade limitovanej kapacity a definovať potreby a harmonogram dobudovania ďalších kapacít, napríklad všeobecnými lekármi.

Odborníci tiež zdôrazňujú potrebu intenzívne komunikovať a koordinovať opatrenia s inými európskymi krajinami, najmä našimi susedmi, tak, aby viedli k bezpečnému geografickému priestoru, v ktorom by mohli byť hranice otvorené. "Za mimoriadne dôležitú považujeme aktívnu participáciu na klinických štúdiách zameraných na prevenciu či liečbu ochorenia COVID-19," dodala Pastoreková.

Čaputová: Ľudia by v čase pandémie mali počúvať hlas vedcov a lekárov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje za dôležité, aby ľudia počúvali v čase pandémie hlas vedcov, odborníkov či lekárov. Považuje ho za absolútne relevantný. Uviedla to po rokovaní s expertmi v súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou a celoplošným testovaním na COVID-19 antigénovými testami.

Odborníci podľa Čaputovej považujú za potrebné zvýšiť dostupnosť testovania. "Ľudia sa chcú testovať. Počúvam príbehy ľudí, ktorí čakajú niekoľko dní na testy," poznamenala.

Bezplatné PCR testy na zistenie nového koronavírusu sú podľa hlavy štátu vecou politického rozhodnutia, kam investovať finančné a ľudské zdroje. "PCR testy sú presnejšie a zachytávajú výskyt ochorenia v širšom časovom pásme," hovorí prezidentka. Myslí si, že dostatočný počet odberných miest by sa mohol zaobstarať aj mobilnou formou, aby bolo testovanie dostupné každému.

Kľúčovým faktorom je podľa prezidentky zníženie mobility. Efekt to prináša aj v iných krajinách, kde majú ľudia obmedzený pohyb. "Ak ľuďom obmedzíme pohyb, je fér, aby ľudia z iných krajín neprichádzali na Slovensko bez kontroly," skonštatovala prezidentka. Dodala, že aj odborníci zdôraznili potrebu kontrol na hraniciach. Využiť by sa mohli aj aplikácie na kontrolu karantény.

Hlava štátu opäť pripomenula, aby zdravotníci, ktorí budú na plošnom testovaní, nechýbali potom v nemocniciach a pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. To isté platí aj pre zdravotnícky materiál a pomôcky. Personálne kapacity by nemali chýbať ani pri dohľadávaní kontaktov. Čaputová skonštatovala, že pri celoplošnom testovaní by sa tiež nemali znížiť vysoké medicínske a hygienické štandardy. Verí, že sa to všetkým zložkám podarí zabezpečiť.

Na margo dezinformácií, ktoré sa o testovaní na nový koronavírus šíria na sociálnych sieťach, prezidentka povedala, že v týchto dňoch sa s nimi Slovensko vyrovná ťažko. "Myslím, že v letných mesiacoch sme zanedbali prácu s dezinformáciami," poznamenala Čaputová.

Pozrite si tlačovú besedu prezidentky Zuzany Čaputovej po rokovaní s expertmi v súvislosti s pandemickou situáciou a celoplošným testovaním:

Zdroj: pluska.sk / info.sk / ta3.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti