VIDEO: Popredný český vedec Jaroslav Flegr o celoplošnom testovaní: Keby ste boli Severná Kórea, zmysel by to dávalo

21.10.2020 | 20:53
  12
Český popredný evolučný biológ a parazitológ zhodnotil kroky slovenskej vlády celoplošne otestovať všetkých obyvateľov. Rozprávala sa s nim reportérka TV Joj Barbora Janošová.

Pomerne ostro sa vyjadril evolučný biológ a parazitológ Jaroslav Flegr na kroky Igora Matoviča, ktoré dnes predstavil na tlačovej besede. Podľa jeho slov "takéto opatrenia nedávajú zmysel."  Upozornil takn a fakt, že až 2% z vykonaných testov môžu byť falošne pozitívne. "Len jeden z desiatich, ktorý vám vyjde v tých testoch, že je nakazený, tak by bol v skutočnosti nakazený," dodal.

V Severnej Kórei by to zmysel dávalo

Vedec Flegr vidí efektivitu len v spojitosti s disciplínou. "Keby ste boli Severná Kórea, zmysel by to možno dávalo. Kto by sa nedostavil na testovanie, toho by odstrelili. Toto ale na Slovensku asi nepripadá do úvahy, takže by to muselo byť jedine dobrovoľné. Samozrejme tí, ktorí by nechceli ísť do karantény, tak by vám na testovanie neprišli," opísal.

Problém môže byť aj v trasovaní

Flegr uviedol, že problém môže byť aj v samotnom trasovaní. Podľa jeho názoru by pracovníci regionálneho úradu nevedeli dohladať toľko kontaktov a neizolovali by potencionálnych nakazených včas. "Ak máte zbytočných 20 000 tisíc trasovačov, tak by bolo skvelé, keby ste nám ich vypožičali," dodal vedec. Takéto opatrenie si môže dovoliť len bohatá krajina, ktorá má na to dostatočné personálne vybavenie. 

Môžu byť testy spolahlivé?

To, či dokážu antigénové testy dostatočné spolahlivé Flegr nevidí problém. "Oni zrejme celkom dosť tých ľudí podchytia, ktorí sú nakazení, ale zároveň nakazených označia určité percento nenakazených. Pretože tých nenakazených je viac ako nakazených tak nakoniec ten test označí desaťkrát alebo možno viackrát tých nenakazených, že sú nakazení, nech tých ktorí sú naozaj nakazení," uviedol. Flegr si myslí, že tento typ testovania nie je vhodný na celoplošné testovanie, ale len na menšie skupiny.

Zdroj: noviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti