Bývalý šéf vyšetrovateľov o chaotických rozhodnutiach Matovičovej vlády, nepripravenej testovacej akcii, lockdowne a zavádzaní ministra obrany

22.10.2020 | 20:05
  15
Bývalý riaditeľ Odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti Jozef Šátek upozornil na trápne tvrdenia ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO), ktorý zamlčiava jeden zásadný fakt.

Chaotické vládne rozhodnutia, nepripravená testovacia akcia, vajatanie o zmrazení krajiny a zavádzajúce reči.

Minister Naď na začiatku rozhovoru hovorí, že všetko ohľadne opatrení k pandémii má v rukách hlavný hygienik Mikas ale vzápätí hovorí o tom, že bude ešte zasadať pandemická komisia vlády SR i ústredný krízový štáb. Ak teda má všetko v rukách hlavný hygienik Mikas, tak načo vlastne zasadajú tieto orgány, jeden poradný orgán vlády a druhý prvok krízového riadenia, ktorý tiež je v podstate doporučujúcim orgánom na prijatie opatrení pre vládu? Veď ani jeden z týchto orgánov nemá žiadny konkrétny vplyv na rozhodnutie hlavného hygienika, keďže takéhoto siláka urobila vládna koalícia zmenou zákona o podpore, ochrane a rozvoji verejného zdravia z hlavného hygienika - ak by chcel môže byť malým pandemickým „diktátorom“ a nikto s tým nič neurobí, ani vláda!

Stále mi nie je jasné zjednodušené tvrdenie vládnych politikov, ktorí nás navádzajú na psychologickú súvislosť s Českom, že kopírujeme ich epidemiologický vývoj s oneskorením dvoch týždňov. Ale trošku mi chýba od ministra Naďa vysvetlenie, prečo sme sa spoločne s Českom stali tými negatívnymi príkladmi v boji proti koronavírusu, keď v prvej vlne sme sa spoločne búchali do pŕs, ako sme to bravúrne zvládli. Nikto, ani minister Naď z vládnej koalície nechce hovoriť o tom, že sme museli určite urobiť na Slovensku tie isté chyby, ktoré urobil Babiš v Čechách! Tou najzásadnejšou chybou je, že celé prázdniny až do októbra vláda premrhala, fakticky neprijala žiadne zásadnejšie opatrenie a veci nechala voľne bežať a zajac utiekol.

Minister Naď naznačil, že zámer vlády SR s celoplošným testovaním bolo vylúčiť infikovaných z celkového počtu obyvateľov Slovenska, z ktorého predpokladali, že sa zúčastní 90% obyvateľov. Je zrejmé, že pokiaľ vláda SR sledovala tento strategický zámer, tak ho založila na zlom predpoklade, ktorý bol zjavne nereálny, že by sa testovania zúčastnilo 90% všetkých obyvateľov určených k testovaniu. Je jasné, že pri takomto vysokom čísle účasti obyvateľov SR na testovaní vláda SR nezohľadnila všetky reálne riziká, ktoré nebude môcť ovplyvniť (najmenej 10% zaťatých odporcov tohto režimu, od 30 do 40% aj racionálne odmietajúcich zvýšené riziko nákazy koronavírusom počas odberu, zníženie záujmu o odber na druhý deň po zistení a zverejnení prípadných organizačných a zdravotnícko-hygienických problémov počas procesu odberu, predpokladám od 10 do 20% obyvateľov), z čoho vychádza predpoklad, že k odberu sa dostaví len 40 do 50% obyvateľov (optimistický odhad), čo je v podstate len polovica predpokladu, s ktorým do tejto akcie išla vláda SR.

Minister Naď nás chce presvedčiť, že vláda SR pri prijatí rozhodnutia vychádzala z iného vývoja pandémie a preto celú akciu naplánovala až od 31.10.2020 (prvý deň testu) ale vývoj sa rapídne zhoršil do takej miery, že vláda SR musí rozmýšľať nad iným scenárom, úplným „vypnutím“ krajiny. Po prvé vláda SR ani jej premiér nám nikdy neuviedli čísla a ich vyhodnotenie ako aj ich týždenný či dvojtýždenný predpoklad vývoja s tým, že práve celoplošné testovanie to je ten „správny prostriedok“ a v „správnom čase“ na zastavenie tohto negatívneho trendu. Súčasná reakcia predsedu vlády Matoviča ako aj ministra Naďa (možno testovanie ale možno aj úplné vypnutie krajiny) len naznačuje, že vláda pôvodne takéto vyhodnotenie nemala alebo ho ignorovala, alebo sa začínajú prejavovať všetky následky rozbehnutej akcie celoplošného testovania, ktoré naznačujú, že akcia je nerealizovateľná, že v takom rozsahu s tými nasadenými silami a prostriedkami ju nie je možné v určenom rozsahu splniť! Minister Naď sa nás snaží presvedčiť, že tie „čísla sa menia zo dňa na deň“, ale veď až také rapídne zmeny v náraste nenastali a skôr sa dali predpokladať, takže ?!

Minister Naď sa v podstate strápňuje tvrdením, že uvidíme čo povie Pandemická komisia vlády SR a čo povie ústredný krízový štáb, pričom zamlčiava jeden zásadný fakt, že vláda SR aj za jeho účasti už predsa v nedeľu t.j. 18.10.2020 prijala uznesenie, ktorým rozhodla (!) o tom, že v dvoch po sebe idúcich víkendoch od 31.10.2020 bude vykonané celoslovenské testovanie obyvateľov Slovenska. O tomto je predsa uznesením vlády už rozhodnuté a minister Naď dostal úlohu vyčleniť 8000 profesionálnych vojakov ozbrojených síl SR k jej príprave a realizácii! A od tej doby sa fakticky nič „prevratné“ vo vývoji krivky infikovaných nezmenilo! Takže, načo sa majú k tejto už rozhodnutej veci vyjadrovať akékoľvek komisie?!

Minister Naď tvrdí, že „garantujeme, že tam budú dezinfekčné prostriedky“, pričom práve dnes na TV Markíza bol starosta Domaníže, ktorý hovoril, že nikto mu nedodal žiadne dezinfekčné ani ochranné prostriedky, tieto si musel zakúpiť sám a z vlastnej iniciatívy a z vlastných peňazí. Pritom pravdaže každý občan by si mohol myslieť, že pri takejto celoslovenskej akcii budú zainteresované Štátne hmotné rezervy, ktoré zabezpečia všetky miesta odberu v zodpovedajúcom rozsahu a kvalite ochrannými a dezinfekčnými prostriedkami. Je jasné, že tomu tak nie je, čo je zjavným dôkazom o dezorganizovanosti tejto akcie.

Ak minister Naď všetkých nespokojných starostov odkazuje na rôzne webové stránky, aj na stránku ministerstva obrany, že tam nájdu rôzne informácie, tak je treba namietať jednu vec, že samosprávy mali dostať jednu vyčerpávajúcu informáciu (akoukoľvek formou napr. metodického pokynu), ktorá odpovedá na všetky podstatné otázky, ktorá je pre nich záväzná, pod ktorú sa niekto zodpovedný podpíše, čo však doteraz urobené – nebolo! Takže e-mailové pingpongovanie medzi ministerstvom obrany a ZMOS-om nemôže takýto jasný a zrozumiteľný pokyn nahradiť.

Minister Naď kritizoval všetkých, ktorí naznačili, že 7 € na hodinu za účasť na sterovacej akcii a 20 € za pozitívne získaný ster je málo, tak je treba mu pripomenúť, že tieto „odmeny“ oznámil na tlačovke „len“ hubou predseda vlády Matovič ale doteraz ničím, teda žiadnym rozhodnutím zodpovedného štátneho orgánu neboli verejne vydané a potvrdené, čiže tieto reči o odmenách zatiaľ len plávajú vo vzduchu.

Minister Naď uviedol, že „Druhá vlna prišla v oveľa horšom meradle ako sme si vedeli všetci predstaviť“, čo je pravdou, ale len z pohľadu občanov, nie členov vlády, to len my občania sme mohli byť v presvedčení, že už to skončilo, alebo že to nebude horšie, ale člen vlády SR predsa musel vedieť, že COVID-19, ktorý je niečo veľmi podobné ako španielska chrípka (a to si predsa mali naštudovať alebo ich poradcovia ich mali nato upozorniť), sa určite vráti a že druhá ale ešte aj tretia „vlna“ podľa poznania z histórie bude ešte horšia.

Zdroj: Facebook Jozef Šátek


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti