VIDEO: Majiteľom prevádzok sa tlačia slzy do očí, drastické covid opatrenia Matovičovej vlády ich zruinovali

16.10.2020 | 16:56
  17
Majiteľ obľúbenej kaviarne v Bratislave oznámil, že definitívne končí a rozpredáva zariadenie.

Zúfalstvo, bezmocnosť a strach. Toto prežívajú mnohí prevádzkovatelia gastroprevádzok po celom Slovensku. Zákazníci totiž od 15. októbra môžu jesť a piť iba vonku, alebo si jedlo či nápoj vziať so sebou. Od začiatku roka zaniklo na Slovensku viac než 800 reštaurácií, krčiem alebo rýchlych občerstvení. Po zavedení aktuálnych opatrení pribudnú ďalšie.

"Klienti, ktorí plačú, lebo im tá kaviareň bude chýbať. Zoberú si aspoň niečo na pamiatku. Mne tiež tí klienti budú chýbať. Čo ďalej," povedal majiteľ kaviarne Miroslav. Toto bola ešte v stredu obľúbená kaviareň v Bratislave. Majiteľ však oznámil:
definitívne končím. Rozpredáva zariadenie.

"Áno, rozpredávame. Lebo je to likvidačné. Čo máme robiť? Prvú vlnu sme ako-tak prežili, 3 mesiace sme boli doma. Dostali sme NIČ!" Hovorí Miroslav, ktorý sa takto lúčil so zákazníkmi.  "Sme sa došli rozlúčiť, lebo je nám to nesmierne ľúto. Že to takto vlastne dopadlo, jak to dopadlo," povedala jedna z jeho zákazníčiek, ktorá sa prišla rozlúčiť.  V kaviarni prevádzkoval aj cestovku. 8 rokov svojich zákazníkov aj sám sprevádzal. "Toto boli ako moje dve ďalšie deti. Všetkého sa vzdávam."

Poslanci riešili problém s bufetom aj v prvej vlne pandémie koronavírusu, kedy sa zaviedli prísne opatrenia. Hlavný hygienik Ján Mikas v tom čase ani nevedel, že nejaký parlamentný bufet existuje:

Aj v nadmorskej výške 2634 metrov n.m.  platia rovnaké opatrenia ako tam dole.  S príchodom prvej lanovky na druhý najvyšší štít vo Vysokých Tatrách sa pre turistov chystá netradičná terasa. Ak bude ideálne počasie, turisti sa s radosťou a so šálkou v ruke poprechádzajú po vyhliadke. Problém nastane vtedy, ak sa to vonku nebude dať vydržať.

Aj pracovníci v kaviarni sú zvedaví ako to všetko dopadne. Obávajú sa, že toto opatrenie môže ovplyvniť chuť ľudí urobiť si tatranský dobrodružný výlet.

Ani chatári nevedeli, ako budú fungovať. V čase prípravy reportáže totiž neboli na stránke ÚVZ SR žiadne pokyny. Zato takí poslanci si s tým hlavu nelámali. Jednotlivé kluby si odsúhlasili, že nemusia ísť jesť na terasu. Výnimku vraj majú preto, lebo to nie je verejná reštaurácia. To poniektorých nahnevalo.

"Je to výsmech priamo do očí ostatných ľudí. Že si parlament myslí, že ten bufet je úplne inak odolný voči Covidu ako hociktorá reštaurácia," vyhlásil Peter Pellegrini. 

Tento výrok zas pobúril predsedu parlamentu. Podľa neho si chcel Peter Pellegrini vytĺcť politický kapitál. A tak mu vyhovel. Odteraz sa v bufete najedia už len zamestnanci. Novinári a poslanci nie.

Mnohí prevádzkari sa zhodujú, že prvá rana z prvej vlny naozaj veľmi bolela. No druhá už môže znamenať KO.

"Čo budem robiť, neviem. A je mi ľúto aj druhých. Nie som tu iba ja," dodal majiteľ kaviarne v Bratislave Miroslav. 

Nové opatrenia v platnosti

Už od rána je cítiť, že doprava sa v hlavnom meste spomalila a nepripomína bežný štvrtok, ale skôr sobotu. Bude to tým, že mnohí ľudia dnes nemuseli ísť ráno do práce, ak pracovali v prevádzkach, ktoré sú oddnes zatvorené. "fitness, wellness, kúpaliská, aquaparky, sauny, tie by mali byť zavreté," menoval minister zdravotníctva Marek Krajčí.
 
A naozaj aj boli. Na oficiálne telefónne čísla sme sa do fitness nedovolali a aj keď na sklenej výplni je veľký nápis "otvorené", v skutočnosti boli dvere zamknuté a vnútri ani živá duša. V uliciach sa pohybovalo menej ľudí a všetci s rúškami na tvári. Na hlavnej železničnej stanici tiež menej pasažierov a rovnako na autobusových zastávkach. Do obchodov s potra

V obchodoch ale aj v nákupných centrách sú pripravené dezinfekčné prostriedky pri vstupe, poprípade aj s meraním teploty. A počty zákazníkov sú regulované tak, aby na každého pripadalo 15 metrov štvorcových plochy. Pre všetky hromadné podujatia platí, že sú zakázané nad počet 6 osôb. 

Rozprávali sme sa aj s viacerými obyvateľmi obcí na krajnom východe. Podľa nich by niektoré opatrenia nemuseli byť také prísne. Upozorňujú hlavne na to, že čas v obchodoch pre seniorov by mali byť v dedinách upravený inak ako v mestách. 

Celý rozhovor s majiteľom kaviarne Miroslavom si pozrite tu:

Zdroj: noviny.sk

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti