VIDEO: Matovič prišiel s plánom pretestovať všetkých Slovákov na Covid-19. Premiér ľudí straší lockdownom a opäť útočí na kritikov koronadivadla

17.10.2020 | 15:29
  45
Premiér Igor Matovič (OĽANO) pripúšťa svoju demisiu, ak sa avizovaný plán plošného testovania obyvateľov krajiny v súvislosti s novým koronavírusom neuskutoční.

Vláda sa na projekt pripravuje už tri týždne. Zatiaľ nie je jasné, či testovanie bude povinné alebo dobrovoľné. V sobotu to počas tlačovej konferencie uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽANO).

Pretestovanie Slovákov by malo prebiehať takým istým systémom ako pri voľbách. V približne 5997 volebných okrskoch sa vytvoria odberné miesta. V každom bude asi sedem ľudí, a to policajti, príslušník ozbrojených síl, miestnej štátnej správy a zdravotníci, vysvetlil premiér. Ľudia by mali na odberné miesto prísť s občianskym preukazom. Obyvatelia, ktorí žijú mimo svojho trvalého pobytu, môžu prísť na testovanie na najbližšie odberné miesto, nemusia sa presúvať do svojho bydliska. Premiér podotkol, že tam budú dopísaní do odberových zoznamov.

Ľudia by mali byť otestovaní podľa Matoviča počas dvoch víkendov. Matovič tvrdí, že testovať by sa malo v časových rozvrhoch podľa abecedného poradia obyvateľov. Malo by sa tak predísť zhromažďovaniu sa ľudí na jednom mieste. „Testovanie bude bezplatné,“ dodal. Zatiaľ nevedel povedať, či bude povinné alebo dobrovoľné. Matovič uviedol, že podľa predbežných názorov pediatrov by sa deti do desať rokov nemuseli testovať.

Testovať sa bude pomocou antigénových testov, ktoré štátne hmotné rezervy objednali v objeme 13 miliónov kusov. Antigénové testy zachytia infekčných ľudí, podotkol predseda vlády. Testy budú podľa premiéra stáť v priemere asi štyri eurá bez DPH za kus. „Boli tri víťazné firmy a najnižšia cena bola 3,90 eura a najvyššia 4,45 eura. Stredná cena od firmy, z ktorej je najviac testov nakúpených, je 3,95 eura,“ uviedol premiér.

Výhodou testu podľa Matoviča je, že sa vie veľmi rýchlo vyhodnotiť. Výsledky by mali byť známe zhruba do 15 minút. „Hlavné pretestovanie prebehne takto za dva týždne počas soboty a nedele (31. 10. – 1. 11.). Tento najbližší víkend (24. – 25. 10.) by sme chceli spustiť pilotný projekt a pretestovať najkrízovejšie okresy, ktoré na Slovensku máme, presne takým istým spôsobom, ako to bude prebiehať na celom Slovensku,“ uviedol Matovič. Mali by to byť okresy Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín. Ak budú interné kapacity stačiť, pôjde aj o okres Bardejov.

Matovič nechce zažiť situáciu, že sa budú stavať poľné nemocnice a bude sa rozhodovať o tom, kto má alebo nemá ísť do nemocnice. „Ak toto zvládneme, môžeme byť vzorom pre celý svet,“ povedal premiér. Viac informácií bude podľa neho známych v nedeľu 18. októbra, kedy sa mimoriadne zíde vláda.

Premiér pripúšťa svoju demisiu, ak sa plošné testovanie neuskutoční

Premiér Igor Matovič (OĽANO) pripúšťa svoju demisiu, ak sa avizovaný plán plošného testovania obyvateľov krajiny v súvislosti s novým koronavírusom neuskutoční. Vyhlásil to v sobotu počas tlačovej konferencie.

„Som ochotný od toho upustiť, ale zároveň zvolím demisiu,“ povedal premiér. Považuje to za jediný spôsob, ako sa môže zastaviť krivka za situácie, keď kľúčový koaličný partner verejne spochybňuje ochranné opatrenia. „Obávam sa, že súčasné ochranné opatrenia tým pádom fungovať nebudú. Takéto pretestovanie nám v žiadnom prípade nemôže ublížiť, môže nám len a len pomôcť,“ uviedol premiér.

Ako doplnil, ak by chcel na neho niekto vyvinúť tlak, možno aj z koalície, že sa touto cestou nepôjde a „budeme tu horko-ťažko dolovať chorých ľudí cez PCR testy“, tak on sa pod to nepodpíše.

Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča. Premiér oznámil, že by sme mali byť prvou krajinou na svete, ktorá pretestuje všetkých obyvateľov Slovenska. Objednali približne 13 miliónov antigénových testov. Hlavné testovanie bude počas soboty a nedele o dva týždne. Už budúci víkend by sa mal uskutočniť pilot v najrizikovejších okresoch - Tvrdošín, Námestovo, Dolný Kubín a Bardejov:

Čaputová nebola o plošnom testovaní obyvateľov dopredu informovaná

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nebola o plošnom testovaní obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom vopred informovaná. Uviedol to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. "Viem len to, čo sa dnes dozvedela verejnosť z tlačovej konferencie. Zmysluplnosť a realizovateľnosť plánu v tejto chvíli neviem zhodnotiť a budem sa najskôr informovať na názor odborníkov," povedala Čaputová.

Zároveň dodala, že plán takéhoto rozsahu mal byť oznámený spôsobom, ktorý nevyvolá viac otázok, ako poskytne odpovedí.

Fica zaujíma pri celoplošnom testovaní názor odborníkov

Predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica zaujíma pri celoplošnom testovaní na nový koronavírus názor odborníkov.

 Uviedol to vo videu na sociálnej sieti ako reakciu na vyhlásenie predsedu vlády Igora Matoviča (OĽANO), že sa na Slovensku uskutoční celoplošné testovanie.

„Ja naozaj nepotrebujem na to nejaké vyhlásenie Matoviča alebo nejaké vydieranie, aby som išiel na testovanie. Ak sa rozhodnú experti a odborníci, že to je dobrý krok, tak to urobme, ale vyprosujem si, aby nás Igor Matovič vydieral,“ uviedol Fico. Tvrdí, že Matoviča nikto v krajine už neberie vážne. „Takto spájať testovanie celej krajiny s 'nebožiakom' politikom je neakceptovateľné a smutné. Mňa zaujíma názor odborníkov. Ak povedia, že áno, poďme do toho,“ dodal Fico.

SNS protestuje proti celoplošnému testovaniu

Mimoparlamentná Slovenská národná strana protestuje proti celoplošnému testovaniu na nový koronavírus, ktorý v sobotu avizoval premiér Igor Matovič (OĽANO).

Predseda mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš tvrdí, že ak má plošné testovanie vyjsť, je potrebné, aby premiér komunikoval smerom k občanom Slovenska s rozvahou a slušne.

„Matovič len zakrýva senzáciami svoju neschopnosť. Celoplošné testovanie nezaviedol ani jeden štát. Každý deň sa len ukazuje, aké nebezpečné je pre Slovensko, ak ho riadi človek nepripravený a nevyrovnaný, ktorý ohrozuje ekonomiku štátu a už aj zdravie ľudí,“ uviedla SNS. V stanovisku sa ďalej uvádza, že žiaden premiér v okolitých štátoch sa takto nespráva.

Bihariová: Plošné testovanie musí byť súčasťou premysleného plánu

Hipš tvrdí, že ak má plošné testovanie vyjsť, je potrebné, aby premiér komunikoval smerom k občanom Slovenska s rozvahou a slušne. „Komunikujte s nami ako s občanmi, nie poddanými. Pomôže pokojné a zrozumiteľné vysvetlenie a racionálne argumenty. Nie plakanie, karhanie alebo hystéria,“ uviedol Hipš.

Predsedníčka mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Irena Bihariová na sociálnej sieti uviedla, že plošné testovanie musí byť súčasťou premysleného plánu.

„Oceňujeme snahu premiéra hľadať rázne a nekonvenčné cesty k vysporiadaniu sa s pandémiou. Napriek tomu nápad s plošným testovaním vyvoláva rad pochybností a nezodpovedaných otázok, ktoré môžu byť prekážkou jeho realizácie,“ uviedla. Súčasťou tohto plánu musí byť podľa nej najmä premyslená stratégia ďalšieho postupu po testovaní.

Richard Sulík: Celoplošné testovanie je správny krok

Celoplošné testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19 je správny krok. Tvrdí to minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík na sociálnej sieti.

Šéfka rezortu informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) hovorí, že okolo celoplošného pretestovania sú otvorené otázky, o riešení ktorých bude hovoriť s partnermi na vláde.

„Testy sú kúpené, na Dušičky pretestujeme všetkých obyvateľov a budeme vedieť, kto je a kto nie je nakazený. Potom je to na zodpovednosti infikovaných, aby dodržali karanténu,“ povedal Sulík. Zároveň ľudí poprosil, aby sa testovania zúčastnili.

Remišová: Potrebná je radikálna operácia

„Na záchranu pracovných miest a ekonomiky, ako aj návrat k normálnemu životu je zjavne potrebná radikálna operácia. Doteraz sa v Európe, ale aj v iných krajinách na svete používalo ako riešenie zatváranie ekonomiky a krajín, čo má extrémne negatívny dopad na spoločnosť,“ uviedla Remišová.

Podotkla, že v súčasnosti Slovensko rieši najväčšiu krízu od druhej svetovej vojny a vláda musí postupovať jednotne. „Sme v situácii, akú žiadna vláda v histórii nášho národa neriešila a tomu zodpovedajú aj prostriedky,“ uviedla vicepremiérka. Taktiež prosí ľudí o dôveru.

Zdroj: info.sk (1), (2), (3), (4), (5), (6) / ta3.com

Články súvisiace s tematikou:

VIDEO: Zdravie a životy ľudí musia byť nadradené právam na odškodnenie. Aj Slovensku by prospel lockdown ako v Izraeli, vyhlásil Krajčí

VIDEO: Majiteľom prevádzok sa tlačia slzy do očí, drastické covid opatrenia Matovičovej vlády ich zruinovali

VIDEO: Analýza evropských statistik COVID-19 a zbytečná proti-koronavirová opatření, jako lock-down, nošení roušek a udržování rozestupů

MUDr. Malec: Prečo klameme ľudí, že situácia je zlá a že nezmyselné „opatrenia“ môžu zastaviť šírenia vírusu, keď je niečo také absolútne nemožné?

VIDEO: Drakonické tresty Matovičovej vlády a stav právnej neistoty

Mikasov úrad hrozí Slovákom za nenosenie rúška pokutou do 1659 eur. Harabin vyzýva ľudí, aby ju neplatili, pretože ide o mučenie

JUDr. Krajníková: Novela zákona o ochrane zdravia je neústavná. Mikasov úrad má schválené právomoci, aké nemá ani ministerstvo

Bývalý šéf policajných vyšetrovateľov: Mikas od marca 2020 až doteraz vydávaním nulitných opatrení porušoval zákony a prekračoval svoju právomoc

VIDEO: Matovičova korupčná klika prijala neústavný paškvil, ktorým sa usvedčila z doterajších nezákonností

Poslanci schválili novelu zákona o ochrane zdravia. Obyčajní ľudia a spol. odopreli ľuďom právo na náhradu škody a ušlého zisku pre pandémiu Covid-19

Harabin o koronadivadle opozície: Poslanci SMERu, vrátane HLASu a ĽSNS: impotentní darmožráči bez hanby

VIDEO: Fico o protiprávnosti naprávania nulitných nariadení Mikasovho úradu

Tisíce popredných svetových vedcov konečne vystupujú proti zničujúcim opatreniam proti Covidu-19

Svět se dal do pohybu. Ledy se lámou: Otevřený dopis belgických lékařů a zdravotníků

Štátne orgány sa dohodli utajiť protizákonné Covid opatrenia pred verejnosťou, myslí si bývalý šéf policajných vyšetrovateľov

VIDEO: Covid opatrenia Mikasovho úradu boli protiústavné. Žaloby v súvislosti s likvidačnými opatreniami budú podľa Fica úspešné

JUDr. Harabin podáva trestné oznámenie na policajta, prokurátora a sudkyňu angažovaných v kauze väzneného Slováka odmietajúceho nulitné Covid opatrenia

Covid opatrenia: Sabotáž štátu Generálnou prokuratúrou SR? Trestné oznámenie na prokurátorku JUDr. Elenu Černú

Mikasov úrad porušil zákon pri vydávaní protiepidemických opatrení, skonštatovala Generálna prokuratúra SR

Manuál ako odmietnuť nasadenie si rúška po výzve polície, ale aj po výzve v obchode, v škole a inde

VIDEO: Harabin varoval policajtov, nech sa neopovážia ukladať pokuty za nenosenie rúšok, pretože budú niesť trestnoprávnu zodpovednosť

JUDr. Adriana Krajníková vysvetľuje svoju právnu analýzu a výzvu Matovičovej vláde na zastavenie neplatných korona opatrení

VIDEO: Sudca JUDr. Harabin a advokátka JUDr. Krajníková o právnej nulitnosti korona opatrení a o tom, ako sa brániť vládnej šikane

VIDEO: Ako si advokátka JUDr. Krajníková na výzvu polície odmietla nasadiť náhubok

Právna analýza a výzva Matovičovej vláde na zastavenie neplatných korona opatrení

DOKUMENT: Vyhlásenie o odmietnutí nosiť rúško s odvolaním sa na právnu analýzu JUDr. Štefana Harabina

Harabin: Nemusíte nosiť rúška ani platiť pokuty za ich nenosenie. Okamžite podajte trestné oznámenia za zneužívanie právomoci verejného činiteľa, ak to budú vyžadovať

VIDEO: Drgonec o rúškach a konštantnom porušovaní ústavných práv občanov SR

VIDEO: Ústavný právnik Ján Drgonec označil povinné očkovanie proti Covidu-19 a protiepidemiologické opatrenia za protiústavné

Za protizákonnú karanténu pýta ministerstvo vnútra od Slovákov státisíce eur. Harabin naopak tvrdí, že ľudia majú právo dožadovať sa náhrady škôd od štátu

VIDEO: Harabin o nezákonnosti nosenia rúšok, Covide-19 a planetárnom divadle na preformátovanie sveta

Harabin odkázal Covid-19 epidemiológom, že ľudí klamú a poukazuje na právne nepriestrelnú analýzu týkajúcu sa práva odmietnuť nosiť rúška

VIDEO: Nenakazený koronavírusom nemá právnu povinnosť nosiť rúško a pokutu nemusí zaplatiť, tvrdí bývalý šéf Najvyššieho súdu SR


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti