Bránik: Šíri sa nebezpečný hoax, že celoplošné testovanie má zmysel

31.10.2020 | 15:36
  16
Šíri sa nám tu jeden veľmi nepoctivý a nebezpečný hoax, napísal na sociálnej sieti bloger a investigatívny publicista Radovan Bránik.

Šíri sa nám tu jeden veľmi nepoctivý a nebezpečný hoax.

Armáda falošných trollov podporovaná množstvom ľudí veriacich, že jednoduché vysvetlenie rovná sa správne ohlupuje ľudí túžiacich po zdraví a bezpečí perfídnou manipuláciou.

Kľúčovým klamstvom tohto hoaxu je, že údajne celoplošné testovanie má zmysel, lebo vraj na Orave zrazilo hrozivú krivku na minimum. A ono to na prvý pohľad dokonca vyzerá, ako pravda.

Akurát, že je to lož.

Tento hoax totiž úplne zamlčiava kľúčový fakt, a síce, že v testovaných okresoch boli zavedené bezkonkurenčne najdrsnejšie opatrenia na zníženie mobility a sú aj prísne vynucované. Lokálny režim lockdownu spôsobil napríklad aj to, že tam niet kde prespať, keďže sú zatvorené ubytovacie zariadenia a ani sa nenajete v reštaurácii, potraviny si nakúpite iba v obchodoch s prísne kontrolovaným a regulovaným počtom nakupujúcich. Tých opatrení znižujúcich mobilitu je tam zavedených skutočne množstvo a čerpajú zo skúseností z desiatok iných krajín, kde práve a len rôzne formy lockdownu pomohli znižovať krivku rastu nových prípadov.

Toto však onen hoax úplne zamlčiava a pripisuje zníženie tejto krivky iba a len plošnému testovaniu, čo je logický nezmysel a sprostá manipulácia počítajúca s tým, že vystresovaní ľudia prijmú akékoľvek jednoduché a zdanlivo logické vysvetlenie.

Vylúčiť, že aj testovanie malo pozitívny efekt a spolupodieľalo sa popri tvrdom lockdowne na znižovaní krivky rastu nemožno, ale tvrdiť, že práve a len testovanie “zrazilo krivku na minimum” je vedomým klamstvom a hrubou manipuláciou.

Testovanie má zmysel ako doplnkové opatrenie v lokalitách s vysokou a rýchlo rastúcou krivkou nových nákaz. V ohniskách, kde treba rýchlo reagovať. Bez drsných opatrení na zníženie mobility však nemá žiaden zmysel. Rovnako tak nemá zmysel v lokalitách s nízkym výskytom nových nákaz, kde zvýšenie mobility spôsobené samotnou realizáciou testovania prináša množstvo negatívnych efektov.

Ľudia sú však hladní v záplave zlých správ po takých, ktoré prinášajú nádej. To zneužívajú rôzni šmejdi a snažia sa umelo vytvoriť dojem, že je práve a len plošné testovanie cestou z pekla.

Ibaže za pol roka desiatky krajín dokázali rovnako, či ešte účinnejšie znižovať krivky nových nákaz bez toho, aby nechali ľudí v daždi a zime tráviť celé hodiny čakaním na certifikát, ktorý má byť ich jedinou priepustkou na slobodu. Nenútili pritom ľudí vzdávať sa práva na súkromie a ponižujúco informovať o svojej diagnóze čašníkov, či členov SBS len preto, aby smeli vstúpiť na terasu reštaurácie a rovnako nemuseli kaderníčkam dokazovať, že nie sú nakazení mávajúc papierom, ktorý má deň po testovaní už nulovú hodnotu, lebo prakticky nič negarantuje. To už si rovno dajme zas prišívať žlté hviezdy na kabáty, vyjde to lacnejšie.

Na tvrdé dáta a ich nekompromisné vyhodnotenie si budeme musieť počkať celé týždne a aj tak je výsledok neistý. Dovtedy vás budú skúšať oblbovať rôzni falošní proroci a testovať, koľko poníženia ste ochotní tolerovať a koľkých práv ste sa ochotní vzdať v mene ich agendy.

Diskusie pod mojimi statusmi v ostatných týždňoch svedčia o tom, že sa nezastavia skoro pred ničím. Potrvá len pár minút a znova sa zletí rovnaká partia trollov, aby chránila ďalšiu zo lživých správ. Dobre si ich všímajte, ide im iba o vaše dobro.

O dôvod viac chrániť si ho a nedať si ho vziať. Myslite prosím. Ideálne vlastnou hlavou.

Zdroj: Facebook Radovan Bránik


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti