Poslanci schválili novelu zákona o ochrane zdravia. Obyčajní ľudia a spol. odopreli ľuďom právo na náhradu škody a ušlého zisku pre pandémiu Covid-19

14.10.2020 | 23:55
  8
Prezidentka Zuzana Čaputová novelu podpísala, sporné ustanovenie však napadne na Ústavnom súde SR.

Poslanci Národnej rady po dvoch rokovacích dňoch schválili novelu zákona o ochrane zdravia. A to v zrýchlenom legislatívnom konaní, keď o ňom vláda rozhodla ešte len v pondelok. Novela ma presnejšie určiť právomoci hygienikov pri pandemických nariadeniach. Vznikli totiž pochybnosti, či ich činnosť a obmedzujúce opatrenia sú v súlade s platnými zákonmi. Opozícii sa novela šitá horúcou ihlou nepozdáva. Prezidentka schválený zákon podpísala.

"Prebiehajúca pandémia ochorenia Covid-19 odhalila niektoré nedostatky vo formálnych ustanoveniach týkajúcich sa vydávania opatrení orgánov verejného zdravotníctva," vyjadril sa minister zdravotníctva Marek Krajčí. No možné rozpory platného zákona a činnosti hygienikov upozornila koncom septembra Generálna prokuratúra. Vládna koalícia sa to rozhodla vyriešiť superýchlou novelou, podľa ktorej budú po novom nariadenia vydávané vo forme vyhlášky.

"Mrzí nás, že sme išli takoutu rýchlou cestou, ale bohužiaľ budeme musieť prijímať pravdepodobne ďalšie opatrenia a chceme ich prijímať s vedomím, že majú naozaj legislatívnu podporu,"  hovorí hlavný hygienik Ján Mikas.

Čaputová považuje časť novely za protiústavnú

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu podpísala zákon, ktorý dnes schválila NR SR a ktorým sa mení a dopĺňa zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Zároveň sa rozhodla, že jeho sporné ustanovenie napadne na Ústavnom súde SR.

Za protiústavné považuje nové ustanovenie, ktoré hovorí, že "právo na náhradu škody a ušlého zisku z dôvodu vykonávania opatrení podľa tohto zákona, ktoré sa týkajú neurčitého počtu osôb, je vylúčené".

Prezidentka tvrdí, že Ústava SR zaručuje každému právo na náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím alebo nesprávnym úradným postupom štátnych orgánov. "Je síce možné zákonom upraviť medze uplatňovania tohto práva, avšak nie je možné žiadne ústavné právo zákonom odobrať alebo vylúčiť. V praxi by to znamenalo, že štát by nezodpovedal ani za škody spôsobené prípadným nezákonným uplatňovaním tejto novely,"  vysvetlila hlava štátu.

Prezidentka sa rozhodla novelu podpísať vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu. Zároveň požiada ÚS o preskúmanie súladu sporného ustanovenia s ústavou bez toho, aby bola pozastavená účinnosť zákona ako celku.

Pozrite si vyjadrenie prezidentky k novele zákona o ochrane zdravia: 

Novou legislatívou sa majú vyjasniť postavenie nariadení ÚVZ a regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ), podmienky nadobudnutia ich účinnosti a publikácie.

Nové právne nástroje na boj s pandémiou

Právna úprava po novom hovorí, že ak je opatrenia potrebné nariadiť na celom území SR, jeho určitej časti alebo pre skupinu inak ako jednotlivo určených osôb, nariaďuje ich ministerstvo zdravotníctva, ÚVZ alebo RÚVZ všeobecne záväzným právnym predpisom. Ten sa bude označovať ako vyhláška a nadobudne platnosť vyhlásením v plnom znení vo Vestníku vlády SR.

Novela má tiež zaviesť nové právne nástroje na boj s pandémiou. Úrady verejného zdravotníctva budú môcť nariadiť podmieňovanie vstupu do prevádzok registráciou osobných údajov osôb. To má pomôcť pri trasovaní kontaktov.

V zákone bude tiež definované, že pri ohrození verejného zdravia môžu úrady verejného zdravotníctva nariadiť používanie preventívnych a iných ochranných pomôcok, karanténu osôb vstupujúcich na Slovensko, transport a jeho podmienky pri osobe s prenosným ochorením. Nariadiť budú môcť i dezinfekciu priestorov, prijímanie hygienických opatrení zamestnávateľom a podobne.

Národnému centru zdravotníckych informácií (NCZI) pribudnú kompetencie v oblasti poskytovania informácií obyvateľstvu a poskytovania súčinnosti orgánom štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva. Umožní im tiež využívať svoje informačné, komunikačné a sieťové technológie na účel plnenia ich úloh.

Expresná novela zákona na hranici s ústavnosťou

Podľa opozície je expresná novela zákona na hranici s ústavnosťou a navyše nevyrieši údajne najväčší problém, možné žaloby na opatrenia z minulých mesiacov. Opozícia tiež v novele zákona napadla, že štát nemusí preplatiť dotknutým všetku škodu a ušlé zisky. Koalícia však oponuje, že sa menili len technikálie 13 rokov platného zákona a v tomto sa nič nemení.

"To je neralizovateľnmé samozrejme, aby štát znášal zodpovednosť za tzv vyššiu moc. Toto by malo za následok prakticky okamžitý rozpad verejných financií," vraví podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Hollý. "Nebudú mať nárokovateľné ani kompenzácie strát prevádzkových," oponuje poslanec Richard Raši. "Tie kompenzačné opatrenia sa realizujú na podklade úplne iných právnych predpisov,"  vysvetľuje Hollý. 

Či už ako tvrdí koalícia, v zmene zákona o ochrane verejného zdravia išlo len o spresnenie kompetencií, alebo ako tvrdí opozícia ide o škandál, ktorý sa vláda snaží hasiť retroaktívne, faktom ostáva, že koalíciu k zmene zákona dokopala až generálna prokuratúra.

"Keby Generálna prokuratúra to skonštatovala skorej, tak som presvedčený, že s rovnakou vážnosťou a rýchlosťou by sme pristúpili, aby sme rozptýlili všetky obavy,"  vyjadril sa Krajčí. Čo je však dôležité pre ľudí, nariadenia, ktoré v nedeľu odobril Ústredný krízový štáb, od zajtrajšieho dňa platiť budú.

Výbor NR SR pre zdravotníctvo zaviazal vládu, aby začala na dennej báze zverejňovať kompletné dáta o koronavíruse. Na sociálnej sieti to uviedol člen zdravotníckeho výboru a poslanec parlamentu Richard Raši. Od 1. novembra tak budú musieť kompetentné inštitúcie zverejňovať podrobnejšie dáta.

V štatistikách by malo byť napríklad aj to, koľko z pozitívne testovaných má symptómy ochorenia COVID-19 a koľko z nich je bezpríznakových, aká je štruktúra nakazených podľa regiónov alebo tiež miesta, kde sa nakazili. Verejné by mali byť aj informácie, koľko lôžok v nemocniciach je voľných či to, aké sú kapacity v iných nemocniciach. Uvádzať by sa mal aj počet žiadostí o vyšetrenie na COVID-19. Dostupné by mali byť aj počty hygienikov venujúcich sa COVIDu-19, a to na regionálnej úrovni, deliť by sa mali na existujúce kapacity a kapacity v príprave.

Zdravotnícky výbor sa podľa Rašiho uzniesol aj na tom, že zverejňovať sa budú aj dáta, na základe ktorých sa budú zatvárať napríklad prevádzky. "Teda prečo sme povedali, že to budú bary, reštaurácie, fitnescentrá či športoviská," vysvetlil. Je to podľa neho krok od rozhodovania na základe emócií k rozhodovaniu na základe informácií a dát.

Ako hlasovali poslanci parlamentu

Hlasovanie jednotlivých poslancov Národnej rady SR si môžete pozrieť TU.

Zdroj: noviny.sk / ta3.com / InfoVojna

Články súvisiace s tematikou:

Harabin o koronadivadle opozície: Poslanci SMERu, vrátane HLASu a ĽSNS: impotentní darmožráči bez hanby

VIDEO: Fico o protiprávnosti naprávania nulitných nariadení Mikasovho úradu

Tisíce popredných svetových vedcov konečne vystupujú proti zničujúcim opatreniam proti Covidu-19

Svět se dal do pohybu. Ledy se lámou: Otevřený dopis belgických lékařů a zdravotníků

Štátne orgány sa dohodli utajiť protizákonné Covid opatrenia pred verejnosťou, myslí si bývalý šéf policajných vyšetrovateľov

VIDEO: Covid opatrenia Mikasovho úradu boli protiústavné. Žaloby v súvislosti s likvidačnými opatreniami budú podľa Fica úspešné

JUDr. Harabin podáva trestné oznámenie na policajta, prokurátora a sudkyňu angažovaných v kauze väzneného Slováka odmietajúceho nulitné Covid opatrenia

Covid opatrenia: Sabotáž štátu Generálnou prokuratúrou SR? Trestné oznámenie na prokurátorku JUDr. Elenu Černú

Mikasov úrad porušil zákon pri vydávaní protiepidemických opatrení, skonštatovala Generálna prokuratúra SR

Manuál ako odmietnuť nasadenie si rúška po výzve polície, ale aj po výzve v obchode, v škole a inde

VIDEO: Harabin varoval policajtov, nech sa neopovážia ukladať pokuty za nenosenie rúšok, pretože budú niesť trestnoprávnu zodpovednosť

JUDr. Adriana Krajníková vysvetľuje svoju právnu analýzu a výzvu Matovičovej vláde na zastavenie neplatných korona opatrení

VIDEO: Sudca JUDr. Harabin a advokátka JUDr. Krajníková o právnej nulitnosti korona opatrení a o tom, ako sa brániť vládnej šikane

VIDEO: Ako si advokátka JUDr. Krajníková na výzvu polície odmietla nasadiť náhubok

Právna analýza a výzva Matovičovej vláde na zastavenie neplatných korona opatrení

DOKUMENT: Vyhlásenie o odmietnutí nosiť rúško s odvolaním sa na právnu analýzu JUDr. Štefana Harabina

Harabin: Nemusíte nosiť rúška ani platiť pokuty za ich nenosenie. Okamžite podajte trestné oznámenia za zneužívanie právomoci verejného činiteľa, ak to budú vyžadovať

VIDEO: Drgonec o rúškach a konštantnom porušovaní ústavných práv občanov SR

VIDEO: Ústavný právnik Ján Drgonec označil povinné očkovanie proti Covidu-19 a protiepidemiologické opatrenia za protiústavné

Za protizákonnú karanténu pýta ministerstvo vnútra od Slovákov státisíce eur. Harabin naopak tvrdí, že ľudia majú právo dožadovať sa náhrady škôd od štátu

VIDEO: Harabin o nezákonnosti nosenia rúšok, Covide-19 a planetárnom divadle na preformátovanie sveta

Harabin odkázal Covid-19 epidemiológom, že ľudí klamú a poukazuje na právne nepriestrelnú analýzu týkajúcu sa práva odmietnuť nosiť rúška

VIDEO: Nenakazený koronavírusom nemá právnu povinnosť nosiť rúško a pokutu nemusí zaplatiť, tvrdí bývalý šéf Najvyššieho súdu SR


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti