VIDEO: Covid opatrenia Mikasovho úradu boli protiústavné. Žaloby v súvislosti s likvidačnými opatreniami budú podľa Fica úspešné

12.10.2020 | 21:45
  17
Šéf Smeru-SD dodal, že strana sa na Ústavný súd SR obrátila aj v súvislosti s vyhlásením núdzového stavu.

Novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorou sa má Národná rada (NR) SR zaoberať na utorkovej (13. 10.) mimoriadnej schôdzi, je protiústavná a dokazuje aj protiústavnosť prijímania doterajších opatrení na boj s pandémiou nového koronavírusu.

Na pondelkovej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že novelu strana nepodporí. "Do NR SR ide návrh zákona, ktorý hovorí, že všetky doterajšie opatrenia, ktoré Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a regionálne úrady verejného zdravotníctva prijali, ostávajú v platnosti a účinnosti ešte ďalších 15 dní po nadobudnutí účinnosti tohto zákona a vraj bude všetko v poriadku," skonštatoval Fico a pripomenul námietky, že mnohé doterajšie opatrenia ÚVZ boli protiústavné, pretože na ne úrad nemal oprávnenie a neprijímali sa v potrebnej forme.

Poukázal na závery Generálnej prokuratúry (GP) SR. Nemožno podľa neho prijať po troch či štyroch mesiacoch zákon a povedať, že všetko je v poriadku. Problém vidí aj v tom, že všetky prevádzky boli doteraz zatvorené v rozpore s Ústavou SR. Ako právnik si vie predstaviť, že sa budú obracať na Ústavný súd (ÚS) SR.

Pripomenul, že Smer-SD podal pre niektoré opatrenia podnet na ÚS. "Chceme od vlády, aby nevytvárala stav právnej neistoty," podotkol Fico. Doplnil, že predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina) poslal list, v ktorom žiada, aby bolo na schôdzi prerokované aj uznesenie Smeru-SD, v zmysle ktorého by mali členovia vlády informovať o plánoch jednotlivých rezortov pri riešení koronakrízy. Toto uznesenie mali prorokovať poslanci minulý týždeň na mimoriadnej schôdzi. Neschválili však jej program.

Šéf Smeru-SD dodal, že strana sa na ÚS obrátila aj v súvislosti s vyhlásením núdzového stavu. "Už tento štvrtok (15. 10.), ak dobre rátam lehoty, by sme mali poznať ortieľ ÚS," skonštatoval. V súvislosti s vládou prijatým zákazom zhromažďovania poukázal aj na diskusie na sociálnych sieťach, ktoré hovoria o plánovaných protestoch proti prijatým opatreniam. Tvrdí, že nevyjadruje podporu žiadnemu protestu, len upozorňuje, že "17. októbra zrejme príde niekam veľa ľudí". Pýta sa, čo urobí vláda a či v takomto prípade pošle na protestujúcich políciu a vodné delá.

Covid opatrenia: Sabotáž štátu Generálnou prokuratúrou SR? Trestné oznámenie na prokurátorku JUDr. Elenu Černú

Konanie prokurátorky o zachovanie účinnosti nezákonných nulitných aktov vytvára precedens porušovania Čl. 2 ods. 2 Ústavy SR, píše vo svojom oznámení advokátka JUDr. Adriana Krajníková, ktoré zverejnila InfoVojna minulý týždeň. Viac v článku TU.

Zdroj: topky.sk / YouTube / InfoVojna

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti