VIDEO: Celoplošné testovanie je nezákonný biznis, za ktorý musí Matovičova vláda niesť zodpovednosť!

28.10.2020 | 20:10
  14
"Vláda oklamala ľudí, keď tvrdila, že testovanie je dobrovoľné. Nie je. Ak naň ľudia nepôjdu, pocítia to hlboko vo svojich vreckách," povedal bývalý premiér Robert Fico.

Víkendové celoplošné testovanie je podľa Roberta Fica (Smer-SD) nezmyselné a lekári správne upozorňujú, že sa pri ňom môže nakaziť viac ľudí, ako keby zostali doma. Povedal to dnes vo videu zverejnenom na sociálnej sieti.

Testovanie podľa neho nemá žiadne odborné odôvodnenie a ide len o politický krok. Kritizoval aj kvalitu antigénových testov, ktoré sú podľa je slov "totálne nepresné".

Fico by odporučil na test neísť 

"Vláda oklamala ľudí, keď tvrdila, že testovanie je dobrovoľné. Nie je. Ak naň ľudia nepôjdu, pocítia to hlboko vo svojich vreckách," povedal Fico.

"Nechcite, aby som vás od testovania odhováral, zbytočný certifikát potrebujete k praktickému životu, všetci sme pod hrubým nátlakom urobiť niečo, čo cítime, že by sme inak neurobili."

Keby bolo testovanie podľa Fica skutočne dobrovoľné, odporučil by, aby naň ľudia nešli.

Líder Smeru sa obul aj do premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Podľa neho sa snaží zakryť kšeft, ktorý spravil spolu s Richardom Sulíkom (SaS). Dôvodom je potreba minúť 10 miliónov "nepresných testov" za viac ako 43 miliónov eur.

Nezákonná súťaž 

Hovoril tiež o nezákonnej verejnej súťaži na kúpu testov. Firma z Trnavy, majiteľ ktorej podľa Fica úzko spolupracuje s Matovičom aj Sulíkom, nemala právo testy pre štát zaobstarať, myslí si.

Tie boli podľa Fica aj finančne nevýhodné. Prezentoval cenovú ponuku, ktorá hovorí, že pri kúpe 10 miliónov antigénových testov jeden kus vyjde na dva doláre a 60 centov. 

"Ak to prerátame na eurá a dáme k tomu aj clo a daň tak zistíme, že cena za jeden test je 2, 90 eura. Fakt je ale ten, že vláda SR za každý test zaplatila štyri eurá a 35 centov." 

Trnavská firma podľa Fica na testoch zarobila okolo 14,5 milióna eur. Povedal, že v pondelok osloví opozičných poslancov a podajú návrh na vyslovenie nedôvery vláde. 

Zdroj: hnonline.sk / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti