VIDEO: Ak si premiér myslí, že je odborník na pandémiu, máme všetci problém, kritizoval Matovičov arogantný spôsob komunikácie šéf Slovenskej lekárskej komory

29.10.2020 | 15:47
  13
Prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár komentoval v rozhovore pre Pravdu svoje rozhodnutie nezúčastňovať sa rokovaní ústredného krízového štábu.

Slovenskí lekári vyzývajú vládu, aby ešte zvážila celoplošné testovanie. Upozorňujú na vážnu situáciu v zdravotníctve, kde chýbajú lekári a nemocnice napĺňajú svoje kapacity. „Pre politikov nie sú lekári partnermi, sme len štafáž,“ povedal v relácií Ide o pravdu prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár na margo svojho odchodu z ústredného krízového štábu.

Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej s prezidentom Slovenskej lekárskej komory Marianom Kollárom v relácii Ide o pravdu:

Marian Kollár odchádza z ústredného krízového štábu. Pripomína, že tam nezastupoval seba, ale Slovenskú lekársku komoru. Zdalo sa mu, že tam bol ako štafáž pre politikov.

“Ja si pána premiéra veľmi vážim, ale v mojich očiach, on nie je odborník. On nie je odborník na pandémiu. A toto je možno aj jeho problém, aj problém tejto spoločnosti. Možno je odborník na iné veci. V tomto sa nemôžeme tváriť, že vyhral som voľby – a môžem všetko. Toto by bolo nešťastím tohto národa. My musíme počúvať hlas odborníkov. Ja sa nepasujem do pozície virológa, ani epidemiológa, ani hlavného hygienika, ani nikoho, ktorého špecializáciu neovládam, ale my zbierame, máme v komore všetkých týchto ľudí. Počúvame, zbierame názory, vyhodnocujeme ich, veľmi dobre čítame situáciu a na základe toho sa snažíme ponúkať riešenia a zaujímať postoje. A to je si myslím najdôležitejšie. Lebo hovoriť o nepovinnom testovaní, ale ak to testovanie nebudete mať, budete zavretí, ale ani to nebudete, len vám nikto nedá ani korunu, nebudete môcť chodiť do práce, napriek tomu, že ste negatívny, to nie je nič iné, než vydieranie občanov," hovorí Kollár.

My sme stále upozorňovali, ak chceme testovať, spravme to nepovinné, dodal. Napriek vážnej situácii Kollár verí, že zdravotníci na Slovensku situáciu s pandémiou zvládnu, nech to bude akokoľvek ťažké.

V pondelok ste boli na Ústrednom krízovom štábe a oznámili ste, že odchádzate. Prečo?

Rozhodol som sa tak preto, lebo priebeh rokovania na poslednom Ústrednom krízovom štábe nebol taký, ako som očakával. Presvedčilo ma to, že to nie je odborný orgán, ktorý by mala zastupovať Slovenská lekárska komora. Podmienky, čo dávame, sú politikmi zmetené zo stola. Bol som presvedčený, že po pilotnom testovaní na Orave bude dostatočná vôľa na to, aby sme prehodnotili ďalší postup pri celoštátnom testovaní. Bohužiaľ, diskusia na Ústrednom krízovom štábe nebola o takýchto odborných názoroch

O čom teda bola diskusia na krízovom štábe?

O tom, že je rozhodnuté, a ostáva už len nájsť dôvody, ako to bude medializované verejnosti.

Boli ste z toho zarazený?

Skôr som bol smutný a dosť to so mnou zatriaslo. Celoštátne testovanie nie je vychádzka do parku, ale náročná logistická operácia z hľadiska psychického aj fyzického. Treba zvážiť hlavne to, aký benefit z takéhoto testovania očakávame. Tomu som na Ústrednom krízovom štábe vôbec neporozumel. Sám som sa zúčastnil pilotného testovania so všetkou odbornosťou a trpezlivosťou a môžem povedať, že to bolo veľmi náročné.

Slovenská lekárska komora v stredu vyzvala vládu, aby ešte zvážila celonárodné testovanie. Argumentuje možnými problémami s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ale aj rizikom nákazy a nedostatkom personálu. Koľko reálne chýba zdravotníkov pre testovanie?

Slovenská lekárska komora túto akciu neorganizuje, preto nemáme informáciu, koľko dobrovoľníkov z radov lekárov sa nahlásilo. Je nám jasné, že na takúto akciu bude potrebných aspoň 20-tisíc zdravotníkov.

Ak by sa aj našli, budú potom zásadne chýbať v nemocniciach?

Môžu chýbať v budúcnosti. Nemôžeme si dovoliť minúť všetku energiu týchto ľudí v najbližších dňoch, keď ich budeme veľmi potrebovať aj neskôr. My všetci sme veľmi vyčerpaní, a to najťažšie stojí pred nami. Treba šetriť sily a sústrediť sa na to, čo je najdôležitejšie. Je nám jasné, že ak prijmeme akýkoľvek lockdown, nemocnice to zrazu nevyprázdni. Krivka pôjde hore ešte nejakú dobu, a práve preto musíme byť pri pacientoch, ktorých počet sa bude v nemocniciach zvyšovať. Nemôžeme si teraz dovoliť hazardovať so zdravím tých najdôležitejších.

Takže neodporúčate plošné testovanie antigénovými testami?

Samozrejme. Jasne sme sa vyjadrili, že antigénové testy nikto neodporúča na plošné testovanie. Mali význam v najzasiahnu­tejších regiónoch, kde je vysoká premorenosť. Taká informácia má relevanciu, vieme také dáta využiť. Nechceme len búrať, máme aj riešenia. Slovenská lekárska komora minimálne desať rokov dáva návrhy, ako zlepšiť slovenské zdravotníctvo. Je to veľmi komplexná otázka. Ideálne by bolo zavrieť celú krajinu na mesiac a zavrieť hranice, ale toto nie je možné. Vždy musíme dávať do súladu aj ekonomiku či psychiku jednotlivcov. Na diskusiu však musíte mať partnera, ktorý vás počúva.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti