Zastavte to šialenstvo! Ako lekár konajúci podľa Hippokratovej prísahy v prospech pacienta, nemôžem v žiadnom prípade súhlasiť s plošným testovaním, ako nám ho prezentuje vláda

20.10.2020 | 19:55
  17
Internista MUDr. Slavomír Šuch sa verejne vyjadril k nápadu Igora Matoviča (OĽaNO) plošne testovať obyvateľov Slovenska.

Pani prezidentka prejavila ochotu zvážiť nutnosť celoplošného testovania. Okrem toho, že ak sa neuskutoční, Matovič podá demisiu, čo by bolo ako dve muchy jednou ranou, som pridal na jej stránku aj nasledovné argumenty proti testovaniu, vyplývajúce z mojich skúseností lekára prvého kontaktu urgentneho prijmu:

Pani prezidentka, pracujem na urgentných príjmoch, v 3 nemocniciach, prijímam do nemocnice pacientov pozitivnych aj suspektných z covid.

K masovému testovaniu mam niekoľko poznámok. Vynechajme z testovania nasledovne skupiny ľudí :

1. Osoby nad 65 rokov alebo osoby definované ako vysoko rizikové s komorbiditami, ktoré sú bez príznakov covid. Hrozí vysoké riziko, že ak sa pri koncentrácii obyvateľov, aká sa udeje v malom priestore v krátkom čase počas testovania v uzavretej volebnej miestnosti stretnú s možnými asymptomatickými roznášačmi infekcie, tak sa nakazia, priebeh ich ochorenia bude ťažký, až fatálny.

2. Vynechajme symptomatických pacientov každého veku, aj do 65 rokov, ktorí by mali byť o testovaní cestou miestneho RUVZ.

3. Osoby ktoré majú pozitívnu epidemiologicku anamnezu na Covid, boli v kontakte s nakazenou osobou a sú teda v povinnej karanténe. Tieto osoby sú práve tí potenciálni roznášači infekcie, ak by porušili karanténu, čo by v prípade sankcií za neúčasť v povinnom testovaní asi museli urobiť.

4. Osoby, ktoré cielene už niekoľko mesiacov od začiatku epidémie dobrovoľne dodržiavajú všetky doporučované opatrenia, nemajú kontakt s nakazenou osobou za posledných 10 dni a podpíšu o tom čestné prehlásenie.

Musíme si uvedomiť, že samotná technika vyteru slizníc hrdla vyžaduje, aby testovaný 3 x zakašlal do svojho rúška. V prípade ak ide rúško certifikované, viacvrstvové, je pravdepodobné, že zachytí vírus pri kašli. Ale ak testovaný tri krát zakašle do podomácky ušiteho rúška z nedefinovanej textílie, je pravdepodobné, že veľké množstvo infekčného aerosolu sa rozptýli v uzavretej miestnosti, čo znamená významné riziko nakazenia nasledujúcich testovaných. Zvlášť, ak pôjdu podľa abecedy tých, ktorí prídu v druhej polovici dňa.

Ako lekár, ktorý podľa Hippokratovej prísahy musí dbať a konať vždy v prospech pacienta, nemôžem v žiadnom prípade ani so žiadnym nemedicinskym odôvodnenim súhlasiť s tak nastaveným plošným testovaním, ako nám prezentujú vládne špičky.

Najväčšie riziko vidím v možnom nevynútenom nakazení sa Covidom veľkého množstva ľudí naraz, čo o dva týždne po prepuknuti symptómov ochorenia zrúti nemocničných systém, keďže je pravdepodobné, že najdisciplinovanejšia vrstva obyvateľov sú seniori, a tí sú zároveň aj najviac ohrození ťažkým priebehom ochorenia, sa dostavia určite.

Prínos z hľadiska zdravotného pre testovanych nebude žiaden, nakoľko máme veľmi dobre prepracovaný systém identifikácie a diagnostiky chorých a rizikových a trasovania a dohľadávania kontaktov pozitívnych alebo chorých osôb už teraz.

Podľa môjho názoru, plošné testovanie znamená len overovanie matematických predikcií priebehu šírenia ochorenia populáciou, ktoré však nemá žiadny význam, pokiaľ nie je zároveň úplný lockdown a zároveň nie sú uzavreté hranice.

Zvážte prosím tieto pripomienky a zastavte to šialenstvo, kým nedôjde k celnárodnej tragédii nezvládnuteľných rozmerov.

Zdroj: Facebook Slavomir Such


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti