Ty simplicitný, oportunistický vykuk! Čo tu buzeruješ celý národ? Štveš len ľudí proti sebe a neustále hľadáš vinníkov. Keď tu za niekým ostanú mŕtvoly, tak za tebou, odkazuje Baránek premiérovi Matovičovi

19.10.2020 | 18:28
  25
Politický analytik Ján Baránek obvinil premiéra Matoviča z nielen oportunizmu, ale aj z porušovania vlastných pravidiel, z rozhádania rodín a priateľov a ďalších skutkov proti ľuďom na Slovensko.

Sú účelovo vybrané osobné príbehy desiatok či stoviek pacientov s Covid-19 dostatočné na ospravedlnenie ekonomickej likvidácie státisícov ľudí? Je minister hospodárstva Richard Sulík naozaj tou „čiernou ovcou“? A prečo premiér dramatizuje situáciu aj klamstvami o pochovávaní bagrom v USA?

Aj tieto otázky si kladie politický analytik Ján Baránek v exkluzívnom komentári pre Denník Slovensko.

V ňom premiéra obviňuje z oportunizmu a porušovania vlastných pravidiel, z rozhádania rodín a priateľov, zanedbania ochrany najslabších, z odovzdania dôležitých kompetencií hlavnému hygienikovi a v neposlednom rade z katastrofálnej reprezentácie našej krajiny. Znenie textu Vám prinášame v celom znení.

Boli časy a nebolo to tak dávno, keď sa nám zdal predseda SaS Richard Sulík, mierne povedané – exot. Tento, vtedy exot, priniesol do parlamentu zjavenie, ktoré nás ihneď ohúrilo tým, že vraj dostalo ponuku 20 miliónov eur za to, že spolu s tromi poslancami pomôže odstaviť vládu Ivety Radičovej. Sulík sa vtedy dušoval, že ak to čudo hovorí, tak to tak bude. O pár dní čudo povedalo, že išlo o žart. Už viete, že toto čudo sa volá Igor Matovič. Neviem, či sa menia časy, prostredie, ľudia, či sa mení vnímanie reality. Ale dnes exot Sulík vyzerá byť jeden z najnormálnejších politikov vo vláde čuda, Igora Matoviča. Možno sa niečo naozaj zmenilo. Okrem Igora.

Nezmenený Igor je premiér tejto krajiny v jej najťažšom období od r. 1993. Nemusím tu opisovať Covid 19. Zámerne nepíšem o pandémii, lebo toto ochorenie jednoducho nespĺňa kritériá pandémie. Čo však tieto kritériá spĺňa, sú reštrikčné opatrenia, ktoré prijíma vláda, resp. hlavný hygienik.

Píšem pre tých, ktorí sa nedovolali pomoci

Každý deň dostanem od niekoho z vás správu o tom, ako na neho, na jeho okolie a rodinu, opatrenia kvôli pandémii dopadli. Je to otrasné čítanie. Píšu mi invalidi, píšu mi SZČO, píšu mi chudobní ľudia, osamelé matky, vdovy, ktoré opatrenia pripravili o prácu, živnosť, podnikanie. Tento text píšem kvôli nim, kvôli všetkým tým, ktorí sa nedovolali pomoci, hrozí im chudoba, krach, bieda…

V prvom rade teda vyzývam médiá, aby prestali zverejňovať iba „srdcervúce“ príbehy obetí Covid-u a zverejňovali aj príbehy obetí reštrikcií. Videl som video hudobníka, ktorý lamentuje, že keď bol nakazený vírusom Covid, mal teplotu. No a čo mal mať??? Mal byť podchladený??? Videl som fotografie herca, ktorý prekonal Covid a na fotografiách nevyzeral dobre. A ako mal vyzerať? Lepšie ako pred tým? Už ste načisto stratili rozum?

Keď som mal prasaciu chrípku, mal som teploty 41,7st C. Ako som asi vyzeral? No fit to nebolo. Je predsa logické, že ak má niekto virózu, má teploty, zmôže ho to. Takže, o aké tragické osudy ide??? Že ľudia umierajú? No áno. Tisíce rokov. Umierajú. Ale viete, čo by ma zaujímalo? Koľko mŕtvych na reštrikcie je na jedného zachráneného pred Covidom.

Státisíce iných obetí

Vážené médiá, venujte sa ozajstným obetiam Covid-u. Obetiam neschopnosti tejto vlády dostať pomoc k ľuďom. Tí nedostali pomoc za prvú vlnu a už tu je druhá. Hygienik zavrel 20-tisíc prevádzok na Slovensku. Týmto začal ekonomickú a sociálnu genocídu tohto národa. Rátajte so mnou. Nech má jedna prevádzka cca. 4 zamestnancov vrátane majiteľa. A to som hlboko podhodnotil. Nech každý má ženu a dve deti. To máme hneď 320 000 tisíc priamo postihnutých. Teraz skúsme zarátať postihnutých dodávateľov do prevádzok. Mäso, nápoje, služby, atď… Neviem to odhadnúť. 500-tisíc? 700-tisíc?

Neviem. Ale veľa. Teraz skúsme odhadnúť, koľko z nich pôjde na úrad práce. Polovica? Neviem. Možno menej. Ale jedno viem. Tisíce rodín to doslova a do písmena zruinuje a zbedačí. Koľko ľudských životov si to následne vyžiada? Nie okamžite, ale s odstupom času. Stres, depresie, rozpadnuté rodiny, následné ochorenia, samovraždy.

Takisto od vás dostávam aj sťažnosti na odložené lekárske výkony. Odložená operácia rakoviny pľúc o mesiac, lebo Covid. O operáciách kĺbov, žalúdka a pod. ani nehovorím, nejde o fatálne ochorenia. Takto by som mohol pokračovať ďalej. Na konci je moja otázka. Koľko ľudských životov si vyžiada ochrana jedného života pred Covid-om? Je to cynické, ale je to tak. Musíme dať na misku váh životy a ich kvalitu. Nie slepo, obsedantne a s klapkami ani nie na očiach, ale na mozgu, zachraňovať životy pred Covidom aj cez mŕtvoly. Toto je zločin a za ten treba niekoho zobrať na zodpovednosť. Je jedno, či je to zločin z hlúposti, posadnutosti, alebo neznalosti.

Sulík je zodpovedný? To je na psychiatriu a prokurátora

Prečo viac počúvam o tom, kto každý môže za katastrofálny stav s Covidom dnes na Slovensku? Dokonca, vraj za budúce úmrtia je zodpovedný Sulík. Toto je už hranica, kde by mala nasledovať alebo psychiatria, alebo cela predbežného zaistenia a prokurátor.

Alibisticky sa zbaviť takto zodpovednosti? Sulík navrhol jediné možné riešenie, ktoré bolo humánne aj voči ohrozeným aj voči zamestnancom a podnikateľom. Zatvárať prevádzky iba v ohniskách nákazy!!! Prečo to neprešlo? Ako je možné, že v tejto krajine parlament odovzdá hlavnému hygienikovi tak veľké právomoci? Odkiaľ majú poslanci na takéto niečo vôbec právo? A keď si ho už aj uzurpovali, prečo ešte nie je podanie na Ústavnom súde? Ja nechcem žiť v krajine, kde o mojom osude a osude mojich najbližších rozhoduje hygienik! To ste sa naozaj zbláznili?

Alebo ide o to, aby premiér navonok nemal zodpovednosť, ale hygienik bez jeho súhlasu ani nezatrasie bruchom? Bez ohľadu na to, ide tu o bezprecedentné znásilnenie zastupiteľskej demokracie a bezprecedentnú zbabelosť exekutívy.

Ako treba povedať, že tieto rozhodnutia majú robiť politici a nie hygienik? Či už hlavný, najhlavnejší alebo najkrajší, najštíhlejší! Žiadny! Ale poďme ďalej.

Ty oportunistický vykuk!

Neexistuje niečo, za čo by niekto nebol vinný. Fico, Kotleba, občania SR, teraz Sulík. Nie len že môže za status quo, ale aj za to, čo sa stane. Lebo má tak veľký vplyv, že pod vplyvom jeho vyhlásení budú ľudia s úsmevom na perách umierať. Aspoň podľa Igora Matoviča. A podobne, ako v Severnej Kórei, nebudeme trestať iba jeho, ale aj celú jeho rodinu, v tomto prípade politickú. Napríklad štátneho tajomníka Klusa. Načo by išiel s premiérom na summit? Ten to zvládne sám. Až natoľko, že video trapasu, ktorý tam vyrobil je už teraz virálne. Keby strápnil seba, šľak to traf. Ale strápnil Slovensko.

Takže, namiesto pomoci tu riešime Sulíka, budúce mŕtvoly, rúška, pokuty… Mimochodom, vedeli ste, že v USA pochovávali mŕtvych na Covid bagrom? Nie? Ani ja. Ale Igor Matovič áno. Som zvedavý, čo na to ambasáda USA. Áno, takéto kraviny premiér zo seba sype. A ďalšie a ďalšie. A keď už sme pri tých mŕtvych. So slzami narušenej osobnosti v očiach narieka nad tým, že cynickí politici nechcú chrániť našich starčekov, za ktorých on obetuje aj svoje politické preferencie. Ty simplicitný, oportunistický vykuk! Prečo si im nerozdal respirátory? Prečo tu buzeruješ celý národ, ale elementárne opatrenia, ktoré si mal urobiť už dávno, ti ani nenapadli? Prečo moji rodičia, 83 a 90 roční už dávno nedostali respirátory, ktoré chránia pred vírusom? Nie rúško, respirátor!

Postavil proti sebe rodiny, priateľov, kolegov

Prečo si nezorganizoval pomoc, ktorá by im raz do týždňa urobila nákup a doniesla im ho pred dvere? Prečo si im neposlal C vitamím, D vitamín, zinok, aby si im posilnil imunitu, keď ti o tých našich starčekov tak ide?

Prečo len táraš do vetra, štveš ľudí proti sebe a neustále hľadáš vinníkov? Vieš, čo sa ti podarilo? Postavil si proti sebe rodiny. Postavil si proti sebe členov v rodine. Postavil si proti sebe partnerov, priateľov, kolegov.

Dnes máme nezmieriteľné skupiny rúškarov a antirúškarov, ktoré na seba nenájdu dobrého slova!

A čo si robil v lete? Premával si sa na svadbe bez rúška a dnes si dovolíš kritizovať Sulíka, národ…

Čo si robil v lete, že masívna väčšina postihnutých doteraz nedostala pomoc? A je tu druhá vlna!

Za čo budú tí ľudia jesť, platiť nájomné, energie? Začnú rabovať? Čo robia ľudia v existenčnej núdzi? To ti nenapadlo? Rabujú, áno, aj rabujú!

Myslíš si, že ti pomôže núdzový stav? Nepomôže. Zamkneš Slovensko na sviatok všetkých svätých alebo ho pošleš ku Covidovým urnám? Len preto, lebo si to dokonale v lete zanedbal?

Dám tebe aj celej vláde zopár otázok. Hoci odpovede sa asi nedočkám:

Prečo ste v lete nereštrukturalizovali nemocnice, aby boli pripravené na druhú vlnu?

Prečo nie sú od leta pripravené aspoň tri nemocnice s lôžkami na prípadný nápor pacientov chorých na Covid?

Prečo ste nezaškoľovali a nepripravovali študentov záverečného ročníka medicíny na pomoc v druhej vlne?

Prečo ste podobne nepripravovali stredný zdravotnícky personál?

Prečo teraz, v čase pandémie, je vypísaných cca. 16 konkurzov na miesta riaditeľov nemocníc?

Neodídeš so cťou, ale odíď

Takto by som mohol pokračovať ďalej. Samozrejme, vyššie uvedené opatrenia sú v kompetencii ministra zdravotníctva, ktorý nie je ani natoľko príčetný, aby odstúpil sám. Mimochodom, on sa ním ani nemal stať. Keď už sme pri tomto rezorte, hádajte, kto napr. rozhoduje o personálnych a nie len tých otázkach rezortu? Ak by ste si mysleli, že minister, tak nie. Je to úradník. Ten istý, ktorý rozhodoval aj na Figeľovom ministerstve dopravy.

Na toto sme potrebovali núdzový stav? Nie. Už stačilo. Matovič odíď. Neodídeš síce so cťou, ale odíď. A neboj sa, nepodporíš tým SMER, ani Fica. V OĽaNO sa určite nájde niekto, kto ťa nahradí. Ostávajú za tebou sociálne tragédie, žobráci, rozvadené rodiny, rozvadená spoločnosť. Keď tu za niekým ostanú mŕtvoly, tak za tebou. Cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami. Tie tvoje sú možno dobré, ale neempatické, nesociálne, amatérske, diletantské a škodlivé. Odíď, kým nie je neskoro! Stačilo!

P. S. Vzhľadom na dĺžku textu sa fatamorgáne o testovaní národa budem venovať samostatne.

Zdroj: dennikslovensko.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti