VIDEO: Testy nevyjadrujú infekčnosť a úmrtnosť na COVID-19 je na úrovni chrípky, uviedla Lekárska komora. Arogantný Matovič reagoval, že lekári šíria hoaxy a kotlebovské bludy

28.10.2020 | 17:15
  35
Slovenská lekárska komora považuje celoplošné testovanie za "vydieranie", pretože ľudia nemajú na výber.

Prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár vyzval vládu SR, aby ešte raz zvážila plánované celoplošné testovanie na nový koronavírus. Na stredajšej tlačovej konferencii vyzval vládnych predstaviteľov, aby si sadli za stôl s odborníkmi a prerokovali ďalšie kroky.

Za dôležité považuje mať pripravenú stratégiu a povedať, čo bude ďalej. "Máme vážne podozrenie, že rozhodnutie o plošnom testovaní nebolo vôbec odborné," komentoval s tým, že za vhodné nepovažuje hnať sa za tým, aby Slovensko bolo v niečom prvé. Dôležité je, aby bolo úspešné.

Kritizuje, že o testovaní neprebehla ani odborná diskusia. "Celoplošné testovanie je tak rozbehnuté, že my ako komora ho nezastavíme. To musí niekto iný prehodnotiť," skonštatoval Kollár.

Podľa vlastných slov sa aj na krízovom štábe vyjadril proti celoštátnemu testovaniu a on bol ten jeden člen krízového štábu, ktorý bol proti. Kollár tvrdí, že ochranné pomôcky aj testy sa dajú využiť lepšie. 

"Voláme po odbornej diskusii. My sme s odborníkmi hovorili a ten výsledok je, že celoplošné testovanie je jeden veľký otáznik, ktorý nám pandémiu nevyrieši," povedal a kritizoval krízový štáb, ktorý podľa neho názory odborníkov neberie do úvahy.

Kritika prístupu a spôsobu komunikácie

"Ja som to povedal na poslednom krízovom štábe úplne otvorene. Reakcia bola: Vy sa starajte, aby tam prišlo 20-tisíc lekárov. To bola celá diskusia," skonštatoval.

"V tejto chvíli to nie je akcia odborná, ale politická," povedal.

Kollár kritizoval aj prístup a spôsob komunikácie členov ústredného krízového štábu. "Keď sme sa pýtali na ochranné pomôcky, tak nám bolo povedané, že si ich máme zaobstarať sami," povedal a sťažoval sa na vyčítavý tón, akým s nimi komunikujú. 

Za legitímne považuje rozhodnutie lekárov, ktorí sa rozhodnú nepridať sa k pomoci. Podľa jeho slov by si mali šetriť sily a prostriedky. Jasné podľa neho nie je ani to, čo by sa stalo prípade ďalšej vlny.

Testovanie na Orave bolo podľa šéfa SLK slov s "vypätím všetkých síl". Kollár očakával, že sa niekto zamyslí nad výsledkami a povie ako ďalej. Rovnako sa pýta, kto sa bude prípadne starať o nakazených zdravotníkov. Dodal, že na testovanie chýbajú zdravotnícki pracovníci, problematické je podľa neho aj materiálne vybavenie.

Význam vidí v pravidelnom testovaní v zdravotníckych zariadeniach, napríklad v domovoch sociálnych služieb, potravinárstve či strategických podnikoch. 

Celoplošné testovanie považuje za "vydieranie". Ľudia podľa jeho slov nemajú na výber.

Zástupcovia lekárskej komory sa v poslednom období stretli kvôli testovaniu aj s premiérom Igorom Matovičom a ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím. Pýtali sa ich na to, ktorý odborník celoštátne testovanie vymyslel. "Opakoval len, že budeme prví. Lenže my nechceme byť prví, my chceme byť úspešní," povedal Kollár s tým, že sa odpovede nedočkal. 

Šéf SLK tvrdí, že sa už nechce zúčastňovať krízového štábu ako jeho člen. Tvrdí, že tam bol prizvaný ako odborník, avšak odborné názory tam nikoho nezaujímali. "Nechcem už márniť čas," dodal.

Lekári: My chceme, aby lekári od pondelka do piatka padali na hubu. Potrebujeme šetriť sily

Lekári sú celkovo podľa SLK vyťažení. "My chceme, aby lekári od pondelka do piatka padali na hubu, celý víkend testovali od rána do noci a potom zase prišli plne pripravení v pondelok do práce," kritizuje s tým, že lekári už teraz nevládzu a to nás ešte len čaká vrchol pandémie.

Kollár odkázal lekárom, že je úplne v poriadku, ak sa rozhodnú neísť testovať. "Potrebujeme šetriť sily," dodal.

Slovenská lekárska komora: Úmrtnosť na COVID-19 dosahuje 0,2%, čiže je na úrovni chrípky:

Pozrite si tlačovú besedu prezidenta Slovenskej lekárskej komory Mariana Kollára, člena rady Slovenskej lekárskej komory Ernesta Sivíka a lekárky Kataríny Šimovičovej, na ktorej hovorili, že im chýba diskusia o plošnom testovaní, a že by sa v tejto situácii nemalo plytvať zdrojmi. Marian Kollár ďalej povedal, že nevie kto rozhodol o testovaní. Testy podľa neho nevyjdarujú, či je človek aj infekčný alebo nie je a povinnosť ostať v karanténe pre ľudí, ktorí sa nedali otestovať, je vraj vydieraním:

Matovičovi “vybilo poistky"

Na tlačovú konferenciu lekárskej komory reagoval premiér Igor Matovič s tým, že mu pri jej pozeraní "vybilo poistky."

"Keď pán prezident lekárskej komory a jeho prísediaci na tlačovej konferencii povedal, že úmrtnosť na covid-19 je na úrovni chrípky, tak mne vybilo poistky," povedal premiér s tým, že ide o šírenie hoaxov a bludov.

"Pán prezident lekárskej komory, ktorý dnes šíril blud, že covid je chrípka, bol celý čas prítomný na zasadnutí krízového štábu. Neregistrujem, že sa jeho ruka pri hlasovaní o celoplošnom testovaní zdvihla proti. Keď mudruje, že nevie, kde to vzniklo, tak mu odkazujem, že tam sedel," tvrdí Matovič.

Matovič tiež verí, že lekári a sestry si dnes dajú otázku, či chcú veriť hoaxom alebo pomôcť zastaviť nepriateľa. 

"Nemôžeme počúvať bludárov ako člen rady lekárskej komory a šéf lekárskej komory, ktorí začnú dva dni pred testovaním šíriť bludy, že covid-19 je vlastne chrípka, lebo má rovnakú úmrtnosť," dodal premiér.

„Toto je reakcia na tlačovku Slovenskej lekárskej komory. Na tej tlačovke sedel pán doktor Ernest Sivík, ktorý povedal, že úmrtnosť na COVID-19 je na úrovni chrípky. Prezident Kollár ešte zopakoval, že je to dobrý signál. Mne vybilo poistky. To je kotlebovský blud,“ rozčuľoval sa premiér Igor Matovič na tlačovej besede.

„Šéf Slovenskej lekárskej komory ide odkázať lekárom a sestrám, že vlastne nepotrebujú rúška, lebo tu bojujeme s chrípkou? To naozaj idú takíto kľúčoví ľudia šíriť bludy?“ hovorí Matovič, pričom poukázal na štúdiu, na ktorú sa Sivík odvolával. „Štúdia, ktorá na stránke Manipulátoři.cz bola označená za hoax,“ dodal. 

Matovič poukázal na výsledky štúdie Fakultnej nemocnice Praha Motol, podľa ktorej je senzitivita antigénových testov až 67 percent. Antigénové testy sú podľa neho výborný doplnok na plošné rýchle identifikovanie ľudí s najvyššou vírusovou náložou, ktorí by mohli byť najviac infekční. Vyhlásil to predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) po stredajšom rokovaní vlády.

Štúdia porovnávala výsledky antigénových a PCR testov na ochorenie COVID-19. Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) skonštatovali, že antigénové testy tak dokážu odhaliť 67 percent tých infikovaných, ktorých by odhalil PCR test. Výsledky podľa ich slov prekonali očakávania na úrovni 30 percent, s ktorými išli do plošného testovania.

„Ľudia, ktorí boli pozitívni na antigénovom teste, boli pozitívni aj pri PCR teste. Čo je prekvapujúce, antigénové testy označili ako pozitívnych až 44 % ľudí, ktorí nemali príznaky, ale PCR test mali pozitívny,“ hovorí minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Matovič zdôraznil, že štúdia českých lekárov si položila otázku, či antigénové testy dokážu nahradiť PCR testy. Výskum jasne ukázal, že PCR testy sú oveľa presnejšie a antigénový test ich nenahradí.

Ako Matovič klamal o štúdii, dezinterpretoval a šíril hoaxy a dezinformácie

Premiér Matovič však "pozabudol" povedať, že Ústav lekárskej mikrobiológie a FN Motol zverejnil svoju štúdiu pod názvom Antigénove testy nie sú spoľahlivé. Výsledky štúdie sú plne v súlade s Odborným stanoviskom Spoločnosti pre lekársku mikrobiológiu a Laboratórnu skupinu COVID MZČR, ktoré upozorňujú na riziko falošne negatívnych výsledkov pri užití antigénnych testov. Predseda vlády týmto spôsobom hrubo manipuloval verejnosť a vytrhával z kontextu časti spomínanej štúdie.

Zdroj: topky.sk / hnonline.sk / ta3.com / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti