Baránek: Zdravotný záznam vám bude kontrolovať predavačka. Tak absurdné, že to musí byť kvantový omyl

01.11.2020 | 12:23
  37
Ak vláda chce, aby niekto odo mňa žiadal pred obchodom k nahliadnutiu môj OP a zdravotný záznam, nech pred ten obchod postaví niekoho, kto má na to kompetenciu. píše vo svojom komentári politický analytik Ján Baránek.

Priatelia… Situácia sa nám dynamicky vyvíja a s dynamikou prichádzajú aj nečakané poznania. Jedným z nich je, že úrad prezidenta Slovenskej republiky je nie len ceremoniálny, ale aj na smiech.

Prvý dôvod na smiech dal premiér. Vtedy, keď o najväčšej logistickej operácii v histórii Slovenska informoval najprv predstaviteľa cudzieho štátu a až potom našu prezidentku. Ja plne chápem, že snaha ohúriť a zapáčiť sa nemeckej kancelárke je silnou motiváciou. Ale že až tak silnou, že poruší protokol, základnú slušnosť a lojalitu, to už nechápem.

Samozrejme, smiali sme sa, až nám bruchá praskali. V tomto smiechu nám akosi uniklo, že premiér tejto krajiny zosmiešnil prezidentku tejto krajiny. Aby ste to pochopili – ide o našu krajinu. Moju, vašu. Mnohým zaiste zaimponovala premiérova autonómia a nazvime to mierne – salámizmus. Najmä tým, ktorí prezidentku ani moc nemusia. Potešili sa a cez FB potľapkali Igorovi po ramene – dobre Igor, dal si jej!

Najprv rešpekt nemeckej kancelárke?

Aby som bol úprimný. Ani ja som ju nevolil. Naopak. Nechcel som, aby sa stala prezidentkou. Ale skrátka ňou je! Je prezidentkou krajiny, v ktorej žijem! Nežijem v Nemecku. Žijem na Slovensku. A chcem, aby premiér tejto krajiny rešpektoval v prvom rade prezidentku tejto krajiny a až potom nemeckú kancelárku, britskú kráľovnú, alebo ruského prezidenta. Lebo premiéri a prezidenti sa menia, ale krajina tu ostáva. Prezidentský úrad tiež.

Takže, toto bol prvý dôvod, kedy nám mohlo od smiechu roztrhnúť  brucho. Druhý je ešte smiešnejší a z prezidentského úradu urobil, no neviem… Niečo na spôsob botanickej záhrady, kam sa prídete na jar pozrieť a pokochať sa kvitnúcimi kvetinkami. Tak ceremoniálne.

Čaputová chcela zmierniť dopady

Prezidentka si dnes, v piatok 30. 10. 2020, zavolala náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniela Zmeka a veliteľa operácie Spoločná zodpovednosť Ivana Pacha. Potom povedala, čo sa asi nie každému páčilo, ale asi musela. Požiadala premiéra, aby sa testovanie realizovalo tam, kde budú zabezpečené odbery. Čo je mimochodom dosť racionálne, lebo realizovať odbery tam, kde nie sú zabezpečené akosi nejde. Tu sa teda nemohol uraziť nikto. Dokonca ani premiér.

Ale! Dovolila si požiadať o prehodnotenie podmienok zákazu vychádzania, aby sa netrestali ľudia, ktorí sa z objektívnych dôvodov na test nedostanú alebo ktorí naň nemôžu prísť. Toto bola určite pre Igora Matoviča prisilná káva, keďže ten vládne najmä vyhrážkami a prezidentka mu takto chcela zobrať nástroj najmilší – hrozbu a pomstu.

Hlavný hygienik opäť na scéne

Tá, teda pomsta, nenechala ani v tomto prípade na seba dlho čakať. Nie len pomsta. Ale aj poníženie. Nie len prezidentky, ale aj jej úradu. Úder jej ale nevrátil premiér. Načo, ten má rovnocenného partnera v Berlíne, nie v Bratislave. Úder jej vrátil znovu objavší sa  hlavný hygienik, ktorý pár hodín po tom, ako prezidentka vyzvala, aby sa netrestali ľudia, ktorí sa z objektívnych dôvodov na test nedostanú, prijal vyhlášku, kde zadefinoval, že takíto ľudia sa trestať budú! A punktum! Dovolím si z nej odcitovať:

„Za účelom overenia, že sa na osobu nevzťahuje zákaz vstupu podľa § 1 ods. 1 je prevádzkovateľ zariadenia oprávnený požadovať od osoby vstupujúcej do vnútorných alebo vonkajších priestorov prevádzky predloženie príslušného dokladu, ktorý preukazuje niektorú zo skutočností podľa § 1 ods. 2 písm. a) až r); do tohto dokladu je prevádzkovateľ zariadenia oprávnený nahliadnuť.“

Slová prezidentky majú váhu vzduchu

Inak povedané, bez otestovania vás nepustia skoro nikam. Sme teda svedkami, že prezidentku a jej úrad neponížil, keď už, tak aspoň premiér. Nie! Ponížil ju hlavný hygienik!!! Tak toto nedal svojho času ani Vladimír Mečiar v spore s Michalom Kováčom!!!

Takže, priatelia, úrad prezidenta SR je nič. Vzduch. Lebo slová prezidentky, kde vyzývala na netrestanie, mali presne takú váhu, ako vzduch, ktorý pri tých slovách vypustila z pľúc. Tu neviem ani, či sa mám smiať. Alebo plakať. Smiať nad perfídnosťou autora tejto potupy, alebo plakať nad tým, kam sme sa dostali po 27 rokoch samostatnosti.

Tak absurdné, že to musí byť kvantový omyl

Ako čerešnička na torte k tomuto všetkému je fakt, že neuveriteľné sa stalo skutočnosťou. Na základe absolútne scestných a pochybných rozhodnutí, vás, milí priatelia, bude kontrolovať predavačka (ktorú samozrejme do toho dotlačil zamestnávateľ), zrejme aj váš OP, aby ho vedela pripárovať k vášmu potvrdeniu z testovania… Toto nevymyslí ani dynastia Kimov. Ani Castrovcov. Ani Brežnev, nech mu je zem ľahká.

Toto je tak absurdné, že to musí byť kvantový omyl a ja som sa ocitol v nejakom nezmyselnom paralelnom svete. A teším sa na policajtov, ktorí budú v tomto tie úbohé predavačky podporovať, lebo tie budú určite čeliť odporu (napríklad môjmu) a neochote ukazovať svoju zdravotnú dokumentáciu a OP predavačke, úradníčke, pumpárovi a pod.!

Prezidentka, to je aj posledná poistka

Keď už sme ale pri tých policajtoch. Prezidentka má ešte akú takú šancu zachovať si tvár a aspoň sčasti vrátiť svojmu úradu dôstojnosť, o ktorú rýchlo a za smiechu zúčastnených prišiel.

Lebo, ak vláda chce, aby niekto odo mňa žiadal pred obchodom k nahliadnutiu môj OP a zdravotný záznam, nech pred ten obchod postaví niekoho, kto má na to kompetenciu. A nie predavačku, pumpára… Pokiaľ tak neurobí, tak nech prezidentka z titulu svojej funkcie zjedná nápravu a poverí  ozbrojené sily, aby tieto dbali na dodržiavanie práva a zákonnosti v tejto krajine. Napríklad aj tým, že nemôže kde kto odo mňa požadovať zdravotný záznam a identifikačný doklad, lebo tak rozhodol hlavný hygienik!!!.

Lebo prezident, to nie je iba ceremoniálna funkcia. Je to aj zodpovednosť a posledná poistka, ku ktorej sa ako občan obraciam a ktorá mi má zaistiť, že stále žijem v právnom štáte. Takže, vážená pani prezidentka, určite nie iba ja čakám, ako zareagujete na tú hulvátsky hodenú rukavicu, ktorá Vám pristala pred nohami.

Zdroj: dennikslovensko.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti