Mikasov úrad porušil zákon pri vydávaní protiepidemických opatrení, skonštatovala Generálna prokuratúra SR

06.10.2020 | 14:20
  15
Porušenie zákona má súvisieť najmä s nedostatkom vecnej pôsobnosti ÚVZ na vydávanie opatrení po vyhlásení mimoriadnej situácie a núdzového stavu, ako aj s právnou formou opatrení.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR porušil zákon pri vydávaní opatrení v čase prvého vyhláseného núdzového stavu pre pandémiu nového koronavírusu. Skonštatovala to Generálna prokuratúra (GP) SR, ktorá poslala ÚVZ SR upozornenie prokurátora. Porušenie zákona má súvisieť najmä s nedostatkom vecnej pôsobnosti ÚVZ na vydávanie opatrení po vyhlásení mimoriadnej situácie a núdzového stavu, ako aj s právnou formou opatrení. Vyplýva to z upovedomenia o podaní upozornenia, ktoré má TASR k dispozícii.

Upozornenie prokurátora úradu doručili 29. septembra. "ÚVZ má na vybavenie upozornenia prokurátora 30 dní od jeho doručenia. Po doručení oznámenia ÚVZ o vybavení upozornenia prokurátora zváži generálna prokuratúra ďalší postup vo veci," uviedla pre TASR zastupujúca hovorkyňa GP Jana Tökölyová. Pre preskúmanie zákonnosti opatrení ÚVZ SR dostala GP SR viacero podnetov.

ÚVZ pre TASR potvrdil, že v súčasnosti analyzuje stanovisko prokuratúry. "Po jeho vyhodnotení sa k nemu následne vyjadríme," podotkla hovorkyňa úradu Daša Račková.

Prokurátorka v upovedomení o podaní upozornenia zároveň píše, že s prihliadnutím na aktuálnu situáciu okolo šírenia ochorenia COVID-19 považuje prokuratúra zachovanie účinnosti prijatých opatrení ÚVZ, aj napriek zistenému porušeniu zákona, nielen vo verejnom záujme, ale prioritne aj za nevyhnutné a opodstatnené. Prokuratúra ÚVZ navrhla bez zbytočného odkladu prijať také opatrenia, aby v budúcnosti nedochádzalo k obdobným porušeniam platných právnych predpisov.

Ako vyplýva z dokumentu, prokuratúra nenamieta samotný obsah opatrení, ale spôsob ich prijímania. V prípade námietok k zákazu organizovať hromadné podujatia či Združenia občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) k vylúčeniu verejnosti pri zasadnutiach miestnych zastupiteľstiev prokurátorka skonštatovala, že obsah opatrení je výsledkom odborných záverov s cieľom ochrany života a zdravia.

"Preto takéto námietky, ktoré sa týkajú výsostne odbornej problematiky, treba z toho hľadiska aj posudzovať. V žiadnom prípade sa netýkajú problematiky právnej, a preto posudzovanie týchto odborných kritérií a vecná správnosť ich aplikácie v jednotlivých opatreniach je zo strany prokurátora mimo rámca jeho právomoci," uviedla prokurátorka.

Právne analýzy JUDr. Harabina a JUDr. Krajníkovej hovoria o nulitnosti opatrení ÚVZ

"Osoba nenakazená koronavírusom nemá právnu povinnosť nosiť rúško. Uloženú pokutu nemusí zaplatiť. Nútenie zdravého človeka používať rúško je zjavne mučením, ktoré je zakázané článkom 3 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd," tvrdí bývalý predseda Najvyššieho súdu SR JUDr. Štefan Harabin, ktorý podal trestné oznámenie na Hlavného hygienika SR Jána Mikasa, lebo vydaním nulitných nezákonných opatrení, ktoré sú vynucované pokutou, zneužil právomoc verejného činiteľa, ubližuje ľuďom na zdraví a poškodzuje cudzie práva.

Celú právnu analýzu JUDr. Harabina zo dňa 7.9. 2020 si môžete prečítať TU.

Advokátka JUDr. Adriana Krajníková vo svojom liste predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi (OĽaNO) zo dňa 25.9.2020 upozornila na nulitnosť všetkých Opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR pri ohrození verejného zdravia a súčasne vyzvala na okamžité zastavenie vydávania týchto paaktov, zastavenie ich  vykonávania (pokutovanie) a vymáhania pokút.

Celú právnu analýzu JUDr. Krajníkovej si môžete prečítať TU a TU.

Viac sa dozviete aj po vypočutí relácie na rádiu InfoVojna so sudcom JUDr. Harabinom a advokátkou JUDr. Krajníkovou TU.

Polícia trvá na pôvodnom stanovisku

InfoVojna v tejto súvislosti požiadala Policajný zbor SR o stanovisko, či po konštatovaní Generálnej prokuratúry (GP SR) neprehodnotí svoje zosmiešňujúce statusy na sociálnej sieti, ktoré sa týkajú pojmu nulitnosť. Facebooková stránka Hoaxy a podvody - Polícia SR v nedeľu 4. októbra dehonestovala názory právnych expertov a ich právne analýzy, ktoré boli dnes potvrdené GP SR.

Políciu sme tiež opätovne požiadali o odpoveď na 14 otázok, ktoré sme včera zaslali hovorcovi Prezídia Policajného zboru SR (PPZ SR) a ktoré si môžete prečítať TU. Hovorca PPZ Michal Slivka uviedol, že polícia aj naďalej trvá na svojom pôvodnom stanovisku, v ktorom nám odmietla na nami položené otázky odpovedať a taktiež odmietla prehodnotiť svoj status o zosmiešňovaní pojmu nulitnosť a nálepkovaní, že ide o novú slovnú výbavu dezinformátorov a konšpirátorov.

Zdroj: info.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti