Terorové testovanie Matovičovej vlády, píšu v zahraničí. USA nepovažujú celoplošné testovanie za zmysluplné

03.11.2020 | 12:15
  17
Negatívny test na druhý deň neznamená, že ste negatívny, tak aká je potom jeho výpovedná hodnota?, pýta sa námestník amerického ministra zdravotníctva.

Nápad týkajúci sa celoplošného testovania slovenského obyvateľstva na ochorenie COVID-19 vyvolal v zahraničí rôzne ohlasy. Niektorí ho podporujú, iní zatracujú. Mnohými spochybňované antigénové testy sa nepáčia. 

V Spojených štátoch amerických, ktoré sú pandémiou koronavírusu najviac zasiahnutou krajinou sveta, však nepovažujú túto víkendovú mobilizáciu s účasťou viac ako troch miliónov občanov za zmysluplnú.

Aká je výpovedná hodnota testovania?

Mnohými spochybňované antigénové testy sa nepáčia ani námestníkovi amerického ministra zdravotníctva Brettovi Giroirovi. “Negatívny test na druhý deň neznamená, že ste negatívny, tak aká je potom jeho výpovedná hodnota? Neznamená to, že o štyri dni môžete ísť za babičkou alebo na šiesty deň prestať používať rúško,” vyhlásil pre televíznu stanicu CNBC.

Slováci sú na tom omnoho lepšie ako Američania

USA evidujú už viac ako 9,2 milióna infikovaných osôb, z pohľadu celkovej populácie sú to necelé tri percentá obyvateľov krajiny. Slováci sú na tom omnoho lepšie, keďže koronavírus dosiaľ zachytili u zhruba 1 % občanov, podobný výsledok malo aj víkendové plošné testovanie.

“Miera infikovanosti na Slovensku je relatívne nízka. Je lepšia ako v takmer všetkých štátoch USA. Výnimkou sú iba Oklahoma, Louisiana a Havajské ostrovy,” píše web inquisitr.com.

Maďarsko: Kým Orbán váha, Matovič koná

Pozornosť celoplošnému testovaniu venovali aj maďarské médiá. “Testovaniu predchádzali búrlivé diskusie, mnohí sa ho obávali a mnohí žiadali, aby víkendové testovanie zrušili. Napriek tomu ho urobili,” podčiarkol server Infostart.hu, podľa ktorého sa na nezvyčajnej akcii zúčastnili aj maďarskí medici, ktorým sa premiér Igor Matovič poďakoval aj osobne.

Server Zsúrpubi.hu analyzoval maďarskú epidemiologickú situáciu a skonštatoval, že kým premiér Viktor Orbán stále váha, Slovensko za jediný deň otestovaol 2,5 milióna ľudí.

Tento server podotkol, že Maďarsko je v otázke úmrtí medzi najhoršími európskymi krajinami, pričom vláda prijíma aj naďalej iba povrchné opatrenia. “Nutnosť nosenia rúšok už konečne kabinet uznáva, avšak v otázke testovania obyvateľstva Maďarsko veľmi zaostáva ešte aj v porovnaní s krajinami tohto regiónu,” píše Zsúrpubi.hu a poznamenáva, že Maďarsko môže Slovensku iba závidieť, že tamojšia vláda testovanie vníma inak.

Terorové testovanie

Komerčná televízia ATV na svojej stránke zverejnila videozáznam tancujúcich zdravotníkov z okresu Dolný Kubín.

“Na testovaní sa zúčastnili aj odborníci zo zdravotníctva, ktorí si aj napriek náročnej práci zachovali dobrú náladu,” konštatovala ATV.

Slovensko urobilo to, čo ešte žiadna krajina, zdôraznila redaktorka servera Válaszonline.hu Anita Élőová, ktorá testovanie sledovala na juhu Slovenska. Riport zverejnila pod titulkom: “Terorové testovanie – preverili sme, ako funguje epidemiologická zázračná zbraň Slovákov.” V ňom hľadala odpovede na otázky, prečo niektorí vnímali testovanie ako teror, prečo útočil na Matoviča jeho vlastný odborný tím, čo vyplýva z toho, ak o veľmi zamorenej krajine vysvitne, že nakazených je iba jedno percento obyvateľstva.

Zdroj: ereport.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti