Čo je veľa, to je už politická moc! Vládni úradníci konajú nad rámec uznesenia vlády SR

29.10.2020 | 16:53
  16
Mnohí, aj ústavní právnici sa zhodujú v tom, že žijeme v časoch vydierania a sme podrobení nátlaku a zastrašovaniu.

Slovensko má práceneschopný parlament, v bežných krajinách je to dôvod na paniku. U nás skôr naopak, treba sa mať na pozore, ak sú ctení poslanci v pracovnej eufórii.

Akoby prestala fungovať aj pandemická komisia, krízový štáb, vláda. Informácie či skôr rozkazy vydáva minister obrany. V mnohých krajinách sveta sa to deje, ak sa v nich uskutoční vojenský prevrat. A vládu v štáte vezmú dočasne či natrvalo do rúk generáli.

Minister obrany nám práve oznámil – nateraz „iba“ ako možnosť, že kto nebude mať v rukách certifikát o negatívnom testovaní „predavačka ho nemusí pustiť do obchodu“. Našťastie, nešpecifikoval, či do potravín, alebo napríklad do galantérie. Lebo ak tým vyjadrením myslel konkrétne potraviny, ide o mimoriadne vážny výrok.

Občania, ktorí sa z najrôznejších príčin nezúčastnia na testovaní, lebo podľa ich úsudku to ohrozí ich zdravie či zdravie ich blízkych (a to skutočne ani minister obrany vylúčiť nijakým rozkazom nemôže) sa dnes dozvedeli, že armáda im zrejme zaklincuje dvere od bytov a domov, tak, ako to bolo na začiatku pandémie v Čínskom Wu-Chane. Slabšie povahy tam vtedy skákali z okien, ale na tak veľkú krajinu to zas nejaký úbytok obyvateľstva nevyvolalo.

Mnohí, aj ústavní právnici sa zhodujú v tom, že žijeme v časoch vydierania a sme podrobení nátlaku a zastrašovaniu. Možno si to ešte generalita nestihla všimnúť, ale to sú trestné činy.

Aj keď, zas, na jej obranu – ona to má príkazom (uznesením) od vlády. Teda, hm, treba sa pýtať či od vlády, alebo iba od jej predsedu.

Tu však vzniká veľmi vážne podozrenie z prekročenia právomocí verejného činiteľa. Uznesenie vlády SR č. 665 z 18. októbra 2020 k návrhu na prípravu a vykonanie celoštátneho testovania obyvateľstva na území Slovenskej republiky na prítomnosť ochorenia COVID-19 v čase núdzového stavu totiž  k variantu, že sa občan nezúčastní testovania, neuvádza absolútne nič. A nikto nemôže konať nad rámec toho, čo mu zákon umožňuje či prikazuje. Ani minister obrany.

Ministra obrany uznesenie vlády splnomocňuje iba k zabezpečeniu a vykonaniu celoplošného testovania. K ničomu inému. Ani k tomu, aby rozhodoval či tvrdil, čo bude s tými, ktorí sa testovať nedajú.

Pre dôkladný obraz o tom, čo obsahuje predmetné uznesenie vlády, zverejňujeme jeho webovú adresu TU.

Nie je celkom normálne, aby si predstaviteľ silovej zložky štátu prisúdil právo konať (rozhodovať) nad rámec toho, čím je poverený. Bez súhlasu vlády, parlamentu. Vláda ministra obrany poverila jediným a to jediné je v citovanom vládnom uznesení.

Všetko ostatné začína dvíhať adrenalín už aj tak dosť na súčasné pomery pokojnej a obvykle trpezlivej a chápavej časti obyvateľstva. A samotné uznesenie vlády sa stáva iba zdrapom papiera v rukách jej vlastných ministrov.

Autor: Ivan Brožík

Zdroj: hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti