Bývalý šéf vyšetrovateľov: Matovič ani v núdzovom stave nemá právo označiť obyvateľa odmietajúceho testovanie za „nezodpovedného človeka šíriaceho nákazu“

29.10.2020 | 18:24
  2
Exriaditeľ Odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti Jozef Šátek komentoval slová Igora Matoviča (OĽaNO). Vyzval ho zároveň ospravedlniť sa občanom za jeho urážlivé a manipulatívne výroky.

Výzva

Predseda vlády SR I. Matovič ani v núdzovom stave nemá právo označiť obyvateľa, ktorý sa nezúčastní celoplošného testovania za „nezodpovedného človeka šíriaceho nákazu“, ktorému „nezáleží na ochrane zdravia, životov“ a ktorého je treba izolovať presne neurčenou dĺžkou domácej karantény. Za svoje neuvážené, nepravdivé, urážlivé a manipulatívne výroky by sa mal verejne občanom ospravedlniť.

Na včerajšej tlačovej besede (28.10.2020) predseda vlády SR I. Matovič na novinársku otázku uviedol, že domáca karanténa „platí pre tých, ktorým nezáleží na ochrane zdravia, životov ... .

Potom sa pustil do právneho zdôvodnenia tejto štátnej represie, citujem :

„naše osobné právo je rozhodnúť sa, či si chceme chrániť svoje zdravie a životy, ale v tomto prípade, v prípade pandémie sa stretajú dve ústavné práva, prepáčte pani redaktorka, ktorá sa pýtala, ja by som bol nezodpovedný a vy by ste bola zodpovedná, vy máte právo na ochranu zdravia a života a ja si myslím, že si môžem robiť čo chcem a môžem tým pádom ohroziť vaše zdravie a život. A my hovoríme, že nie! Nastal stret dvoch práv a vaše právo na ochranu zdravia a života je silnejšie ako právo nezodpovedného človeka šíriť nákazu. Tým pádom títo ľudia majú zákaz vychádzania a ostatní žijeme viac menej slobodne“.

Video od 21 minúty do konca videa:

Nepravdivosť ním označeného občana za toho, kto je nezodpovedný a šíri nákazu COVID-19 je potvrdená i kritickým stanoviskom virológa RNDr. B. Klempu DrSc., ktorý počas tlačovej besedy prezidentky SR Z. Čaputovej konštatoval nesprávne závery, že „výsledok antigenového testu je dávaný do súvislosti s infekčnosťou“, a že „negatívny test hovorí o tom, že človek nie je infekčný“, z čoho vyplýva zjavná nepravdivosť tvrdenia (hoax, obľúbené slovo I. Matoviča voči iným), že len samotným nedostavením sa na celoplošné testovanie sa občan stane potenciálnym šíriteľom nákazy COVID-19.

Je právnym nezmyslom tvrdenie I. Matoviča, že došlo k stretu dvoch „práv“ a to medzi základným ľudským právom na život a jeho ochranu (čl. 15 ústavy SR) a ním vymysleným, ústavne nezakotveným, teda fakticky neexistujúcim ústavným právom „nezodpovedného človeka šíriť nákazu“.

Treba len poznamenať, že pokiaľ v prebiehajúcej pandémii Covid-19 občanov bezprostredne ohrozuje na živote a zdraví osoba podozrivá z ochorenia alebo už preukázateľne chorá tým, že nedodržiava podmienky nariadenej izolácie od okolitého sveta (domáca karanténa) určené právnymi predpismi (napr. vyhláškou úradu verejného zdravotníctva), potom sa môže jednať o protiprávne konanie s možnosťou postihu za spáchaný priestupok alebo dokonca za trestný čin, pričom vláde nič nebráni, aby tieto možnosti využila a protiprávnemu konaniu zabránila.

Len pre doplnenie: z ústavného pohľadu je zrejmé, že voči ochrane života a zdravia občana stojí iná základná ľudská sloboda a to sloboda pohybu (čl. 23 ods. 1, 3 ústavy SR), ktorá môže byť obmedzená zákonom, ak je to nevyhnutné aj pre ochranu zdravia.

Je zjavným pokrytectvom tých predstaviteľov vlády nálepkujúcich obyvateľov, ktorí sa nezúčastnia celoplošného testovania ako „nezodpovedných šíriteľov nákazy“ a zároveň jedným dychom s hranou ohľaduplnosťou vyzývajú občanov vo veku 65. rokov a starších, aby sa tohto testovania nezúčastnili.

Je inak smutné, že nikto z prítomných novinárov, dokonca ani novinárka, s ktorou na jej otázku na túto tému I. Matovič komunikoval si túto poznámku nevšimli, teda možno si ani nechceli všimnúť a túto stupídnosť v svojich článkoch nespomenuli a nekritizovali.

Nepočítam s tým, ale bolo by spoločensky potrebné a vhodné, aby sa predseda vlády SR za tieto svoje verejne vyslovené výroky občanom verejne ospravedlnil, čím ho k tomu vyzývam!

Vyzývam tiež občanov, aby sa k tejto výzve pripojili!

Zdroj: Facebook Jozef Šátek / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti