Generál Lučanský po pokuse o samovraždu vo väzbe utrpel mozgovú smrť! Matovič nesie plnú zodpovednosť za tragédiu!

29.12.2020 | 20:59
  141
Zavŕšenie tragickej etapy slovenských dejín, kde prezumpcia neviny bola považovaná za prežitok a väzobné stíhanie rozšíreným a vládou legitimizovaným nástrojom mučenia, reaguje Smer-SD.

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský je v nemocnici v bezvedomí s diagnózou mozgová smrť. Lučanský, ktorý je v súčasnosti vo väzbe, sa mal pokúsiť o samovraždu a jeho stav je kritický. Potvrdil to hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

„Dnes podvečer prišlo v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove k mimoriadnej udalosti, pri ktorej sa väzobne stíhaný M. Lučanský pokúsil o samovraždu. Stalo sa tak napriek tomu, že bol pravidelne monitorovaný a bolo mu poskytované aj psychologické poradenstvo. Jeho stav je kritický,“ povedal Bubla.

Bližšie informácie poskytne ministerstvo na stredajšom (30. 12.) brífingu.

Podľa informácií Denníka N sa Lučanský obesil na teplákovej bunde. Stihol to napriek tomu, že ho každú polhodinu kontrolovali príslušníci ZVJS a prednedávnom s ním hovoril aj psychológ, ktorý vtedy predbežne vylúčil, že by mal k samovražde vôbec sklony.

„Môžem vám poskytnúť len informáciu, že mňa nikto oficiálne neinformoval a o skutočnostiach, na ktoré ste sa ma pýtali, som sa dozvedel len z médií,“ povedal pre TASR obhajca Lučanského Matúš Beresecký. Zbor väzenskej a justičnej (ZVJS) informoval o tejto výnimočnej situácii vedenie ministerstva spravodlivosti. Ďalšie okolnosti prípadu sa aktuálne vyšetrujú.

Podľa portálu Topky mal byť Lučanský nájdený v cele po tom, ako sa nedostavil na štandardný výdaj stravy. Hoci bola najskôr nahlásená smrť osoby, neskôr sa ho podarilo oživiť a previesť na ARO do Fakultnej nemocnice v Prešove. Lučanský mal mať slučku priviazanú o vrchný rám postele. Podľa informácií portálu sa mal Lučanský obesiť na teplákovej bunde.

Smer-SD: Matovič nesie za tragédiu plnú zodpovednos aj s politicky angažovanými dozorovými prokurátormi 

Premiér Igor Matovič (OĽANO) nesie plnú zodpovednosť za tragédiu policajného exprezidenta Milana Lučanského, konštatuje opozičná strana Smer-SD. Tvrdí, že Matovič spolu s politicky angažovanými dozorovými prokurátormi organizuje zneužívanie trestného práva na boj s opozíciou. Strana tak reagovala na informáciu o pokuse samovraždy Lučanského vo väzbe.

"Smrť generála Milana Lučanského je zavŕšením tragickej etapy slovenských dejín, kde prezumpcia neviny bola považovaná za prežitok a väzobné stíhanie rozšíreným a vládou legitimizovaným  nástrojom mučenia. K tomuto prípadu sa osobne vyjadrí aj predseda strany Robert Fico. Už v tomto okamihu je ale strana SMER - SD presvedčená, že za túto tragédiu nesie plnú zodpovednosť I. Matovič, ktorý spolu s politicky angažovanými dozorovými prokurátormi organizuje zneužívanie trestného práva na boj s opozíciou," odkazuje premiérovi strana Smer.

Hlas-SD: Lučanského krok je jedným z dôsledkov atmosféry na Slovensku

Podľa mimoparlamentnej strany Hlas-SD je krok Lučanského jedným z dôsledkov atmosféry na Slovensku, kde sa preteky v zatýkaní stali predmetom politického boja.

„Prezumpcia neviny sa úplne stratila, obvinené osoby sú automaticky označované za zločincov a väzba sa namiesto preventívneho stala trestným opatrením. V takejto atmosfére porušovania práva oveľa ťažšie nesú svoj údel obvinení, ktorí sú presvedčení o svojej nevine,“ uviedol Hlas-SD. Strana tiež verí, že sa Lučanského podarí zachrániť.

Generálny prokurátor osobne preverí situáciu s Lučanským

Generálny prokurátor Maroš Žilinka preverí situáciu v súvislosti s pokusom o samovraždu policajného exprezidenta. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

„V súčasnosti je na ceste do Prešova, kde preverí vzniknutú situáciu priamo s príslušnými prokurátormi krajskej a okresnej prokuratúry v Prešove," povedala Tökölyová.

Žilinka pár hodín pred Lučanského pokusom o samovraždu hovoril, že policajný exprezident sa pred tým nepokúsil o samovraždu

Ešte predpoludním sa  generálny prokurátor na tlačovej besede vyjadril k incidentu, keď sa mal generál Lučanský zraniť začiatkom decembra vo väzbe. Podľa Maroša Žilinku mu zranenie nespôsobila iná osoba. Mal sa zraniť pri nešťastnom páde, čo má vyplývať z mimoriadnej previerky. Doplnil, že dozoroví prokurátori dospeli k jednoznačnému záveru, že pri výkone väzby u obvineného nedošlo k porušeniu žiadnych predpisov.

„Špekulácie, že malo byť toto zranenie spôsobené snáď aj samovražednými sklonmi, sú neprípustným zásahom do práv obvineného. Toto sa vykonanou previerkou vylúčilo,“ spresnil. Zároveň poznamenal, že bezprostredne po zranení nebol dôvod na informovanie verejnosti.

Preskúmané boli osobné spisy obvineného, interná dokumentácia ústavu, vyjadrenia príslušníkov ústavu, tiež tamojšieho lekára. „Bol vykonaný pohovor so samotným obvineným priamo v nemocnici. Boli preskúmané kamerové záznamy, ktoré snímali okolie cely, v ktorej sa vykonávala väzba obvineného,“ poznamenal s tým, že bol vyhotovený aj výpis z bezpečnostných systémov.

V rámci výkonu väzby Milana Lučanského boli prijaté režimové a bezpečnostné opatrenia. „Obvinený bol umiestnený v samostatnej cele, akákoľvek komunikácia s ním bola a je možná iba za prítomnosti iného príslušníka ústavu,“ priblížil Žilinka. Zároveň nemôže Milan Lučanský prichádzať do kontaktu s inými obvinenými.

„Bol zabezpečený nepretržitý monitoring chodby pred celou, nahrávanie pevnou kamerou,“ doplnil. Dozoroví prokurátori preskúmali aj dodržiavanie týchto opatrení. „Dospeli k celkom jednoznačnému záveru, že sú prijaté v súlade s právnymi predpismi na výkon väzby a boli aj dodržiavané,“ uviedol ešte napoludnie generálny prokurátor.

Žilinka zdôraznil, že výkon väzby a trestné stíhanie obvinených by nemalo byť zneužívané zo strany laickej, odbornej verejnosti a médií na rôzne účely. Vyzval na rešpektovanie prezumpcie neviny.

„V tomto prípade je okaté, že to tak nebolo. Mala by sa rešpektovať dôstojnosť a súkromie obvineného,“ poznamenal. Podľa Žilinku spravil Milan Lučanský pre spoločnosť aj veľa dobrého. Previerku dodržiavania zákonnosti výkonu väzby vykonali prokurátori Okresnej prokuratúry Prešov v súčinnosti s krajským prokurátorom v Prešove. „Vykonaná bola v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove a v nemocnici pre odsúdených a obvinených v Trenčíne,“ dodal Žilinka.

Aj zo záverov kontroly na základe poverenia ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) vyplynulo, že k zraneniu policajného exprezidenta Milana Lučanského neprišlo cudzím zavinením. Jeho právny zástupca Matúš Beresecký ešte skôr potvrdil, že k zraneniu nedošlo úmyselným a ani cudzím zavinením. Policajný exprezident si mal zraniť oko nešikovným pádom vo väzbe v Prešove.

Matovič a jeho sociopatický status: Najväčší prospech z nešťastia Milana Lučanského má mafia

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) reagoval na sociálnej sieti typickým sociopatickým vyviňovacím spôsobom, kde argumentoval zacyklene svoju osvedčenú politickú mantru o mafii:

Pokus o samovraždu bývalého policajného prezidenta je ľudská tragédia, ktorej mi je veľmi ľuto. Jeho blízki si zaslúžia náš súcit a od zodpovedných bleskurýchle a poctivé odpovede na všetky otázky.

V tomto duchu som okamžite kontaktoval ministerku spravodlivosti, ktorá prisľúbila dôkladné vyšetrenie tejto udalosti, ktorá sa stala na pôde Zboru väzenskej a justičnej stráže. Ak niekto zlyhal, nebude chránený. Ak sú pochybnosti, musí byť postavený mimo službu, kým nebudeme poznať pravdu.

Robiť z tejto osobnej tragédie politickú tému, o čo sa pokúšajú niektorí opoziční politici, je prejavom absolútnej bezcitnosti voči rodine a prekročením všetkých hraníc politickej komunikácie. Ja sa k tomu za žiadnych okolností neznížim.

Buďme, ľudia, prosím.

ps. Každopádne, najväčší prospech z nešťastia Milana Lučanského má mafia, ktorá mala strach, že proti nej bude svedčiť.

Kollár: Musíme počkať na oficiálne informácie

V prípade pokusu samovraždy policajného exprezidenta Milana Lučanského si treba počkať na oficiálne informácie a prešetrenie celej situácie. Uviedol to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

„Táto informácia ma ľudsky veľmi mrzí a je mi ľúto, že k niečomu takému vôbec došlo. Zároveň však musíme počkať na oficiálne informácie a prešetrenie celej situácie," povedal Kollár. Vyjadril tiež podporu Lučanského rodine a verí, že sa ho podarí zachrániť.

Čaputová očakáva, že sa prípad Lučanského vyšetrí

Prezidentka SR Zuzana Čaputová očakáva, že sa prípad policajného exprezidenta Milana Lučanského vyšetrí. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

"Prezidentke je to úprimne ľúto a súcití s rodinou pána Lučanského. Očakáva, že sa celá vec vyšetrí a objasní," povedal Strižinec.

Nicholsonová hovorí o mega prúseri

Europoslankyňa SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová hovorí o incidente ako o "mega prúseri". "Veľa otázok. Zatiaľ je jasné len jedno. Je to mega, mega prúser, za ktorý musí byť vyvodená zodpovednosť," vyhlásila.

Šimečka trvá na vyvodení zodpovednosti

Na dnešné šokujúce informácie reagoval aj ďalší europoslanec Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska. "Na mieste je vyvodenie osobnej zodpovednosti. V nasledujúcich hodinách však hlavne musí prísť k jasnému vysvetleniu, ako k tomu mohlo dôjsť. Tak aby nezostal priestor pre konšpirácie, ktoré zničia dôveru v demokratické inštitúcie," píše europoslanec.

Judita Laššáková: V akom štáte to žijeme? Vrcholo zhnitého systému Zboru väzenskej a justičnej stráže, prokuratúry, súdov a „štátnej moci“!

Právnička Judita Laššáková sa taktiež vyjadrila k tragédii:

Milan Lučanský sa obesil. Nie doma na povale, ale v cele ústavu na výkon väzby. Ide o také vážne zlyhanie systému, že si v tejto súvislosti musíme položiť niekoľko nepríjemných otázok. No najprv jedna osobná poznámka.

Už ostatne som písala, že som kritik Milana Lučanského. Moje svedomie je čisté, lebo on o mojej kritike vedel. Odo mňa! Takže si môžu všetci odpustiť vulgárne komentáre. Na rozdiel od mnohých som mala odvahu mu to povedať. A on sa k tomu postavil ako chlap. Zvyšok si nechám pre seba.

To, čo sa však dnes udialo, je vrcholom zhnitého systému Zboru väzenskej a justičnej stráže, prokuratúry, súdov a „štátnej moci“, ktorá sa prezentuje ako družina bojovníkov proti mafii!

Tak to teda ďakujem pekne!

To naozaj je ľudský život iba čiarka v štatistike?!

To naozaj sa orgány činné v trestnom konaní vyžívajú vo výpovediach takzvaných kajúcnikov, ktorým za „okydanie“ kohokoľvek sľubujú beztrestnosť a potom zápisnice o výsluchoch putujú rovno do rúk niekoľkým vyvoleným novinárom?!

Takto sa, vážené súdy, vážená prokuratúra, narába z najvážnejším zásahom do osobnej slobody jednotlivca?!

Až sem môžu viesť úniky z vyšetrovacích spisov?!

Mal Fico pravdu, keď tvrdil, že väzba je zneužívaná na vydieranie? Neviem, ale začnem o tom premýšľať.

Ak mal Milan Lučanský také vážne psychické problémy, že ho doviedli až k samovražde, nemal byť náhodou na akútnom oddelení psychiatrie, nie v cele?! Čo robili príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže?

Ak boli predchádzajúce zdravotné problémy Milana Lučanského dôsledkom nevydareného pokusu o vraždu, nemal do veci zasiahnuť prokurátor?!

Ak Milan Lučanský porušil zákon, mal by sedieť, až kým sčernie! Ale on, rovnako ako každý jeden z nás, má právo na spravodlivý proces, v ktorom má právo na to, aby OČTK dodržiavali zákony a aby orgány väzenskej stráže dbali o zdravie ľudí vo výkone väzby a trestu!

Či sa hnevám? Nie! Ja som vytočená!

A mám otázku:

V AKOM ŠTÁTE TO ŽIJEME?!

Odborníčka na ľudské práva Marica Pirošíková: Štát je zodpovedný za životy osôb počas ich väzby. Lučanského prípad bude musieť štáť dôkladne prešetriť

Dlhoročná, dnes už bývalaá zástupkyňa Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP), ktorá v súčasnosti pôsobí v akademických kruhoch na Slovensku a zároveň vykonáva advokáciu, JUDr. Marica Pirošíková, sa pre Hlavný denník vyjadrila k aktuálnej situácii oklo bývalého prezidenta Policajného zboru SR Milana Lučanského.

Pirošíková zdôrazňuje, že podľa judikatúry ESĽP článok 2 Dohovoru o ochrane ľudských práv, ktorý chráni právo na život zaväzuje štáty, aby uskutočnili osobitné kroky k ochrane života osôb.

Podľa ESĽP sú osoby vo väzbe zraniteľné a štáty majú povinnosť ich chrániť. Článok 2 môže za určitých okolností vytvárať pozitívne povinnosť štátu prijať preventívne opatrenia za účelom ochrany jednotlivca aj pred sebou  samým. Sú to také opatrenia, ktoré bolo možné od nich za daných okolností prípadu rozumne
očakávať na odvrátenie hroziaceho nebezpečenstva.

Taktiež majú všetky štáty v prípade samovraždy spáchanej vo väzbe vec riadne, nezávisle a bez zbytočných prieťahov prešetriť.

Pirošíková ďalej pripomína, že podľa pravidla č.47, Európskych väzenských pravidiel, môžu mať podmienky uväznenia vážny vplyv na mentálne zdravie väzňov. Väzenské služby sa majú snažiť o zníženie tohto vplyvu a vytvoriť postupy na monitorovanie jeho efektov na jednotlivých väzňov. Treba urobiť kroky na rozpoznanie väzňov, ktorí sú náchylní na sebapoškodzovanie alebo samovražde.

Personál má byť vhodne vyškolený na rozpoznanie príznakov možného sebapoškodzovania.

Ak sú väzni diagnostikovaní ako duševne chorí, nemajú byť umiestnení vo väznici, ale majú sa premiestniť do vhodne vybaveného psychiatrického zariadenia. V rozsudku z apríla 2001 (Keenan verzus Spojené kráľovstvo) zistil ESĽP porušenie Dohovoru v prípade väzňa, ktorý spáchal samovraždu v dôsledku nedostatku lekárskych záznamov, nedostatku psychiatrického pozorovania a separácie, ktorá bola nezlučiteľná so starostlivosťou o duševne chorú osobu.

CPT vo svojej 3. všeobecnej správe stanovuje, že prevencia samovrážd je záležitosť spadajúca pod zdravotnú starostlivosť vo väzenstve. Táto má zabezpečiť existenciu primeraného povedomia o tejto záležitosti prostredníctvom ustanovenia a existencie vhodných postupov.

Šátek: Tak pani ministerka Kolíková, až teraz sa skutočne spolitizuje pokus (zatiaľ) o samovraždu (zatiaľ) gen. Lučanského

Vo svojom statuse na sociálnej sieti reagoval aj bývalý riaditeľ Odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti Jozef Šátek:

Pochybnosti dostali konkrétne kontúry.

Tak pani ministerka Kolíková, až teraz sa skutočne spolitizuje tento pokus (zatiaľ) o samovraždu (zatiaľ) gen. Lučanského. Veď každý sa bude pýtať, ako sa mohlo stať, že väznená osoba, ktorá bola sama na cele, ktorá bola pravidelne monitorovaná, voči ktorej boli prijaté všetky „režimové a bezpečnostné opatrenia“, medzi ktorými je určite aj veľmi prísna previerka všetkých vecí, ktoré by mohli byť využité napr. ako škrtidlo, tak väznený sa s veľkou pravdepodobnosťou predsa len k takejto veci dostal a využil ju.

Hovorí sa, že ak je niekto vnútorne presvedčený zobrať si život, tak ho nikto neustriehne a nakoniec sa mu to podarí, spomeňme si na Hermana Goringa. Teraz už nikto zo zodpovedných, medzi ktorými sú určite aj ministerka spravodlivosti ale aj generálny prokurátor len ťažko širokej verejnosti vysvetlia, že prijaté opatrenia boli primerané a najmä účinné. Pravdaže je značne spochybnený i záver vyslovený týmito ústavnými činiteľmi, že prvý krát k žiadnemu pokusu o samovraždu gen. Lučanského nedošlo.

Navrhoval by som, pokiaľ už neboli, tak urýchlene prijať skutočne účinné režimové a bezpečnostné opatrenia aj k iným osobám, ktoré z vysokého piedestálu zastávanej funkcie a z nej plynúcej moci sa dostali do pozície obvinených a väznených osôb za obzvlášť závažné zločiny.


Jana Teleki: Lučanský nemal šancu prežiť vo väzbe, vedel príliš veľa aj o trestnej činnosti Matovičovej koalície

Reakcia novinárky Jany Teleki na sociálnej sieti:

"Lučanský nemal šancu prežiť vo väzbe, bol príliš dlho v policajnom zbore, čiže mal dostatok informácií najmä o násilnej trestnej činnosti, o vraždách na južnom Slovensku ako aj závažnej dlhoročnej trestnej činnosti nielen nominantov strany SMK a Most, prípadne ich oligarchov, ale aj Matovičovej koalície ... zvyšok neskôr ..."

Jalal Suleiman: Fašistické praktiky súčasnej vládnucej garnitúry už majú prvú obeť. Kto bude ďalší?

Na tragédiu reagoval aj podpredseda Komunistickej strany Slovenska Jalal Suleiman:

"Nie je potrebné čakať na tlačovku ministerky spravodlivosti ani na premiérovu tlačovku. Netreba čakať na to, či skutočne zomrel generál Lučanský, alebo je totálne ochrnutý. Netreba čakať na nič, aby sme konštatovali, že tu ide o vraždu. Zavraždil ho štát. Či na objednávku alebo nie, na tom nezáleží. Podstatné je, že štát ho mal vo väzbe, na samotke a neochránil ho. Fašistické praktiky súčasnej vládnucej garnitúry už majú prvú obeť. Je ňou generál Lučanský. Kto bude ďalší?"

Zdroj: info.sk (1), (2) / topky.sk (1), (2) / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti