Fico vidí za vlnou zatýkania politickú objednávku. Policajnému prezidentovi napísal otvorený list

09.11.2020 | 17:29
  18
Bývalý trojnásobný premiér upozornil na vzťah novinárky dezinformačného portálu Aktuality.sk s blízkym mediálnym spolupracovníkom Igora Matoviča, ktorá disponovala dopredu informáciami o zásahu.

Policajné orgány v niektorých prípadoch pracujú na základe politickej objednávky s cieľom poškodiť stranu Smer-SD. Tvrdí to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Nasvedčovať tomu majú podľa neho zistenia, ktoré má k dispozícii. V tejto súvislosti sa obrátil na dočasného prezidenta Policajného zboru Petra Kovaříka so žiadosťou o prešetrenie úlohy, ktorú majú zohrávať jednotliví predstavitelia polície.

Fico zdôrazňuje, že niektorí novinári vedeli o zadržaní bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara ešte pred zásahom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z 5. novembra. "Ide o zneužívanie právomoci verejného činiteľa, ak policajt novinárovi poskytne informáciu o policajnej operácii, v tomto prípade zadržaní a domových prehliadkach viacerých bývalých policajtov," doplnil.

Predseda Smeru-SD zároveň upozorňuje na údajný vzťah novinárky s blízkym mediálnym spolupracovníkom predsedu vlády SR, ktorá mala mať informácie o zásahu a pred vznesením obvinenia mala vedieť, z akých trestných činov bude bývalý policajný šéf obvinený.

"Je najnebezpečnejším trendom, ak sa v politike a politickej súťaži namiesto politických nástrojov používa trestné právo a kriminalizácia politických oponentov bez predloženia akýchkoľvek dôkazov," uzavrel Fico.

Otvorený list prezidentovi Policajného zboru SR

Vážený pán prezident,

ako predseda najsilnejšieho opozičného klubu poslancov v Národnej rade Slovenskej republiky vyslovujem vážnu obavu nad situáciou v Policajnom zbore Slovenskej republiky. Napriek tomu, že vykonávate svoju funkciu len na základe poverenia, som nútený obrátiť sa na Vás a informovať Vás o zásadných zisteniach, ktoré nasvedčujú, že policajné orgány v niektorých prípadoch pracujú na základe politickej objednávky s cieľom poškodiť politickú stranu SMER — sociálna demokracia.

Už vo štvrtok, 5. novembra 2020, som na tlačovej konferencii informoval o statuse, ktorý na sociálnej sieti uverejnil fotograf D. l. portálu Aktuality. Prikladám Vám ho v prílohe. Ide o zneužívanie právomoci verejného činiteľa, ak policajt novinárovi poskytne informáciu o utajovanej policajnej operácii, v tomto prípade zadržaní a domových prehliadkach viacerých bývalých policajtov. Zo statusu jasne vyplýva, že fotograf musel vedieť o utajovanom zásahu už v stredu 4. novembra 2020 a že cieľom zásahu je bývalý prezident PZ SR.

Väčšie obavy ako únik informácií z prostredia PZ SR vyvoláva zistenie, že rovnako ako fotograf bola na mieste pred samotným zásahom prítomná aj novinárka L. K. z citovaného portálu. Tá na svojom statuse v ten istý deň potvrdzuje, že mala informácie o zásahu a dokonca pred vznesením obvinenia aj o tom, z akých konkrétnych trestných činov bude bývalý prezident PZ SR obvinený. Táto skutočnosť je mimoriadne závažná z toho dôvodu, že je všeobecne známy a preukázaný blízky vzťah medzi novinárkou L. K. a blízkym mediálnym spolupracovníkom predsedu vlády SR, bývalým novinárom P.K.

Prikladám aj relevantné statusy potvrdzujúce tieto skutočnosti. Ako predseda opozičnej politickej strany musím dôrazne protestovať, ak sa mediálne útoky z dôvodu policajného zásahu z 5. novembra 2020 proti strane SMER — sociálna demokracia, mimochodom bez akýchkoľvek dôkazov, tvoria v trojuholníku Úrad vlády SR — polícia — novinári. Je najnebezpečnejším trendom, ak sa v politike a politickej súťaži namiesto politických nástrojov používa trestné právo a kriminalizácia politických oponentov bez predloženia akýchkoľvek dôkazov.

Vážený pán prezident,

politické objednávky na kriminalizáciu politickej opozície sú krokom k destabilizácii právneho štátu. Som preto presvedčený, že pochopíte, ak sa na Vás obraciam s dôraznou žiadosťou o prešetrenie úlohy, ktorú v tomto obludnom scenári zohrávajú jednotliví predstavitelia PZ SR.

S úctou

Robert Fico

DOKUMENT:

Zdroj: cas.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti