V Pente dnes budú svietiť dlho do noci. NAKA zadržala bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša

24.11.2020 | 18:37
  10
Ľubomír Arpáš mal byť tým, kto predal nahrávku Gorila finančnej skupine Penta.

NAKA v utorok zadržala bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Ľubomíra Arpáša. V službe bol oficiálne do roku 2006. Podľa informácií Denníka N ho zadržali v súvislosti s akciou Božie mlyny, ale vyšetruje ho aj tím Gorila.

Práve Arpáš mal byť tým, kto predal nahrávku Gorila finančnej skupine Penta. Keď to chceli v minulosti policajti vyšetrovať, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik im robil prekážky a problémy.

Okrem Arpáša zadržali aj bývalého príslušníka SIS a advokáta Františka Poláka, ktorý je bývalým policajným vyšetrovateľ. Ako advokát v minulosti zastupoval aj mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka.

V akcii Božie mlyny o vydieraní podnikateľov vypovedá bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó.

Po dnešnej akcii NAKA budú v Pente svietiť dlho do noci

Odkedy bola pred vyše rokom zverejnená 39-hodinová nahrávka Gorily, bolo okolo tejto kauzy ticho. Dnes však NAKA zadržala bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša (informáciu ako prvý zverejnil Denník N), ktorý je podľa spisu podozrivý z toho, že nahrávky z odpočúvania Gorily, kde sú zachytené rozhovory Jaroslava Haščáka s Annou Bubeníkovou, Jirkom Malchárkom či Robertom Ficom, vyniesol von a zobchodoval s Pentou.

V spise sa píše, že jedna operatívna pracovníčka získala spravodajskú informáciu o tom, že Arpáš kontaktoval Zoltána Vargu, ktorému mal Arpáš za tri až štyri milióny korún odovzdať na CD nosiči nahrávku Gorila, ďalšie dva milióny mal dostať od Jirka Malchárka. Ide o toho istého Vargu, v ktorého byte sa diali Haščákove rozhovory, odpočúvané príslušníkom SIS Petrom Holúbkom. Ako sa ďalej píše v spise, operatívne sa zistilo, že neskôr na účty Arpášovej firmy Identita prichádzali následne niekoľkostotisícové platby od spoločnosti Barkont, ktorej majiteľ Peter Demovič aj spolu s Vargom pracoval pre Pentu.

Samozrejme, kauza sa po zverejnení vyvíjala podľa zaužívanej šablóny, policajný tím Gorila sa síce snažil, ale narážal na špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý trestné stíhanie zrušil.

Pred piatimi rokmi poskytol Arpáš rozhovor Markovi Vagovičovi na Aktuality.sk, ktorý si dnes treba prečítať nanovo. Ak chcel vtedy Arpáš oslabiť pochybnosti o svojej roli, príliš sa mu to nepodarilo.

Vôbec sa mu nechcelo hovoriť o svojom vzťahu a komunikácii s majiteľom Barkontu Petrom Demovičom („Je to podstatné?“), na spoluprácu ho vraj oslovil priamo šéf Penty Jaroslav Haščák a jeho komunikácia prebiehala cez generála Lorenca, ktorému odovzdával rôzne analýzy („Väčšinou sa to týkalo zdravotníctva. Analyzovali sme trh, konkurenčné prostredie, poskytovali podarenstvoa podobne“). Na otázku, či za to dostal šesť miliónov, Arpáš odpovedal: „Nespomínam si, či to bolo šesť miliónov, nemám to spočítané“. Stroho odpovedal aj na akúkoľvek inú otázku, napríklad, prečo spolupráca s Pentou skončila po roku a pol: „Možno mali lepších.“

Od dnešného dňa tak bude Arpáš odpovedať na staré otázky aj vyšetrovateľom NAKA.

Autor: Martin Hanus

Zdroj: hlavnydennik.sk / InfoVojna / postoj.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti