NAKA zadržala bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a šéfa odposluchov Slovenskej informačnej služby

05.11.2020 | 13:31
  10
Štvrtková akcia NAKA prebieha aj u ďalších bývalých policajných funkcionárov.

Pri štvrtkovej policajnej akcii s názvom Očistec zadržali viacero obvinených osôb. Obvinenie bolo vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vznesené pre viaceré trestné činy. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

"Obvinenie bolo vyšetrovateľom NAKA vznesené pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa. S obvinenými osobami aktuálne prebiehajú procesné úkony, a preto sa nebudeme k prípadu bližšie vyjadrovať," priblížila hovorkyňa.

NAKA od ranných hodín zasahuje v dome bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara v Janíkovciach v mestskej časti Nitry. TASR to potvrdil jeho obhajca Marek Para.

Štvrtková akcia NAKA prebieha podľa zdrojov TASR aj u ďalších bývalých policajných funkcionárov. Podľa televízie Markíza NAKA zasahuje aj v Ivanke pri Dunaji u bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry Petra Hraška a v Leviciach u bývalého vysokopostaveného policajného funkcionára Bernarda Slobodníka.

Podľa portálu aktuality.sk krátko po 7.00 h priviezla policajná kolóna na Prezídium Policajného zboru (PZ) v Bratislave aj bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera.

Medzi zadržanými podľa portálu topky.sk je aj Marián Zetocha, ktorý bol predchodcom Pavla Vorobjova na poste šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA. Zetocha je v súčasnosti šéf odposluchov Slovenskej informačnej služby (SIS).

Slobodník vypovedal na ÚŠP 29. októbra. Podľa medializovaných informácií jeho výpoveď mala smerovať k svedectvám obvineného a väzobne stíhaného bývalého šéfa daňových kriminalistov Ľudovíta M.

Po výpovedi Ľudovíta M. na Prezídiu PZ zriadili minulý týždeň špeciálny tím, zložený z vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov ÚŠP. Tím má vyšetrovať podozrenia v súvislosti s násilnou či ekonomickou trestnou činnosťou súčasných či bývalých verejných činiteľov.

OĽANO: Odpolitizovaním polície sa rozkrýva prostredie skorumpovaného systému

Odpolitizovaním polície sa čoraz viac rozkrýva zhnité prostredie skorumpovaného systému "našich ľudí". Vyhlásilo to koaličné hnutie OĽANO v reakcii na zásah Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) u bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara i ďalších bývalých policajných funkcionárov a následné vznesenie obvinení.

„Za všetko hovorí dávnejší výrok exministra vnútra Roberta Kaliňáka, podľa ktorého bol zadržaný Tibor Gašpar 'najlepším policajným prezidentom v histórii'. Dlhodobo pritom investigatívni novinári, ako aj predstavitelia nášho hnutia vytrvalo upozorňovali na závažné podozrenia a morálne zlyhania zadržaných osôb,“ uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia.

Šeliga vyzval Fica a Kaliňáka, aby sa priznali ku krytiu Gašpara a Krajmera

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) vyzval expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD), aby sa priznali k politickému krytiu bývalých policajných funkcionárov Tibora Gašpara a Róberta Krajmera. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii s tým, že priznanie sa v zmysle trestného zákona berie ako poľahčujúca okolnosť. Reagoval tak na akciu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), pri ktorej zadržali viacerých bývalých vysokých policajných funkcionárov.

„Títo ľudia (Fico a Kaliňák, poznámka TASR) sú tí, ktorí politicky dosadili pána Gašpara za šéfa polície. Toto si treba opakovať, aby bolo jasné, kto môže za rozklad právneho štátu, za to, že mafia na Slovensku ovládla políciu, prokuratúru a súdy,“ skonštatoval s tým, že nesú plnú politickú zodpovednosť. Myslí si, že časom sa ukáže, že nesú aj trestnoprávnu zodpovednosť. Očakáva, že sa Fico a Kaliňák vyjadria. „Priznajte sa, choďte vypovedať, je to poľahčujúca okolnosť,“ adresoval im. Poznamenal, že nikto nie je taký hlúpy, aby si myslel, že sa všetko dialo bez politického krytia.

Do budúcna hovorí o potrebe systémových zmien na prokuratúre, výbere nového generálneho aj špeciálneho prokurátora. Nový policajný prezident musí byť podľa neho taký, o ktorom nebudú pochybnosti. Riešenie vidí aj v odmeňovaní čestných policajtov a potrestaní tých, ktorí sa spreneveria svojmu povolaniu. Zdôraznil úlohu nezávislej policajnej inšpekcie.

Predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová rovnako hovorí o potrebe systematických zmien. Na sociálnej sieti doplnila, že štvrtková akcia polície posilňuje podozrenia, že systém na najvyšších miestach v polícii roky fungoval tak, aby pomáhal a chránil vyvolené skupiny a „našich ľudí“.

SaS: Pozornosť treba teraz obrátiť na Fica a Kaliňáka

Strana SaS tvrdí, že Fico a Kaliňák roky kryli mafiánske praktiky a za ich vládnutia prerástol organizovaný zločin do súdnictva cez prokuratúru až na najvyššie posty v polícii.

Zadržanie viacerých bývalých funkcionárov Policajného zboru (PZ) znamená nevyhnutnosť obrátiť pozornosť na expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD). V reakcii na štvrtkovú akciu NAKA to uviedla strana SaS.

„Tibor Gašpar v putách je symbolom, v akom stave bola naša spoločnosť za vlády Smeru-SD, pretože ľudia ako Gašpar mali obrovskú moc,“ reagoval poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Alojz Baránik. Verím, že očista polície a justície bude pokračovať.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) tvrdí, že Gašpar zasahoval aj do vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a na jeho príkaz neboli informovaní viceprezidenti polície o tom, čo sa našlo na mieste činu. „Som úprimne zvedavá, ako začne spievať v base o tom, koho všetkého kryl a aké mafiánske praktiky tu robili s predstaviteľmi Smeru-SD. A možno sa dočkáme, že prídu aj pre Roberta Fica,“ poznamenala.

Podpredseda NR SR Milan Laurenčík (SaS) podotkol, že „maslo na hlave“ majú aj ľudia okolo expremiéra Petra Pellegriniho a exministerky vnútra Denisy Sakovej (obaja Hlas-Sociálna demokracia), pričom by mali veľa vecí vysvetliť. Zadržaní bývalí policajní funkcionári podľa Laurenčíka „kryli špinavosti smerákov a nezmení to ani fakt, že sa niektorí z nich presunuli do inej strany a pod iný názov“.

Krajniak: Očistec dokazuje, že božie mlyny stále melú

Exponenti vlády Smeru-SD postupne končia v rukách polície, a tým sa končí aj falošná rozprávka o sociálnych istotách. Na sociálnej sieti to v reakcii na policajnú akciu Očistec uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak.

„Sociálne istoty boli, ale nie pre ľudí, iba pre nich,“ napísal Krajniak o ére „našich ľudí“. „Našťastie sme to zmenili,“ vyhlásil v súvislosti s dianím v posledných mesiacoch, ktoré mu potvrdzujú, že „božie mlyny“ stále melú. „U koho sa to končí?“ pýta sa zároveň člen súčasnej vlády.

Podľa expremiéra Pellegriniho bol na Gašpara vyvíjaný tlak

Obvinení bývalí policajní funkcionári by mali dokázať svoju nevinu alebo, ak urobili niečo nelegálne, mal by ich stihnúť trest. Vyhlásil to expremiér Peter Pellegrini (nezaradený) v reakcii na zásah Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) u exšéfa polície Tibora Gašpara a ďalších bývalých policajných funkcionárov. Pripomenul, že ako zastupujúci minister vnútra sa s Gašparom na jar 2018 dohodol, že opustí svoju funkciu.

Pellegrini pred novinármi skonštatoval, že už v roku 2018 sa na Gašpara v spoločnosti vytváral veľký tlak. Považoval to za škodlivé pre Policajný zbor vo vykonávaní jeho práce poctivo a zodpovedne.

„Keď som bol premiérom, už nebol na čele polície a ostatné personálne zmeny boli vykonané následne. Žiaden premiér nemá ani vedomosť, kto je na konkrétnych zložkách Policajného zboru, to vie maximálne minister. Ja som sa venoval osobe policajného prezidenta, tam som si svoju úlohu urobil,“ doplnil o Gašparovi a ďalších funkcionároch.

„Nie je to nič pozitívne, je teraz na nich, aby buď ukázali a vyvrátili všetky tieto podozrenia a dokázali svoju nevinu, alebo budú stíhaní a stihne ich nejaký primeraný trest, ak urobili niečo nelegálne,“ okomentoval expremiér štvrtkový zásah polície.

Exministerka vnútra Saková nevnímala Gašpara ako problémového

Exministerka vnútra Denisa Saková (nezaradená) si chce v tejto veci počkať na uznesenie a komentár Úradu špeciálnej prokuratúry.

Gašpar bol poradcom na ministerstve vnútra, keď Saková viedla rezort. Novinárom vo štvrtok povedala, že v tom čase ho nevnímala ako problémového. Dodala, že s Gašparom sa rozlúčila v januári 2019, keď vznikli podozrenia z nezákonného lustrovania novinárov. Potvrdila, že v minulosti Gašpara vo funkcii ocenila.

„Vtedy naše informácie smerovali k tomu, že bol jeden z najdlhšie pôsobiacich prezidentov Policajného zboru. Pod jeho vedením dosiahol v rôznych oblastiach lepšie a lepšie výsledky,“ skonštatovala. Novinárom tiež odpovedala, že netuší, či chcel šéf Smeru-SD Robert Fico Gašpara na kandidátnu listinu do tohtoročných parlamentných volieb.

Obvinenia musia stáť na právnom základe, reaguje podpredseda Smeru-SD Kamenický

Podpredseda Smeru-SD Ladislav Kamenický reagoval, že bude rešpektovať rozhodnutie súdov a nie to, čo sa bude diať okolo prípadov. „Pre mňa je dôležité, ak sa vznesú obvinenia, aby boli na nejakom právnom základe,“ povedal novinárom s tým, že treba rešpektovať prezumpciu neviny.

Viac sa k zásahu nechcel vyjadriť ani ďalší podpredseda strany a podpredseda parlamentu Juraj Blanár. Dodal len, že rešpektuje prezumpciu neviny.

Zdroj: info.sk (1), (2), (3), (4), (5)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti