Slovenský deep state alebo Matovič a Haščákove a Lipšicove opičky známe z kauzy nákupu odpočúvacieho systému z Izraela

05.05.2020 | 13:13
  9
Metamorfózy v rámci slovenského deep state, resp. štátu v štáte.

Na jeseň roku 2012 zakladá Daniel Lipšic spolu s Janou Žitňanskou (dnes poslankyňa NR SR a podpredsedníčkou Kiskovej strany Za ľudí), nevestou bývalej ministersky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, novú politickú stranu NOVA. Strana ako samostatný prvok na čele s Danielom Lipšicom bola zlý produkt a tak sa pridáva k Matovičovmu štvorčlennému hnutiu OĽaNO (rok 2015).

Neskôr Daniel Lipšic zastupoval Igora Matoviča vo veci daňových podvodov.

Na konci roka 2015 vzniká strana Sme rodina, v ktorej sa objavujú Peter PčolinskýMilan Krajniak.

Milan Krajniak z KDH - bývalý poradca ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH), musel zo svojej pozície odísť, keďže sa jeho meno nachádzalo v spise Gorila. Dnes je ministrom práce a rodiny v Matovičovej vláde. Krajniak bol v rokoch 2003-2006 členom prezídia Fondu národného majetku a členom tzv. päťky, ktorú riadil Jaroslav Haščák. Päťka mala pri hlasovaniach prehlasovať „Vilagiho otrokov“.

Daniel Lipšic - podľa premiéra Igora Matoviča je výborným kandidátom na post generálneho prokurátora. Bol ministrom spravodlivosti SR a podpredsedom vlády SR v období (16. 10. - 8. 2. 2006) počas vplyvu „GORÍL“. Počas jeho ministrovania na Ministerstve vnútra SR v roku 2012 a po prepuknutí kauzy Gorila tvrdil, že bude kauzu, v ktorej bola jeho domovská strana KDH namočená až po uši, razante vyšetrovať, no vyšetrovací skutok sa nestal.

Vladimír Pčolinský - nový riaditeľ SIS menovaný súčasnou vládou Igora Matoviča. Ide o syna Marcely Pčolinskej, zakladajúcej členky KDH. Vladimír Pčolinský bol generálnym riaditeľom ministra vnútra Daniela Lipšica. Neskôr bol hospodárom strany Sme rodina, na post riaditeľa SIS ho nominovala Kollárova strana Sme rodina. Je bratom poslanca NR SR Petra Pčolinského.

Kauza nákupu odpočúvacieho systému z Izraela

V kauze nákupu odpočúvacieho systému obvinili v roku 2014 Milana Krajniaka a Marcela Klimeka, ktorí pôsobili na ministerstve vnútra za éry Daniela Lipšica. 

Pred šiestimi rokmi o tom informovala vo svojom blogu novinárka Júlia Mikolášiková. "Vyšetrovateľ oboch obvinil z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spáchaného formou spolupáchateľstva," uviedol pre blog zdroj blízky advokátom obvinených. Spresnil, že v prípade ide o nákup odpočúvacieho zariadenia cez firmu ORGA-TRADE. "Celková spôsobená škoda je 8,756 milióna eur," dodal. K obvineniu došlo ešte v polovici augusta.

Ako pripomína novinárka vo svojom blogu, Krajniak bol na ministerstve vnútra Lipšicovým poradcom pre rómsku problematiku. Z funkcie odišiel v januári 2012, pretože sa jeho meno objavilo v spise Gorila, v ktorom sa okrem iného hovorilo o Krajniakových aktivitách ako člena Prezídia Fondu národného majetku (FNM).

V spise sa uvádza, že Krajniak mal byť jedným z "rozhodujúcich piatich hlasov", ktoré mala na svojej strane Anna Bubeníková (podľa spisu neoficiálne viedla Výkonný výbor FNM). Keď Lipšic v lete založil stranu NOVA, Krajniak sa pridal k jeho družine. Tento rok v júni zo strany odišiel. Marcel Klimek je zase aktuálne podpredsedom NOVA, v období, keď Lipšic šéfoval rezortu vnútra, bol na ministerstve vedúcim služobného úradu.

Práve Lipšic, keď bol ministrom vnútra, rozhodol, že pre Slovensko je potrebné kúpiť nové zariadenia na odpočúvanie. "Máme tu systém, ktorý bol inštalovaný v roku 1997 Slovenskou informačnou službou počas pôsobenia Ivana Lexu. Ktovie, ako ten systém bol presne inštalovaný a či umožňuje alebo neumožňuje nelegálne odpočúvanie. To dnes nie je schopný na sto percent garantovať nikto," vyhlasoval Lipšic ako minister.

Pôvodne plánovalo Ministerstvo vnútra SR modernizovať súčasný odpočúvací systém. Lipšic dokonca podpísal zmluvu v hodnote šesť miliónov eur. Vo vtedajšej koalícii však prevládol názor, že bude efektívnejšie kúpiť nový. "Nakupujeme ho teda po dohode v koalícii a s predsedníčkou vlády," tvrdil tlačový odbor ministerstva v období, keď mu šéfoval Lipšic.

Ministerstvo pri výbere oslovilo osem výrobcov odpočúvacej techniky, vrátane súčasného dodávateľa, ktorým je firma Verint Systems z Izraela. V novembri 2010 Lipšic navštívil Izrael, aby sa stretol s predstaviteľmi spoločnosti Verint. Sprevádzali ho Krajniak, policajný viceprezident Ľubomír Ábel a aj podnikateľ Miloš Žiak, ktorý je šéfom Izraelskej obchodnej komory na Slovenska. 

Odpočúvací systém patrí do režimu utajenia a verejnosť sa tak oficiálne nedozvie, aká bola jeho skutočná cena. Nový odpočúvací systém dodnes nefunguje. Dodáva okrem iného na svojom blogu novinárka Mikolášiková.

Zdroj: extraplus.sk / cas.skjuliamikolasikova.blog.sme.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti