VIDEO: Polícii unikol záznam o funkcionároch NAKA, ktorí zneužívajú svoje postavenie v polícii a plnia objednávky na účelové trestné stíhanie a preverovanie ľudí

12.11.2020 | 14:15
  12
V nadväznosti na rozsiahlu policajnú akciu s názvom "OČISTEC" sa zdajú byť uvedené informácie dôležité a závažné.

Polícii unikol záznam o funkcionároch v Národnej kriminálnej agentúre, ktorí majú podľa obsahu dokumentu zneužívať svoje postavenie v polícii a plniť objednávky na účelové trestné stíhanie a preverovanie ľudí. Z jeho obsahu je možné vyhotoviť schému, kto je koho človek na NAKA s prepojením na civilné osoby a bývalých top funkcionárov. Na dnes už väzobne stíhaného Tibora Gašpara, Petra Hraška, na bývalého prezidenta polície Milana Lučanského aj ľudí z prostredia SIS. Vedenie polície to striktne odmieta.

Podľa zistení TV JOJ dokument obsahuje presné mená policajných funkcionárov aj ich aktuálne dosiahnuté hodnosti. Tie autor alebo skupina autorov listiny získali najpravdepodobnejšie z interného zdroja polície. Konkrétne z aktuálneho interného telefónneho zoznamu Národnej kriminálnej agentúry. Je veľký predpoklad, že dokument bol zostavený po 10. septembri, kedy NAKA aktualizovala svoj interný telefónny zoznam. Ten je citlivým dokumentom, pretože obsahuje všetky kontakty na príslušníkov NAKA aj ich súkromné telefónne čísla. 

TV JOJ nasledujúce informácie verifikuje, zatiaľ však celý obsah dokumentu neuvádzame ako fakty. Webový portál noviny.sk v súvislosti s nasledujúcim textom upozorňuje, že niektoré opísané vzťahy nemusia reflektovať realitu a ide skôr o snahu o vytvorenie operatívneho záznamu z prostredia polície.  

Po nedeľnom rozhodnutí sudcu pre prípravné konanie je vo väzbe Tibor Gašpar, Peter Hraško, Robert Krajmer, Milan Mihálik, Marián Zetocha, Martin Fleischer. Naopak, pre významnú spoluprácu pri objasnení činnosti údajnej policajnej zločineckej skupiny prokurátor zobral späť návrh na väzobné stíhanie pre Bernarda Slobodníka a ďalšiu osobu. Polícia má tiež na strane spolupracujúceho svedka už bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, ktorý je stíhaný vo väzbe. 

V nadväznosti na rozsiahlu policajnú akciu s názvom "OČISTEC" sa zdajú byť uvedené informácie dôležité a závažné. Prehľad o Lučanského, Slobodníkových, Zurianových a ľuďoch podnikateľa Petra K. na NAKA a v inšpekcii MV SR.

Dokument mal byť pomôckou pre pracovnú skupinu Ministerstva vnútra k reorganizácii v Národnej kriminálnej agentúre a Inšpekcii Ministerstva vnútra SR. 

Niekoľkostranový záznam získala televízia JOJ a jeho autor spája každé meno vo funkcii v policajnej agentúre a popisom jeho konania v prospech vzájomne spriaznených policajtov, aktuálne väzobne stíhaných bývalých policajtov PZ, NAKA a Slovenskej informačnej služby.

Záznam mal byť podľa informácií televízie údajne vyhotovený pre potreby ministra vnútra Romana Mikulca a jeho poradcu Jaroslava Spišiaka, ktorý to pre televíziu JOJ už poprel. Je zrejmé, že ním už disponujú aj ľudia mimo ministerstva vnútra a polície. 

Jedná sa o prehľad ľudí priamo napojených na Tibora Gašpara, Milana Lučanského, Bernarda Slobodníka, Petra Hraška, Ľudovíta Makóa, Roberta Krajmera, Milana Mihálika a podnikateľa Petra K. (prezývaného Mr. X - poznámka redakcie).

Aktuálne trestné stíhanie údajnej zločineckej skupiny už bývalých top funkcionárov PZ a NAKA má podľa posledných verejných vyjadrení dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu, širší rozmer. Okruhoch podozrivých nie je uzatvorený. Prokurátor vyzýva osoby, ktoré so zločineckým gangom expolicajtov spolupracovali, aby sa radšej sami prihlásili vyšetrovateľom. Razie v "OČISTCI" zrejme budú pokračovať. 

Toto sú prepojenia NAKA a Inšpekcie MV SR podľa uniknutého záznamu.

Vedenie NAKA 

Riaditeľ Branislav Zurian je obklopený plk. Mgr. Ing. Patrikom Jurikom a Ing. Vladimírom Kúdelom. Jurik je nominant Tibora Gašpara, ktorý sa s ním stretáva a vynáša mu informácie. Druhý zástupca Kúdela je človek Bernarda Slobodníka, ktorému dáva komplexné informácie o fungovaní a aktuálnej situácii v NAKA. V minulosti ako riaditeľ protizločineckej jednotky s terajšou viceprezidentkou Janou Maškarovou upratovali pre Makóa a Slobodníka veci ohľadom zločineckej skupiny takáčovcov. Pre úplnosť informácií treba dodať, že Slobodník nemá veľmi dobrý vzťah s Branislavom Zurianom. 

Odbor Bratislava

Šéfuje mu Zurianov človek plk. Mgr. Ján Štefaňák. Jeho úlohou je v želanom smere zamerať vyšetrovanie na objednávku. Avšak, zástupca riaditeľa pre vyšetrovanie, pplk. Mgr. Ján Hezucha je zasa človek Bernarda Slobodníka, ktorému pravidelne vynáša informácie z vyšetrovania. 

Najdôležitejšou súčasťou ľudí okolo Bernarda Slobodníka je zástupca riaditeľa pre operatívu mjr. Mgr. Peter Koščo. Ten mu pravidelne vynáša informácie z operatívnych spisov, určuje a úkoluje jednotlivých verných operatívcov, na koho sa treba zamerať. Tieto osoby následne chodí Slobodník v spolupráci s Lučanským a podnikateľom Petrom K. vydierať.

Ďalšia dôležitá osoba z okruhu Bernarda Slobodníka a Ľudovíta Makóa je vedúci 4. operatívneho oddelenia pplk. Ing. Marian Kočerka. Je zameraný na veci spojené s ekonomickou kriminalitou. Delil sa s uvedenými osobami s províziami za "upratanie" veci. 

Vyšetrovanie Makóa ohľadom zločineckej skupiny takáčovcov je pre Kučerku a Slobodníka znepokojujúce a to konkrétne pre osobu Petra P. z Levíc, prezývaného Tiger. Tento človek vytváral fiktívne faktúry za služby a to hlavne za reklamu, kde jeho trestnú činnosť kryl Slobodník, Kučerka v spolupráci s Makóom.

Zurianov človek, vedúci 1. oddelenia vyšetrovania, pplk. Mgr. Branko Kišš, plní príkazy na stíhanie osoby, ktorú Zurian potrebuje odstíhať. Nosí informácie z vyšetrovacích spisov, do ktorých sa oficiálne Zurian nevie dostať.  

Zaujímavosťou je, že z odboru Bratislava odišli za odmenu Bacigál, Janoška, Domonkoš a Holop do SIS. Tam pôsobia vo vysokých funkciách, pretože predtým splnili úlohy Lučanského, Zuriana a podnikateľa Petra K.  Bolo dôležité ich stiahnuť z PZ pre možné trestné stíhanie.

Odbor Západ

Tomuto úseku NAKA šéfuje Ing. Robert Pribula. Nedá sa presne určiť, koho tento človek je, lebo už zradil asi každého, kto mu bol nadriadeným, aby si zachoval funkciu a postavenie. Spolupracoval s Danielom Lipšicom, Tiborom Gašparom a dnes prisahá vernosť Branislavovi Zurianovi a Patrikovi Juríkovi. Ale poza ich chrbáty hľadá už kontakty na súčasnú vládu a vynáša informácie na súčasné vedenie NAKA ako aj na to predchádzajúce. 

Zástupca riaditeľa pre vyšetrovanie je plk. JUDr. Ivan Profjéta. Je to človek bývalého riaditeľa Petra Hraška. Tomu intenzívne aj v dnešnej dobe dodáva informácie z NAKA. Človek, ktorý sa riadi priamymi pokynmi Milana Lučanského je zástupca riaditeľa pre operatívu, plk. JUDr. Erik Dirbák. 

Vedúci 2. operatívneho oddelenia, mjr. Ing. Peter Vasilko bol na NAKA dosadený Tiborom Gašparom. V súčasnosti sa hlavne drží pri Juhásovi, pretože vidí, že by mu mohol pomôcť zotrvať vo funkcii. Avšak jeho riadi Ladislav Pataky, ktorému Zurian a Lučanský dodnes kryjú daňovú trestnú činnosť. V minulosti táto osoba zabezpečovala útek Karola Mella zo Slovenska. 

Vedúci 3. operatívneho oddelenia je plk.JUDr. PhDR. Attila Zajonc. Funkciu mu vybavil pri reorganizácii Ľudovít Makó a za to mu poskytoval informácie a riešil operatívne spisy podľa požiadaviek. 

Odbor Stred

Jeden z najbližších ľudí Milana Lučanského a Branislava Zuriana je riaditeľ odboru plk. PaeDr. Pavel Slivka. Zabezpečuje kompletný tok informácií ako aj operatívne preverovanie osôb, o ktoré ho obaja požiadajú. Spája ich dlhoročná spolupráca a zakrývanie trestnej činnosti vybraných osôb z tímu Černák. 

Vedúci 4. operatívneho oddelenia plk. Ing. Mikuláš Laurinc je človek, ktorý komunikuje hlavne s Milanom Lučanským a Bernardom Slobodníkom. Cez jeho oddelenie sa rozpracúvajú najmä ľudia so silným ekonomickým zázemím, aby následne mohli byť tieto spisy ukončené podľa predstáv Slobodníka a Lučanského. Nominantom Roberta Krajmera je vedúci 3. odboru vyšetrovania pplk. Pavel Kanka, ktorému posúva informácie aj dodnes. 

Odbor Východ

Na čele východniarskej NAKA je riaditeľ odboru, plk. JUDr. Jaroslav Grega. Je to oddaný človek Lučanského a Zuriana. Stráži pre nich dianie v meste Poprad a podáva informácie o stíhaní exprezidenta Andreja Kisku. Vedúci 4. oddelenia vyšetrovania je pplk. JUDr. Ján Záloma. Je rodina s Gregom. Zástupcovia riaditeľa sú plk. JUDr. Marek Mitro a pplk. Mgr. Kamil Leško. Sú to Zurianovi ľudia, ktorí s Gregom zabezpečujú bezpečnosť Zurianových ľudí na východe Slovenska. 

Naopak, medzi Slobodníkových ľudí patrí vedúci 4. operatívneho oddelenia pplk. JUDr. Branislav Genčúr. Je to človek aj viceprezidentky Jany Maškarovej. Dodáva im pravidelné informácie o rozpracovaných trestných veciach. Násilnú kriminalitu v regióne východného Slovenska stráži pre Zuriana a Lučanského vedúci 2. operatívneho oddelenia kpt. Mgr. BC. Peter Piskai. Aby sa do pozornosti nedostávali ľudia, ktorí sú pod ich ochranou. Vedúci 3. oddelenia, vyšetrovania, plk. Pavel Kuna, dodáva informácie výlučne Tiborovi Gašparovi. 

V súvislosti s uvádzaným textom pripomíname, že ešte pred zadržaním bývalý policajný prezident Tibor Gašpar podal trestné oznámenie na Bernarda Slobodníka a podnikateľa Petra K. a uviedol, že má informácie, že sa chystá rozsiahla kriminalizácia jeho osoby. 

Je zarážajúce, že polícia o uvedenom dokumente vie minimálne mesiac a disponujú ním aj iné osoby vo verejnom priestore. V súčasnej situácii, keď po zásahoch NAKA a prokuratúry ÚŠP, je väzobne stíhané takmer celé vedenie polície. Polícia na uvedený dokument až do zverejnenia verejne nezareagovala. 

Podozrenia, že Tibor Gašpar, Bernard Slobodník, Robert Krajmer, Peter Hraško môžu mať naďalej v pozíciách NAKA svojich ľudí, v súvislosti s kauzou "ˇOČISTEC" len nedávno pripustili aj samotní dozoroví prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. 

Minister vnútra Mikulec o uniknutom zozname: Neberiem to na ľahkú váhu

Minister vnútra Roman Mikulec dal uniknutý zoznam, ktorý koluje po sociálnych sieťach preveriť. "Neberiem to na ľahkú váhu, a preto som dal obsah preveriť," povedal minister. Odmieta dohady, že by ten zoznam bol tvorený pre jeho potreby.

"Videl som ten dokument, ale nie je pravda, že by mal byť vytvorený pre moje potreby ani pre potreby môjho poradcu, pána Spišiaka, ktorý je tam
 spomenutý. To je lož. Nikdy som takýto pokyn ani on nikomu nedával. Viem o tom dokumente. Je to ale spleť aj mnohých neprávd. Je to taký kompilát rôznych vecí," uviedol Roman Mikulec.

Na otázku, či ho zaujíma obsah, odpovedal jednoznačne.

"Samozrejme, že ma zaujíma. Ja hneď, keď som to videl, som si nechal spraviť analýzu k jednotlivým spomínaným osobám, ktoré tam sú a ich prepojenia písané v tom zozname. Všetko je to predmetom ďalších riešení a procesov, ktoré aj teraz momentálne prebiehajú v rámci vyšetrovania akcií Očistec."

Sú tam osoby ktoré, predpokladáte že by mohli byť súvisiace s týmto policajným rozsiahlym vyšetrovaním, ktoré ste aj vy nazvali Očistec?

"K tomu sa, samozrejme, nebudem vyjadrovať, lebo sú to veci, ktoré môžu a nemusia súvisieť. Tak ako som povedal, je tam veľmi veľa neprávd a motaníc. Zhodnotenie som jednoducho nechal na ľudí, ktorí pracujú na jednotlivých prípadoch, aby zhodnotili pravdivosť informácii."



Ako to vnímate a čo to pre vás znamená, že takýto dokument, možno so závažným obsahom, sa dostane až k novinárom?


"Prisudzujem to tomu, že nielen v súčasnosti, ale aj v predchádzajúcom období, musím povedať veľmi úprimne, policajný zbor a nielen policajný zbor bol 
predmetom rôznych konšpirácií, ktoré sa spúšťajú a roztáčajú mnohými príbehmi, ktoré si dávajú dokopy, či rôzne skupiny v rámci týchto štruktúr alebo jednotlivci. Myslím, že sa to dialo vždy. A diať sa to aj bude do určite miery. Neznamená, že by sme to brali na ľahkú váhu, to nie. Je to predmetom analýz a ďalšieho prešetrenia. Takýchto dokumentov však už bolo a aj bude niekoľko.



"



Čo sa týka vedenia NAKA, priamo pána Zuriana, má vašu dôveru? Jeho tento papier tiež veľmi prekvapil, že sa to dostalo až sem. Odmieta všetky
tie podozrenia. Tvrdí, že naozaj pracujú a má pod sebou chlapov, ktorým verí a ich výsledky práce môžeme vidieť.

"To je fakt, ktorý sa nedá uprieť a ja momentálne naozaj nechcem hodnotiť či jednotlivé mená alebo tieto veci, ktoré tam sú spomenuté, lebo by to bolo 
vytrhnuté z kontextu a to ja nechcem robiť ani nebudem to robiť. Pre mňa je dôležité, aby tieto veci posúdili reálne ľudia, ktorí s tým pracujú. Myslím, že teraz nikto nepochybuje, že majú voľné ruky v analýze a mojou úlohou je zabezpečiť všetko potrebné k tomu, aby mohli pracovať. Ich prácu si vážim. Toto nie je práca jednotlivca, ale práca viacerých, či vyšetrovateľov, operatívcov, prokurátorov, ktorí s nimi spolupracuju a mnohých ľudí, ktorí, samozrejme sú v systéme.
A ak nám ide o to, aby sme nielen policajný zbor alebo NAKA, ale ktorýkoľvek útvar očistili, treba im nechať priestor na analýzu pravdivosti informácii."



K dôvere sa nechcete zatiaľ vyjadrovať? 

"U mňa je dôvera veľmi dôležitá a všetci vedia, že sa u mňa buduje veľmi ťažko. Nechcem sa teraz vyjadrovať k dôvere konkrétnych ľudí, lebo aj tí konkrétni ľudia sú súčasťou nejakého systému. Častokrát ten systém nefunguje len kvôli niektorým ľuďom, preto samotný policajný zbor má u mňa dôveru a aj NAKA ako taká. A naozaj musím povedať, že akú prácu odvádza NAKA aj na základe tých vecí, ktoré sú medializované, nie je dôvod, aby som nebol s ich prácou spokojný. Prajem si, aby mali vytvorené podmienky na svoju prácu, aby robili to, čo robiť majú, a aby reprezentovali to, čo by policajný zbor reprezentovať mal."

Šéf NAKA Zurian o uniknutom dokumente: Je to pamflet, chcú zastrašiť policajtov NAKA

Šéf Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian nazval uniknutý dokument o NAKA za pamflet. Za svojimi ľuďmi si stojí a tvrdí, že ich na pozície nevyberal na základe kamarátstva, ale na základe skúseností. Rovnako ako policajná viceprezidentka Jana Maškarová, aj on podal trestné oznámenie.

TV JOJ dispouje týmto dokumentom ktorý je vo verejnom priestore už dlhší čas. My tvrdíme, že pravdepodobne dva mesiace. Vy to máte, ste riaditeľom a najvyšším článkom v NAKA, celá štruktúra tu je popísaná, vaši riaditelia sú tam a ten obsah sa zdá byť závažný. Akým spôsobom k tomu vy pristupujete a ako vnímate tento dokument? 

"V prvom rade som policajtom 25 rokov. Poznám veľa policajtov, s niektorými som robil, s niektorými som sa stretával na pravidelných poradách. Čo sa týka Národnej kriminálnej agentúry, na posty riaditeľov som vyberal nie podľa kamarátstva, ale podľa odbornosti a podľa skúseností. Čo sa týka tohto samotného pamfletu, si myslím, že od prvej vety po poslednú, sú to výmysly, ktoré niekto spísal v úmysle očierniť týchto policajtov, zastrašiť, očierniť, aby Národná kriminálna agentúra nepracovala tým štýlom, ako pracuje. Aby sa Národná kriminálna agentúra nedostala k niekomu, kto sa NAKA bojí. Národná kriminálna agentúra má v súčasnosti najlepšie, povedal by som historické výsledky." 

V dokumente sa spomína, že je pripravovaný pre ministra vnútra a taktiež pre jeho poradcu Spišiaka. Ako toto vnímate? 

"Pamflet som to nazval, lebo sú tam popísané nezmysly. Každú jednu vetu viem vyvrátiť. Každého jedného funkcionára, ktorý tam je opísaný a všetky skutočnosti, sú vysvetliteľné a preveriteľné." 

Ministra som sa pýtal, či stále platí, že má voči vám dôveru. Teraz opačná otázka. Na základe toho, že tvrdíte, že je to pamflet, máte vy dôveru k pánovi ministrovi? 

"Ja mám s pánom ministrom naozaj profesionálne vzťahy, určite tam dôvera je."

Vykomunikovali ste tento dokument a jeho obsah s vašimi podriadenými? Ako vnímate, že to koluje už dva mesiace v prostredí a čo ste urobili, aby oni zostali pokojní.  

"Komunikoval som s podriadenými o skutočnostiach, ktoré sú tam uvedené, lebo to bolo uvedené na facebooku v nejakom komentári. Sedeli sme spolu. Skutočnosti, ktoré sú tam uvedené sú podľa nás plne vymyslené, vyvrátiteľné a z tohto dôvodu sme sa rozhodli podať trestné oznámenie, ktoré bolo aj podané pred mesiacom."

Nevnímate to tak, že by to malo byť odkomunikované aj smerom k verejnosti, aby takéto konšpiračné veci, nevraživosť, nevôla, prípadne neochota, prípadne strach medzi vami  bol vyvrátený a mohli ste pracovať tak ako doteraz?

"Myslím si, že by sme takto museli reagovať na každý komentár na facebooku, lebo naozaj tých anonymov a tých nezmyslov v tom prostredí sociálnych sietí sa šíri veľa. Museli by sme sa vyjadrovať ku každému komentáru. Ja som hrdý a som čestný, na to, akí policajti v Národnej kriminálnej agentúre robia a myslím si, že robotu vykonávajú zodpovedne."

Viceprezidentka polície Maškarová o uniknutom dokumente: Vnímam to veľmi nebezpečne

Policajná viceprezidentka Jana Maškarová reaguje na uniknutý dokument, v ktorom sú popísané prepojenia vysokých policajných funkcionárov aj na zadržaných expolicajtov v kauze "Očistec". Dokument mal byť vypracovaný pre ministra vnútra Romana Mikulca a jeho poradcu Jaroslava Spišiaka. Maškarová podala trestné oznámenie a dokument považuje za veľmi nebezpečný.

Aj vy ste spomínaná v dokumente v súvislosti s Takáčovcami. Aká je reakcia na tento dokument?

"Hneď ako som sa dozvedela o tomto dokumente, ktorý teda koluje po médiách, som si ho pozorne prečítala a môžem povedať, že všetky informácie, ktoré tam sú uvedené vo vzťahu k mojej osobe sa nezakladajú na pravde. A práve preto som podala trestné oznámenie."

Ako vnímate, že vás niekto zapája do takého opisu skutočnosti a dôvodí tým, že sa vytvára tento dokument pre potreby ministra vnútra? 

"Vnímam to veľmi nebezpečne, pretože v momentálnej situácii, v ktorej je policajný zbor a kde sú prezentované výsledky nielen národnej kriminálnej agentúry, ale celého policajného zboru, vnímam to ako sústredený akt určitej organizovanej skupiny, ktorá cielene chce takýmito dokumentami, takouto spravodajskou činnosťou, ktorú robia prostredníctvom sociálnych sietí znefunkčniť tento policajný zbor, očierniť čestných policajtov, ktorí pracujú v tomto policajnom zbore. Je to za určitým cieľom."

Nemáte pochybnosti o tom, aj pán Zurian hovoril, že za svojimi ľuďmi stojí, respektíve im absolútne dôveruje, preto ich má na pozíciách, na ktorých ich má. Vy máte to isté stanovisko?

"Čo sa týka tých ľudí, ja niektorých ani nepoznám osobne. Niektorých poznám tým, že som pôsobila v Národnej protizločineckej jednotke, k niektorým osobám sa viem vyjadriť. A doslovne si viem potvrdiť, že skutočnosti, ktoré sú uvedené k niektorým osobám, sú úplne vymyslené. Tie osoby sú vykreslené veľmi nečestne a nepravdivo a myslím si, že keby sme podali žalobu na ochranu osobnosti, tak by sme určite uspeli." 

Máte dôveru k pánovi riaditeľovi NAKA, vy máte dôveru k ministrovi vnútra? 

"Rešpektujem nášho pána ministra, je to môj nadriadený. Je to zase jeho právo informovať sa o svojich podriadených... Tak ako ja sa zaujímam o svojich podriadených, tak sa aj on zaujíma o nás. A viem si predstaviť, že práve tento dokument je pre neho dôležitý, aby sa zaujímal o tých ľudí, či sú dôveryhodní, či uvedené informácie sú pravdivé alebo nepravdivé. Z tohto pohľadu ja to nechcem nejakým spôsobom komentovať. Mňa skôr zaujíma ten fakt, prečo tento dokument, ktorý sa zakladá na nepravdivých informáciách, niekto zverejnil. Aký cieľ tam je, mňa zaujíma toto. Za akým úmyslom, lebo toto bolo za nejakým cieľom."

TV JOJ zverejnila 3 strany dokumentu:

Autor: Rasťo Striško, TV JOJ

Spišiak: Začali rozprávať presne tí ľudia, o ktorých som to predpokladal

Pozrite si rozhovor Moniky Tódovej z Denníka N s poradcom ministra vnútra Mikulca - bývalým policajným prezidentom počas Dzurindove vlády Jaroslavom Spišiakom:

Fico vidí za vlnou zatýkania politickú objednávku. Policajnému prezidentovi napísal otvorený list

Policajné orgány v niektorých prípadoch pracujú na základe politickej objednávky s cieľom poškodiť stranu Smer-SD. Tvrdí to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Nasvedčovať tomu majú podľa neho zistenia, ktoré má k dispozícii. V tejto súvislosti sa obrátil na dočasného prezidenta Policajného zboru Petra Kovaříka so žiadosťou o prešetrenie úlohy, ktorú majú zohrávať jednotliví predstavitelia polície.

Fico zdôrazňuje, že niektorí novinári vedeli o zadržaní bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara ešte pred zásahom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z 5. novembra. "Ide o zneužívanie právomoci verejného činiteľa, ak policajt novinárovi poskytne informáciu o policajnej operácii, v tomto prípade zadržaní a domových prehliadkach viacerých bývalých policajtov," doplnil.

Predseda Smeru-SD zároveň upozorňuje na údajný vzťah novinárky s blízkym mediálnym spolupracovníkom predsedu vlády SR, ktorá mala mať informácie o zásahu a pred vznesením obvinenia mala vedieť, z akých trestných činov bude bývalý policajný šéf obvinený.

"Je najnebezpečnejším trendom, ak sa v politike a politickej súťaži namiesto politických nástrojov používa trestné právo a kriminalizácia politických oponentov bez predloženia akýchkoľvek dôkazov," uzavrel Fico.

Celý list si môžete prečítať TU.

Dočasný policajný prezident vylučuje politický vplyv pri akcii Očistec

Dočasný policajný prezident Peter Kovařík zásadne vylučuje, že by akcia Očistec bola politicky motivovaná alebo ovplyvňovaná. Súčasne odmieta, že by došlo zo strany polície k úniku informácií a novinári by dopredu vedeli od policajtov o tom, že má dôjsť k zatýkaniu osôb a na akých miestach. S odvolaním sa na reakciu vedúce oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová o tom informoval portál Glob.

„Dal som si pripraviť správu od vyšetrovateľa s priebehom akcie Očistec a aj s časovými údajmi, kedy sa na mieste objavili novinári. Médiá boli na viacerých miestach a prišli na ne zhruba hodinu a pol až dve hodiny po začiatku akcie," skonštatoval.

K medializovanému statusu fotografa spravodajského webu povedal, že jeho obsah sa nezakladá na pravde. Dodal, že redakcia polícii situáciu vysvetlila.

Kovařík dodal, že ako policajt-vyšetrovateľ sám dobre vie, aké nebezpečné môže byť vynášanie informácií zo spisu a predčasná medializácia zo strany novinárov.

„Som principiálne proti tomu, aby novinári alebo ktokoľvek iný ohrozil vyšetrovanie len pre senzáciu," vyhlásil. Ako poznamenal, zadržiavaniu podozrivých osôb predchádza veľa mravčej práce zo strany operatívcov a vyšetrovateľov. Citlivo vníma, že vyzradením informácií môže dôjsť k zmareniu celého vyšetrovania.

Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Očistec zadržala viacerých policajných exfunkcionárov. Skupina okolo nitrianskeho podnikateľa a väzobne stíhaného Norberta B. mala pozostávať z 13 obvinených. Šesť z nich bude stíhaných väzobne. Rozhodnutia nie sú právoplatné, rozhodovať bude Najvyšší súd SR.

Zdroj: noviny.sk (1), (2), (3), (4) / YouTube / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti