Sudkyňa Záleská známa ako expert na kauzy s politickým pozadím poslala policajného exprezidenta Lučanského do väzby

06.12.2020 | 23:23
  11
Sudkyňa JUDr. Pamela Záleská je neslávne známa aj z rozhodovania v kauze zmenky TV Markíza.

Policajný exprezident Milan Lučanský a ďalšie štyri osoby zadržané v rámci policajnej akcie Judáš budú stíhaní väzobne. V nedeľu o tom rozhodla sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné, všetci obvinení podali sťažnosť, rozhodovať tak bude Najvyšší súd SR. Informoval o tom prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel.

"Sudkyňa vyhovela návrhu prokurátora, zobrala do väzby všetkých piatich obvinených, o ktorých dnes rozhodovala, z dôvodov kolúznej a pokračovacej väzby. Nebol akceptovaný dôvod útekovej väzby vo vzťahu k trom obvineným," povedal Kysel. Potvrdil, že sa vzdal práva na podanie sťažnosti, keďže rozhodnutie súdu považuje za správne a zákonné.

Sudkyňa pre prípravné konanie Pamela Záleská rozhodovala o návrhu na vzatie do väzby od nedeľného rána. Okrem policajného exprezidenta absolvovala v nedeľu výsluch aj trojica obvinených. Najskôr námestník riaditeľa SIS Boris Beňa, ktorý je dočasne mimo služby. Po ňom bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič Taktiež policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka. Obvinený bývalý policajt Ladislav Vičan absolvoval výsluch už v sobotu (5. 12.).

Sudkyňa v sobotu rozhodla o väzbe pre dvoch obvinených - bývalého viceprezidenta Finančnej správy Daniela Čecha a bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností ministerstva vnútra Jozefa Reháka. U nich je dôvodom väzobného stíhania obava z ovplyvňovania svedkov, takzvaná kolúzna väzba.

Počas akcie Judáš obvinili osem osôb. Návrh na vzatie do väzby bol vznesený siedmim z nich, keďže Norbert Bödör je už väzobne stíhaný v inej veci. Obvinenia sa týkajú prijímania úplatku, podplácania, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a tiež ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Sudkyňa Pamela Záleská, špecialistka na politické kauzy a nezákonné konania

Sudkyňa JUDr Pamela Záleská je dlhodobo zavedená ako expert na kauzy s politickým pozadím. Viac sa dočítate v článku TU.

Fico podáva trestné oznámenie na prokurátorov Repu a Šúreka

O nazákonnostiach v súvislosti s aktivitami dozorujúcich prokurátorov Ondreja Repu a Michala Šúreka a vydieraním z ich strany hovoril na piatkovej tlačovej besede bývalý predseda vlády Robert Fico, ktorý citoval z listu prokurátorky Krajskej prokuratúry v Bratislave JUDr. Kataríny Kučerkovej:

„Dnes ma v národnej rade zastavil jeden novinár a dal mi do ruky dokument so slovami, pán predseda Fico, ja vás poprosím, toto mne v redakcii nikdy nezverejnia, urobte s tým niečo, lebo toto je už „too much“,“ povedal R. Fico. A upresnil: „Dostal som do ruky oficiálne podanie pani doktorky K. Kučerkovej. JUDr. Kučerková je prokurátorkou Krajskej prokuratúry v Bratislave. Táto prokurátorka podala zastupujúcemu generálnemu prokurátorovi podnet na podanie návrhu na disciplinárne konanie voči prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR JUDr. Ondrejovi Repovi a JUDr. Michalovi Šúrekovi. Prokurátori špeciálnej prokuratúry podľa JUDr. Kučerkovej vyvíjali hrubý nátlak na jej manžela, vyšetrovateľa NAKA. Zároveň od neho chceli, aby cez manželku niečo zistil k osobe krajskej prokurátorky v Bratislave a k nezákonnej činnosti niektorých prokurátorov. Teda najskôr na neho tlačili, používali vyhrážky a žiadali ho, aby sa priznal k spáchaniu trestného činu. V prípade, že tak neučiní, spravia jemu a jeho manželke veľkú hanbu. Že hodia Ing. Kučerku na zem, že na ich pozemku pristane vrtuľník. Čiže nielenže sa má priznať, nielenže sa mu vyhrážali, ešte od neho chceli, aby dal informácie na krajskú prokurátorku, ale aj k protizákonnej činnosti prokurátorov Okresnej prokuratúry Bratislava I a II,“ upresnil Robert Fico.

Policajný vyšetrovateľ Kučerka bol tento týždeň aj zadržaný, pretože na toto vydieranie podľa expremiéra nepristúpil.

Na základe tohto oznámenia podáva Robert Fico trestné oznámenie na JUDr. Repu a JUDr. Šúreka, za spáchanie niekoľkých trestných činov. Rovnako požiadal (zastupujúceho) špeciálneho prokurátora, aby okamžite pozastavil činnosť týmto prokurátorom a chce požiadať o ochranu JUDr. Kučerkovej. Navyše, od nového generálneho prokurátora, pána Žilinku, bude očakávať previerku zákonnosti toho, čo sa udialo za posledné mesiace.

Viac v článku TU.

Kvôli Kučerkovým obvineniam, že ho prokurátori Repa a Šúrek nútili k priznaniu, sa obaja ešte cez týždeň vzdali dozoru v tejto veci, povedal prokurátor Peter Kysel s tým, že prípad dozoruje on. „Nezachytil som žiadne výhrady po výsluchu vyšetrovateľom ani po dnešnom úkone. Nemám žiadnu vedomosť o tom, že by spisoval zápisnicu, ku ktorej by bol donútený,“ povedal Kysel.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel povedal, že preskúmajú majetkové pomery vyšetrovateľa Kučerku, ktorý je obvinený z korupcie, aj dar 350-tisíc eur, ktorý v majetkovom priznaní uviedla jeho manželka prokurátorka Katarína Kučerková. Uviedol Denník N.

Lučanský kvôli politizácii polície odstúpil koncom augusta z funkcie policajného prezidenta

Milan Lučanský požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru k 31. augustu. Ako uviedol, nemá dôveru súčasného vedenia ministerstva vnútra a ono zase nemá tú jeho.

Spolupráca podľa slov Lučanského musí byť založená na vzájomnom rešpekte. "Uznávam, že vnímam Romana Mikulca ako korektného človeka, ale neuznávam ho ako ministra vnútra," povedal s tým, že ich pohľady na ďalší chod polície sú rozdielne a ich názory na viacero tém sú odlišné.

"Nechcem niesť zodpovednosť za to, že vedenie ministerstva vnútra politizuje políciu. Je to veľký krok späť. Zvážil som všetky možnosti, ktoré mi zákon ponúka. Premyslel som si svoj krok zo všetkých strán," doplnil.

Pozrite sa ako sa s Milanom Lučanským lúčili jeho spolupracovníci na policajnom prezídiu TU.

Na Slovensku dochádza zo strany parlamentu a hlavne vlády k masívnej deštrukcii právneho štátu, varuje 14 sudcov

Štrnásť sudcov vyzýva prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, vládu SR, Národnú radu SR a predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka, aby nepošliapavali odkaz demokracie a aby sa vrátili k rešpektovaniu myšlienok právneho štátu. TASR poskytla výzvu jedna z jej signatárok, sudkyňa Okresného súdu Bratislava II Dagmar Buchalová.

„S obavou sledujeme snahu o likvidáciu základnej paradigmy demokracie a právneho štátu, ktorou je trojdelenie štátnej moci, a ktorú rešpektuje každá kultúrna a civilizovaná spoločnosť,“ upozorňujú.

Naša spoločnosť podľa nich čelí rozhodnutiu, či zachováme demokraciu a právny štát nasledujúcej generácii, alebo ju zlikvidujeme pod zámienkou krízy a boja s korupciou.

Justícia je podľa nich prostredníctvom výkonnej moci a najmä médií dehonestovaná. „V spoločnosti sa o nej vytvára obraz ako o nefunkčnom, ťažkopádnom skorumpovanom článku a to len z toho dôvodu, že v radoch sudcov sa našlo zopár takých, ktorí sa možno spreneverili svojmu poslaniu, pričom doposiaľ nie sú právoplatne odsúdení,“ doplnili vo výzve.

Okrem ignorovania zásad trojdelenia moci či nerešpektovania princípu prezumpcie neviny odmietajú zásahy Národnej kriminálnej agentúry za účasti médií. Považujú ich za teatrálne.

Viac v článku TU.

Advokátska komora: Sudcovia rozhodujú pod verejným tlakom!

Slovenská advokátska komora vyzýva budúceho generálneho prokurátora, aby v rámci trestného konania opätovne nastolil zákonnosť postupu orgánov činných v trestnom konaní.

"V súčasnej dobe sme svedkami negatívnych trendov v justičnej sfére s tým, že sudcovia sú pri svojom rozhodovaní vystavovaní výraznému verejnému tlaku, ktorý má vplyv na mieru ich nezávislosti a spravodlivého rozhodovania," píše sa v manifeste.

"Beztrestnosť kajúcnikov či mimoriadne nízke tresty pre spolupracujúcich výmenou za ich svedectvá, usvedčujúce iných, mnohokrát nepravdivé, neúplné, výpovede po pobyte vo väzbe či pod hrozbou väzobného stíhania, sú na Slovensku pričastým fenoménom v trestných konaniach," uvádza sa v liste komory advokátov, ktorí upozorňujú na ich kriminalizáciu a "bezprecedentný" prípad ich kolegu Martina Ribára, ktorý je viac ako rok vo väzbe. Dostal sa do nej po výpovedi bývalého klienta a kajúcnika v prípade skupiny takáčovcov. Slovenská advokátska komora, ktorá sa pripojila k jeho ústavnej sťažnosti, hovorí o podozreniach z potláčania základného práva na súdnu ochranu a riadneho výkonu advokácie.

Viac v článku TU.

Zdroj: info.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti