Kto je možný šéf prokuratúry Kliment: Za špeciálneho prokurátora by vedel navrhnúť aj Lipšica

11.11.2020 | 11:33
  4
Sudca Kliment je jedným z kandidátov na post Generálneho prokurátora, ktorý má podporu podvodného plagiátora a COVID-podvodníka Matoviča.

Právnik Daniel Lipšic by mohol byť špeciálnym prokurátorom. Jeho navrhnutie by si vedel predstaviť Juraj Kliment uchádzajúci sa o post nástupcu Jaromíra Čižnára. Kliment je sudcom Najvyššieho súdu a aj členom Súdnej rady, kam mu dopomohlo OĽaNO. Lipšic v nedávnej minulosti ukončil špekulácie, že generálnym prokurátorom by mal byť práve on.

O prominentnom slovenskom advokátovi Danielovi Lipšicovi a niekdajšom politickom spolupracovníkovi premiéra sa krátko po prevzatí moci novou vládnou garnitúrou hovorilo aj ako o možnom budúcom generálnom prokurátorovi. Predstaviť v tomto kresle si ho vedel aj sám premiér Igor Matovič (OĽaNO) či minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Jeho možná nominácia na post generálneho prokurátora však vyvolala pomerne veľké obavy naprieč takmer celým spoločenským spektrom, najmä z titulu jeho minulej politickej aktivity a podmienečnému odsúdeniu za zabitie chodca na priechode v Bratislave.

Špekulácie o svojom pôsobisku však napokon na sociálnej sieti zažehnal sám Lipšic, keď oznámil, že o tento post sa uchádzať nebude. Rozhodnutie odôvodnil tým, že svoje poslanie dnes vidí skôr v právnej praxi – pri výsluchoch, rekonštrukciách na mieste činu, v pojednávacích miestnostiach – teda v nastoľovaní spravodlivosti v skutočnej aréne.

Lipšic špeciálnym prokurátorom?

O to zvláštnejšie preto vyznieva nová úvaha sudcu Juraja Klimenta, ktorý sa uchádza o neobsadený post generálneho prokurátora. Ten sa totiž nechal pre denník Pravda počuť, že si vie predstaviť, že Lipšica navrhne za špeciálneho prokurátora, ktorý má v rukách najzávažnejšiu trestnú agendu.

„Rozhodne by to mala byť osoba znalá pomerov a odborník v trestnej oblasti. Viem si predstaviť aj Daniela Lipšica,“ povedal konkrétne Kliment v závere rozhovoru a nástupníctve vo funkcii, ktorú zastáva väzobne stíhaný Dušan Kováčik.

Matovič sa Klimentom pochválil

Kliment je sudcom Najvyššieho súdu a od nástupu novej vlády aj členom Súdnej rady, kam ho navrhla strana OĽaNO, čím sa pochválil aj predseda vlády Matovič. Sudca si vraj ale „nepamätá“, kto presne z tejto strany mu v uvedenej veci adresoval ponuku.

„Oslovil ma jednoducho program strany OĽaNO, že budú bojovať proti korupcii bez ohľadu na to, z ktorej strany prichádza. Tým, že sa roky venujem tejto agende, cez moje ruky prešli zástupcovia takmer všetkých politických strán a riešil som tie najväčšie korupčné kauzy, tak som sa stotožnil s touto ponukou,“ povedal Kliment.

Kto je sudca Kliment – kandidát na generálneho prokurátora?

K téme sa vo svojom článku na portáli Magazín Slovensko venoval aj Peter Kriak:

Sudca Kliment je jedným z kandidátov na post Generálneho prokurátora, ktorý má podporu podvodného plagiátora a COVID-podvodníka Matoviča.
V tomto príspevku iba reagujem na rozhovor s ním, ktorý bol uverejnený na portály pravda.sk pod názvom: Kliment: Viem si predstaviť, že za špeciálneho prokurátora navrhnem Lipšica
.

Nebudeme tu rozoberať všeobecne známe veci ohľadne jeho profesného života a ódy, ktoré na seba skomponoval, skôr sa zameriam na kauzy, ktorými sa stáva táto osoba nie len v pozícii generálneho prokurátora toxickou…

Pri zdôvodnení rozsudku v kauze Cervanová verejne priznal, že mal informácie aj z iných zdrojov ako zo spisu! Sudca ale nesmie rozhodovať podľa žiadnych iných zdrojov ako tých, ktoré ma v spise. V opačnom prípade potom musí vystupovať v pozícii svedka a nie sudcu. Súdna spravodlivosť predsa spočíva v tom, že sudca rozhoduje na základe dôkazov v spise, a nie na základe toho, čo niekde inde počul.


Boli to vtedy informácie z ŠTB?

V roku 2011 ho nominoval Sulík ako kandidáta na predsedu NBÚ. Jeho kandidatúru však musel stiahnuť, keď sa prevalilo, že v minulosti jazdil opitý a záhadne sa to ututlalo Majchrákom, v tom čase riadiacim predsedom Najvyššieho súdu. Nezískala tým SIS ďalší kompro – materiál už na Klimenta, predtým zrejme evidovaný pod priezviskom Koza.

Kliment spolupracoval i s Petrom Tóthom, bývalým príslušníkom i funkcionárom SIS, ktorý figuruje i v Kočnerových kauzách. Z tohto pohľadu ani neprekvapuje jeho zamýšľanie sa nad Lipšicom, ako Špeciálnym prokurátorom…

Nekooperuje náhodou s tajnými službami permanentne?

Je totiž verejným tajomstvom, že sa zúčastnil v júny 2008 napríklad aj na konferencii o podporných spravodajských systémoch v Singapoure… .

Nestačí nám, že tajná služba riadi Ústavný súd, má agentov v parlamente a vláde, ale môže aj cez osobu sudcu Klimenta riadiť Generálnu prokuratúru?

Bude spasiteľom Kaliňáka a jeho policajných kumpánov práve Kliment?

Zdroj: dennikslovensko.sk / magazinslovensko.online


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti