VIDEO: NAKA zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika

22.10.2020 | 12:44
  10
Okrem Kováčika mala podľa Denníka N NAKA zadržať aj ďalšieho vysoko postaveného policajného funkcionára zo špeciálneho útvaru.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Informoval o tom Denník N, ktorému to potvrdil zdroj blízky polícii. Špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorého zadržala NAKA, obvinili z viacerých trestných činov. Je medzi nimi aj korupcia. Informovala o tom hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Dušana K. vyšetrovateľ obvinil okrem zločinu prijímania úplatku aj zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. TASR o tom vo štvrtok informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Okrem Kováčika obvinili ďalšie tri osoby. Popri Kováčikovi mala NAKA zadržať aj ďalšieho vysokopostaveného funkcionára zo špeciálneho útvaru. Malo by ísť o Norberta Pakšiho z Útvaru zvláštnych policajných činností.

Zadržanie súvisí pravdepodobne aj s tým, že sa s políciou rozhodol spolupracovať bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó.

Trestné stíhanie Kováčika by malo súvisieť so zločineckou skupinou takáčovcov, ktorej mal Kováčik pomáhať. Pozrite si, ako na zadržanie svojho šéfa reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka, ktorý je aj kandidátom na generálneho prokurátora.

VIDEO: Žilinka: Kováčik je hanba…

Kolíková: Zadržanie Kováčika prehlbuje nedôveru k prokuratúre

Ministerku spravodlivosti SR Máriu Kolíkovú medializované informácie o zadržaní špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika nijako netešia. Takáto skutočnosť podľa nej prehlbuje nedôveru v prokuratúru. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) v reakcii upozornila na potrebu čestných, statočných a odvážnych ľudí na čele prokuratúry. Ďalej uviedla, že je momentálne o to potrebnejšie sústrediť sa na voľbu nového generálneho prokurátora, „aby na čele prokuratúry stál človek, ku ktorému máme veľkú dôveru, že bude statočný“.

Remišová skonštatovala, že už nikdy sa nemôže stať, aby špeciálny prokurátor nepodal ani jedinú obžalobu a zametal citlivé prípady pod koberec. „Polícia si musí slobodne plniť svoju robotu a povinnosti a pre nás politikov je mimoriadne dôležité, aby dve kľúčové pozície v štáte – generálny prokurátor a špeciálny prokurátor – boli obsadené čestnými, statočnými a odvážnymi profesionálmi,“ upozornila. Prispieť k boju proti korupcii má aj zákon o výkone rozhodnutia o zaistení majetku a správe zaisteného majetku, ktorý v stredu (21. 10.) schválil parlament.

Pellegrini verí, že zásah NAKA nebol len akciou nejakej skupiny policajtov

Nezaradený poslanec a líder strany Hlas-sociálna demokracia Peter Pellegrini rešpektuje činnosť orgánov pri zadržaní špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Verí, že zásah Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) nebol len akciou nejakej skupiny policajtov a že sa uskutočnil za dodržiavania princípov zákonnosti.

„Rešpektujem činnosť orgánov činných v trestnom konaní. Opäť len musím vyjadriť presvedčenie a pevne verím, že konajú na základe dôkazov a v zmysle zákonov a Ústavy SR. Nič viac k tomu nepoviem,“ uviedol Pellegrini s tým, že ak sa zásah konal za dodržania všetkých princípov zákonnosti, treba to rešpektovať bez ohľadu na to, koho sa týka.

To, či by mal Kováčik odstúpiť z funkcie, Pellegrini nepovedal. Mal by mať podľa neho teraz šancu vyvrátiť podozrenia a vysvetliť prípadné otázky. Myslí si, že treba počkať aj na ďalšie informácie či zverejnenie presných dôvodov Kováčikovho zadržania. Poukázal na potrebu dodržiavania prezumpcie neviny.

NAKA má rozviazané ruky, tvrdí Kollár

Národná kriminálna agentúra (NAKA) má rozviazané ruky, keď niekto páchal trestnú činnosť, v súčasnosti sa to odhaľuje. V súvislosti so zadržaním špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika to vo štvrtok pre médiá uviedol predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). Verí, že orgány činné v trestnom konaní budú robiť svoju prácu, pričom poukázal na prezumpciu neviny.

„Nemám prístup k spisu, takže nemôžem povedať, o čo sa tam jednalo. Ja by som chcel len povedať a odkázať ľuďom, že tu vidíte rozdiel medzi vládami pána Pellegriniho a Fica a vládou pána Matoviča. Za tejto vlády sa dejú také veci, ktoré sa predtým nediali. Naozaj, keď niekto niečo vyparatí, skončí vo väzbe. Keď v minulosti páchal trestnú činnosť, nakoniec sa to teraz odhaľuje. NAKA má rozviazané ruky,“ uviedol Kollár s tým, že pred zákonom si musia byť všetci rovní.

Šéf parlamentu nechcel povedať, či by mal Kováčik skončiť vo funkcii. Zdôraznil, že platí prezumpcia neviny. „Bolo veľa výhrad voči pánovi Kováčikovi. Ja by som bol veľmi nerád, keby sme dopredu dali niekomu nálepku vinný. Počkajme na to, ako to dopadne,“ uviedol. Podľa vlastných slov je presvedčený, že orgány činné v trestnom konaní budú robiť svoju prácu. Myslí si, že táto zložka moci je mimo politiky, preto by politici ani nemali dávať stanoviská k rozhodnutiam súdov, prokuratúry či polície.

Zdroj: pravda.sk / info.sk

Článok súvisiaci s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti