VIDEO: Lučanský kvôli politizácii polície odstupuje z funkcie policajného prezidenta

30.06.2020 | 14:50
  3
Bývalý premiér Peter Pellegrini upozornil, že začal proces politizácie polície s cieľom účelovo slúžiť novej moci.

Prezident Policajného zboru Milan Lučanský odstupuje z funkcie. Požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru k 31. augustu. Informoval o tom v utorok na sociálnej sieti. Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) jeho žiadosť prijal.

Ako uviedol, nemá dôveru súčasného vedenia ministerstva vnútra a ono zase nemá tú jeho. Spolupráca podľa slov Lučanského musí byť založená na vzájomnom rešpekte. "Uznávam, že vnímam Romana Mikulca ako korektného človeka, ale neuznávam ho ako ministra vnútra," povedal s tým, že ich pohľady na ďalší chod polície sú rozdielne a ich názory na viacero tém sú odlišné.

"Nechcem niesť zodpovednosť za to, že vedenie ministerstva vnútra politizuje políciu. Je to veľký krok späť. Zvážil som všetky možnosti, ktoré mi zákon ponúka. Premyslel som si svoj krok zo všetkých strán," doplnil.

Končiaci policajný prezident pritom odmietol možnosť, aby sa jeho odvolanie z funkcie riešilo na pôde parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. „Možnosť brannobezpečnostného výboru považujem za stratu času, keďže matematika nepustí a koaličný štvorlístok má trojpätinovú väčšinu, i keď dôvod na moje odvolanie nie je žiadny. Nemám chuť trýzniť verejnosť dennodennými hádkami a hádzaním špiny, o ktoré by sa teatrálne vládni predstavitelia postarali,“ dodal.

Minister vnútra Roman Mikulec žiadosť prijal a poďakoval Lučanskému za doterajšiu spoluprácu. "Hoci sa s pánom Lučanským v mnohých témach zhodujeme, existuje aj viacero oblastí v ktorých máme odlišný názor," vyjadril sa Mikulec. Doplnil, že verí, že dokážu konštruktívne fungovať aj zvyšné dva mesiace "vzhľadom na náročné obdobie, pred ktorým stojíme v súvislosti s možnou druhou vlnou pandémie koronavírusu".

K odchodu Lučanského z funkcie sa vyjadril aj Peter Pellegrini. "S veľkým poľutovaním som dnes prijal rozhodnutie policajného prezidenta Milana Lučanského ukončiť pôsobenie vo funkcii. Vážim si jeho rozvahu a skúsenosť na poste, pretože odštartoval očistu politického a spoločenského života. Pod jeho vedením si polícia uvoľnila ruky, bola objasnená vražda dvoch mladých ľudí, rozložila sa sieť vyvolených, ktorí skončili vo väzbe a čaká ich spravodlivý súd. Pripomínam, že svojimi rozhodnutiami dôsledne napĺňal myšlienku "padni komu padni". Skutočnosť, že Milan Lučanský nedôveruje súčasnému vedeniu ministerstva vnútra, potvrdzuje naše obavy, že sa začal proces politizácie polície s cieľom účelovo slúžiť novej moci," napísal na sociálnej sieti.

Odchádzajúci policajný prezident Milan Lučanský zrejme nemal dôveru ministra vnútra, pričom táto dôvera je do budúcna základom. Povedala to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Podpredseda NR SR a strany Za ľudí Juraj Šeliga podotkol, že Lučanský nemal ani jeho dôveru. Zemanová dodala, že o mene nového šéfa polície ešte v koalícii nehovorili. Jeho výber má byť v kompetencii hnutia OĽANO.

Lučanský zastával funkcu policajného prezidenta od 1. júna 2018, keď nahradil Tibora Gašpara. SR mala od svojho vzniku, vrátane Lučanského, 11 policajných prezidentov. Policajného prezidenta vymenúva po zmenách, ktoré presadila bývalá vláda, na štyri roky minister na základe výberového konania a len s odporúčaním parlamentného brannobezpečnostného výboru. Na jeho ustanovenie do funkcie je teda potrebná zhoda výberovej komisie, výboru pre obranu a bezpečnosť a ministra.

Pozrite si tlačovú besedu prezidenta Policajného zboru Milana Lučanského, ktorý informoval o jeho rozhodnutí odísť zo služobného pomeru:

Zdroj: glob.sk / ta3.com (1), (2) / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti