VIDEO: NAKA zatkla vysokých funkcionárov SIS a polície. Bývalého policajného prezidenta Lučanského sa polícii zadržať nepodarilo

02.12.2020 | 12:50
  3
NAKA mala zadržať námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu, aj bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Petra Gašparoviča.

Polícia mala obviniť bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Televízia Joj na svojom webe informuje, že sa ho mala pokúšať zadržať, ale nenašla ho. Lučanský televízii potvrdil, že je v zahraničí, nevie, v akej veci ho chcela zadržať a ak ho vyzve, sám sa na políciu dostaví.

 

Telefonický rozhovor s Milanom Lučanským:

 

Polícia informáciu nekomentuje. "V súčasnom štádiu konania nie je možné k veci poskytovať žiadne informácie," reagoval pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Denník N dodáva, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) mala zadržať námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňu, aj bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Petra Gašparoviča. Píše tiež o bývalom viceprezidentovi finančnej správy Danielovi Čechovi, televízia Joj zas o bývalom riaditeľovi úradu zvláštnych policajných činností Jozefovi Rehákovi.

"O dnešnej policajnej akcii nemáme žiadne oficiálne informácie. Nepoznáme skutkové podstaty, ktorých sa to má týkať, zoznam osôb, ani obdobie, počas ktorého sa mala protiprávna činnosť udiať. Z uvedeného dôvodu nevieme posúdiť ani či súvisela s SIS. Preto sa dnes nevieme a nemôžeme meritórne k danej veci vyjadriť," uviedla SIS v stanovisku pre TV JOJ. Zadržaný námestník SIS by mal byť podľa TV JOJ v CPZ v Dunajskej Strede. 

Polícia informovala, že NAKA obvinila osem osôb, pokračuje v procesných úkonoch, zadržala zatiaľ šesť osôb. Trestná činnosť sa má týkať korupcie, pričom jedna z osôb je obvinená aj z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti a vydierania a ďalšia osoba je obvinená aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

"Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil osem osôb v rámci akcie „Judáš“. Trestná činnosť sa týka korupcie. Okrem toho je jedna osoba obvinená aj z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti, vydierania a ďalšia osoba je obvinená aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny," uviedla polícia. 

"Ide o osoby, ktoré v minulosti pôsobili, a niektoré stále aj pôsobia na vysokých funkciách Policajného zboru, SIS a Kriminálneho úradu finančnej správy. Podľa vyšetrovateľa sa trestnej činnosti dopúšťali dlhodobo a minimálne v ôsmich skutkoch. Zatiaľ je zadržaných šesť osôb. Od rána pokračujú procesné úkony," dodala polícia s tým, že viac informácií posktyne, keď to dovolí procesná situácia. 

Pellegrini a Saková dúfajú,že polícia má na zatýkanie dostatok dôkazov

Expremiér Peter Pellegrini a bývalá ministerka vnútra Denisa Saková (obaja nezaradení) veria, že polícia pri zatýkaní nekoná na politickú objednávku a má dostatok dôkazov. Správa o tom, že polícia mala obviniť bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, Pellegriniho prekvapila, pretože za jeho vedenia sa podľa expremiéra začali diať veci a rozpracovávať akcie, ktoré momentálne vrcholia zatýkaním.

Saková zatiaľ nemá bližšie informácie, čoho sa malo týkať obvinenie Lučanského. "Nemám ani informácie, ktorého obdobia sa malo toto obvinenie týkať. Zatiaľ sa teda k tomu nebudem vyjadrovať a len dúfam, že to nie je žiadna politická objednávka," povedala v stredu novinárom.

"Dúfam, že polícia a prokuratúra všetko robí podľa najlepšieho vedomia a svedomia a podľa litery zákona," skonštatovala Saková s tým, že verí, že to tak bolo aj pri zadržaní šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka.

Saková dúfa, že sa tieto kroky nedejú "len na základe pochybnej výpovede kajúcnika, ktorý sa svojimi výpoveďami chce vyviniť z vlastnej nekalej trestnej činnosti". "Nezabúdajme, že práve za pôsobenia generála Lučanského boli zatknutí vrahovia novinára a jeho partnerky. A za jeho pôsobenia vo funkcii sa začali na Slovensku vyšetrovať veľké kauzy vyplývajúce z komunikácie Threema, ako sú Búrka, Víchrica, Dobytkár a ďalšie," skonštatovala Saková.

Pellegrini takisto tvrdí, že počas funkčného obdobia Lučanského sa rozpracovali akcie, ako Dobytkár či Búrka. Informáciu o obvinení má Pellegrini len z médií, preto nevie ani čoho by sa obvinenie malo týkať.

Zadržanie Haščáka označil Pellegrini ako teatrálny zásah. "Pomaly ho môžeme prirovnať k invázii ozbrojených síl, bolo použité neštandardne veľké množstvo bezpečnostných zložiek, ale nekomentujem. Naozaj chcem veriť, že polícia má na to dostatok dôkazov a že nebudeme čeliť v budúcich mesiacoch veľkým obžalobám týchto ľudí, ktorí budú žalovať štát, že im bolo poškodené dobré meno alebo že voči nim polícia zneužila svoju pozíciu. Sme svedkami obrovskej vlny zatýkaní. Pevne verím, že všetci, ktorí ich vykonávajú, to robia na základe ozajstných dôkazov, a nie politickej objednávky," skonštatoval expremiér. Nechcel komentovať, či zadržanie Haščáka súvisí so zadržaním špeciálneho prokurátora Dušana K. a kauzou Gorila.

Vicepremiér Richard Sulík oceňuje prácu ministra vnútra Romana Mikulca. "Pred voľbami sme sľúbili, že vyženieme smerácku mafiu a toto je výsledok. Nechcem povedať, že sme to my nejako riadili, o zatýkaní som sa dozvedel z novín. Už pred voľbami som povedal, že nebudeme mať červené oči, ale zabezprčíme, že polícia bude mať voľné ruky," hovorí Sulík.

Zdroj: davdva.sk / noviny.sk (1), (2) / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti