Matovič chce z prokuratúry urobiť pobočku OĽaNO. Jeho kandidát Lipšic prahne po krvi ako kedysi Urválek

01.07.2020 | 15:25
  2
Keby náhodou prokuratúra neposlúchala, tak v parlamente môžu kedykoľvek odvolať generálneho prokurátora. Perfektné, rok 1952 je späť, píše vo svojom fejtóne Ľuboš Blaha (Smer-SD).

Dvojaký meter v praxi - vlastne, dvojaký kilometer:

1. Viete si predstaviť, že by vláda Smeru proti vôli prokurátorov išla urválkovsky spolitizovať prokuratúru? Médiá by nás roztrhali na kusy, od rána do večera by nás lynčovali, vrieskali by ako šialení. 

2. Len pre porovnanie. Matovičova vláda ide z prokuratúry urobiť cez poslanecký návrh zákona urválkovskú stranícku pobočku hnutia OĽaNO, aby mohla kriminalizovať opozíciu.

3. A keby prokuratúra neposlúchala, tak si tam pichli, že môžu v parlamente generálneho prokurátora kedykoľvek odvolať. Perfektné. Rok 1952 je späť.

4. Dokonca chcú nasilu do pozície generálneho prokurátora pretlačiť Daniela Lipšica, ktorý okolo prokaratúry nikdy ani len nečuchol. Ale pracuje pre Pentu a je plný nenávisti voči Smeru, takže je ideálny kandidát. 

5. Lipšic prahne po krvi ako kedysi Urválek. A tak sa pre neho vytvorí Lex Lipšic. Aké jednoduché. A toto prosím pekne má byť tá slávna sloboda a demokracia. 

6. Dnes sa proti nástupu novej totality dokonca vzbúrili radoví prokurátori a poslali koaličným poslancom otvorený list, v ktorom podrobili návrh zničujúcej kritike. 

7. Ako sa píše v ich otvorenom liste, návrh zákona je neodborný, ohrozuje nezávislosť prokuratúry a narúša európske demokratické štandardy. 

8. Prokurátori píšu, že návrh „predstavuje neprípustný, nedemokratický precedens a vytvára priestor na politizáciu a manipuláciu prokuratúry“. 

9. Koalícia podľa prokurátorov obchádza riadny legislatívny proces, vynecháva odbornú diskusiu a robí z tejto vážnej témy iba politické divadlo. 

10. Keby takýto list poslali prokurátori v čase Ficovej vlády, ani si nechcem predstavovať tie titulky. To by bolo samé "Fico nás vracia do totality!", "Prokurátori označujú Ficov návrh za nedemokratický!", "Prokurátori odkazujú Ficovi, že likviduje demokraciu na Slovensku"... A tak ďalej. Týždeň by tu pišťali ako zmyslov zbavení. 

11. Ale vládne pravica a tak znie titulok takto: "Rada prokurátorov poslala poslancom otvorený list". Takto suchopárne to nazvali v Aktualitách. Suché skonštatovanie. Hlavne, nech si to nikto nevšimne.

12. V titulku je nejaký list. Nevieme, či pochvalný alebo kritický. Nevieme, či koaličným poslancom alebo opozičným. Nevieme prečo a nevieme, že v tom liste je tvrdá kritika Matovičovej vlády. Však načo by to čo i len náznakovo dali do titulku - veď všetky ich titulky sú vždy takéto suchopárne. Alebo nie? 

13. Ale aby to okorenili, tak Aktuality na sociálnej sieti, ktorá za normálnych okolností srší iróniou a politickými odkazmi, napísali toto: "Celé znenie listu nájdete v článku." Hej, hej, to sú presne tie titulky a upútavky, ktoré navnadia masy... Niekto sa zjavne veľmi snaží, aby ten list ututlal.

14. Takto funguje mediálna manipulácia v liberálnej demokracii. Áno, list prokurátorov nezamlčia. Na to by sa došlo. Oni ale urobia všetko preto, aby si ho nikto nevšimol.

  Nudný titulok, ktorý priláka len skalných sledovateľov politiky. Žiadne komentáre, žiadne hodnotenia, len tam ten list proste pajcli a modlia sa, aby si ho všimlo čo najmenej ľudí. Lebo kritika vlády sa nenosí... 

Zdroj: Facebook Ľuboš Blaha

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti