NAKA zadržala bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Krajmera

10.09.2020 | 21:50
  5
Róbert Krajmer z pozície šéfa protikorupčnej jednotky NAKA odišiel v marci 2018 po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Polícia zadržala vo štvrtok večer bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Róberta Krajmera. Policajti ho podľa informácií TASR vyviedli z jeho domu v Trenčíne v putách. Upozornila na to TV Markíza. Zásah má súvisieť s kauzou reštaurácie Fatima v Trenčíne.

Polícia k zásahu informácie neposkytuje. „Môžeme potvrdiť, že NAKA vykonáva procesné úkony. Bližšie informácie v tejto chvíli nemôžeme poskytnúť,“ povedala pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) SR Denisa Bárdyová.

V súvislosti s kauzou reštaurácie Fatima v Trenčíne obvinil vyšetrovateľ päť osôb. Obvinenie sa týka trestnej veci zločinu marenia spravodlivosti a prečinu krivej výpovede a krivej prísahy. Pre TASR to vo štvrtok uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Medzi obvinenými je aj bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská. Tú ešte v stredu vypočúvali na nitrianskej expozitúre NAKA. Spolu s ňou bol predvedený aj jej svat Peter Vasko, expolicajt Milan Žáčik, trenčianska advokátka Anna Žedéyiová i doterajší svedok v kauze Michal Vida.

Kauza Fatima

Kauza Fatima sa vlečie už dlhé roky. Tohto známeho baru v Trenčíne sa v minulosti chcela zmocniť mafia na čele s dnes už mŕtvym Petrom Čongrádym. Michal Vida, ktorý tvrdil, že bol súčasťou Čongrádyho skupiny, v minulosti opísal, ako mala Monika Jankovská ešte ako sudkyňa vziať úplatok za rozhodnutie, ktoré sa týkalo odsudzujúceho rozsudku voči pôvodnému majiteľovi baru Ondrejovi Janíčkovi.

S uvedeným barom sa pred časom spájalo aj meno manželky Róberta Krajmera. Médiám sa podarilo v marci 2018 zistiť, že Mária Krajmerová vtedy podnik spravovala. Robila tak cez spoločnosť BATA a.s., v ktorej zastávala post predsedníčkou predstavenstva. Jej muž v tom čase stále zastával významnú pozíciu v NAKA. Opustil ju po tlaku verejnosti po tom, ako vysvitlo, že bol neodôvodnene na mieste vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Krajmer podniká so spoluobvineným

Podľa informácií HN má Krajmer má blízko k mužovi, ktorého polícia podľa televízie Markíza v týchto dňoch obvinila z ovplyvňovania v prípade Fatima. Ide o expríslušníka Národnej kriminálnej agentúry Milana Žáčika. Dvojica spolu figuruje vo firme Ronie s.r.o., ktorá sídli v Trenčíne. Vznikla v januári tohto roka. S Krajmerom ju zakladala Jana Žáčiková, ktorú 22. júla 2020 v orgánoch spoločnosti vystriedal Milan Žáčik.

Z pozície šéfa protikorupčnej jednotky NAKA odišiel Krajmer v marci 2018 po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Kritike čelil po medializovaných informáciách o jeho prítomnosti na mieste činu na začiatku vyšetrovania. Krajmer požiadal o uvoľnenie z funkcie podľa vlastných slov po dôkladnom zvážení a vzhľadom na neprimeraný nátlak na jeho rodinu a prácu protikorupčnej jednotky, ktorý vníma ako nedôvodný a politizujúci. Zostal však v Policajnom zbore a zastával pozíciu v útvaroch kriminálnej služby. O rok požiadal o ukončenie pracovného pomeru a k 1. marcu 2019 skončil svoje pôsobenie na Ministerstve vnútra SR.

Zdroj: hnonline.sk / tvnoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti