Pre svedectvo zadržaného šéfa finančnej správy proti mocným zriadia špeciálny tím

07.10.2020 | 10:22
  0
Vo štvrtok minulý týždeň priniesol portál Topky.sk informáciu, že Ľudovít Makó začal po zadržaní spolupracovať s políciou.

Spolupráca zadržaného bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy s políciou naberá nový rozmer. Ľudovít Makó požiadal kvôli informáciám o trestnej činnosti mocných o štatút utajeného svedka a zároveň už polícia s prokuratúrou zriaďujú špecializovaný vyšetrovací tím.

Vo štvrtok minulý týždeň priniesol portál Topky.sk informáciu, že Ľudovít Makó začal po zadržaní spolupracovať s políciou. Prehovoriť mal o trestnej činnosti vysokopostaveného prokurátora aj o policajných funkcionároch. Neskôr sa na svetlo sveta dostalo anonymizované rozhodnutie o väzobnom stíhaní Makóa, ktorého súčasťou bola závažná informácia.

Chce byť utajeným svedkom

„Obvinený ponúkol dozorujúcemu prokurátorovi spoluprácu v iných závažných trestných činoch, o ktorých má vedomosť, a zároveň vie poskytnúť rôzne dôkazy a informácie súvisiace s inou trestnou činnosťou. Samozrejme, aj v daňovej a inej oblasti. Vzhľadom na to, že ide o závažné informácie, požiadal o štatút utajeného svedka, a v tomto prípade je pripravený s prokurátorom spolupracovať ihneď za podmienok, ktoré mu určí. Keby ostal na slobode, bude k dispozícii 24 hodín denne pre všetky úkony, ktoré bude žiadať dozorujúci prokurátor,“ píše sa v uznesení o vzatí do väzby Makóa, ktoré informácie portálu Topky.sk o spolupráci potvrdzovalo.

Vytvoria špeciálny vyšetrovací tím

Ďaleko závažnejšou informáciou, ktorá sa uznesením dostala na svetlo sveta je, že v súvislosti so žiadosťou Makóa o štatút utajeného svedka polícia spolu s prokuratúrou, podľa zistení Topky.sk, zriaďujú špecializovaný vyšetrovací tím. Zo zdrojov blízkych polícii Topky.sk tiež zistili, že na čelo vyšetrovacieho tímu, ktorý bude na základe Makóovho svedectva rozkrývať trestnú činnosť vplyvných ľudí, sa postaví elitný vyšetrovateľ NAKA Erik Galo. Ten si má do svojho tímu doplniť ďalších elitných policajtov, ktorým dôveruje. Dozor nad vyšetrovaním závažných káuz má mať prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý bude priamo podliehať riaditeľovi odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Marošovi Žilinkovi.

Za svedectvo chce oveľa nižší trest

Ľudovít Makó je obvinený z obmedzovania osobnej slobody a vydierania, za čo je trestná sadzba až 20 rokov za mrežami. Za svedectvá proti mocným ale podľa informácií portáli Topky.sk žiada oveľa nižší trest. Skutky, pre ktoré šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy stíhajú, spáchal podľa obvinenia polície s obávaným mafiánskym gangom tákáčovcov. Túto kauzu však vyšetruje druhý tím na čele s elitným vyšetrovateľom Jánom Čurillom, ktorý spolu so svojimi ľuďmi rozbil zločinecké gangy piťovcov aj takáčovcov.

Obvinenia nemusia byť posledné

Práve práca Čurillovho tímu na takáčovcoch dostala do pút aj Ľudovíta Makóa. Dozor nad vyšetrovaním takáčovského gangu, ktorý s ním spolupracoval, robí prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek. V tejto veci čaká tím Jána Čurillu ešte veľa práce. Členovia gangu takáčovcov sa totiž podľa informácií Topiek nerozrozprávali „len“ o vydieraní a obmedzovaní osobnej slobody Ľudovítom Makóom, ale aj o tom, ako Makó v čase šéfovania Kriminálnemu úradu finančnej správy spolupracoval s takáčovcami v miliónovom biznise s kvízomatmi a hernými automatmi. Aktuálne obvinenia teda podľa portálu Topky.sk nemusia byť ani zďaleka posledné.

Zdroj: hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti