Vabank v polícii, hazard v justícii a cesta k diktatúre

03.12.2020 | 19:28
  0
Začnú policajti z NAKA stíhať aj organizované skupiny z vlastných radov za zosnovanie rôznych scenárov a angažovanie kajúcnikov?

Piata veľmoc

Keď sa začali protesty pred Bonaparte a súčasne s tým stratégovia budúceho prevratu v bare Next Apache zosnovali scenár budúcich udalostí na zvrhnutie Ficovej vlády, nikto netušil, že skutočnou zámienkou, ktorá vyláme zuby súkolesia štátnej korupcie bude práve vražda Jána Kuciaka.

Mladého novinára, ktorého jeho vlastní kolegovia tlačili do konfliktu s Kočnerom, pritom on sám mal poznatky a pozbierané dokumenty k inej, veľmi vážnej trestnej činnosti. Dočasné zakrytie tejto stopy talianskou mafiou bolo veľmi rýchlo nahradené lepšie a takticky premyslenejším scenárom, v ktorom sa našlo všetko, čo bolo treba na univerzálnu likvidáciu pomeru síl v politike a v biznise.

Určite nebola zhoda okolností okolnosť, že v tej dobe sa na súde prejednávali Markizácke zmenky, a že vo veci sa intenzívne angažoval prokurátor Šanta. Taktiež nebolo náhodou ani to, že vo veci vraždy Kuciaka poškodenú stranu zastupoval Daniel Lipšic, rovnako, ako aj v zmenkovom trestnom konaní Markízu.

Po vražde Jána Kuciaka  polícia začala šliapať podľa politickej objednávky a nie podľa kriminalistických zásad

To, že políciu Lipšic dokonale poznal, mal tam svoje väzby rovnako ako aj na špeciálnej prokuratúre, znamenalo, že začal masívny únik informácii do mainstreamu, ktorý sa stal účinným nástrojom na manipuláciu verejnej mienky voči komukoľvek.

Prvým v rade bol Marián Kočner, ktorý bol kvôli zmenkám nežiaducim cieľom číslo jeden. Podľa posledných výpovedí Jankovskej si jeho väzbu vynútili dvaja policajti u predsedu senátu, ktorý  inak mal už pripravené uznesenie o zamietnutie návrhu prokurátora. Čím predsedovi senátu hrozili alebo akým spôsobom ho ovplyvnili nevieme, ale Kočner sa ocitol v kolúznej väzbe.

Vzatie do väzby rozviazalo ruky na jeho obvinenie z objednávky a prípravy vraždy Jána Kuciaka a do scenára vstúpil Peter Tóth s predložením pochybných a manipulovaných dôkazov proti Kočnerovi. Tieto nakoniec v prípade vraždy súd nezohľadnil a jeho osobu vyhodnotil ako premotivovanú z dôvodu vlastnej záchrany. Niekoľko mesiacov sledovala verejnosť jeho súdny proces, ktorý nakoniec skončil oslobodením.

Verejnosť sa síce naučila, že je zavádzaná, ale popri tom vznikol v polícii nový fenomén.

Meteorologická polícia

Súdiac podľa názvov akcií, Búrka, Víchrica, atď. kreativita policajtov v NAKA zrejme vychádza z pozorovania počasia. Zrejme sa ale podľa počasia rozhoduje o tom, že kto, kedy a v akej skupine bude zaistený a s určitou pravdepodobnosťou sa spolieha aj na niečo iné.

Hoci, vo chvíli keď prebieha zaisťovanie sudcov, prokurátorov, policajtov ( bývalých a aj súčasných) verejnosť si myslí, že nastupuje spravodlivosť, odborná právna obec sa desí toho, že deklarované výroky o vine a uvádzané dôkazy sú fatálne nespôsobilé na takéto obvinenia, Ale polícia vie svoje.

Stalo sa zvykom, že vedenie NAKA alebo vyšetrovatelia prejednajú s podozrivou osobou okolnosti a nasadenie do akcie, zoberú ho medzi ostatnými a z ničoho nič, niekto začne prezrádzať informácie a procesne svedčiť proti ostatným.

Slovensko sa stáva krajinou kajúcnikov

V princípe je to jedno, či je to Andruskó, sudca Sklenka, bývalý policajt Makó alebo Jankovská. Polícia stavia svoju koncepciu na tvrdeniach, ktoré sa dajú logicky vyvracať a v niektorých extrémnych prípadoch ( ako je príklad vraždy Jána Kuciaka) sú na prvý pohľad krivým svedectvom.  Polícii to evidentne neprekáža. Zrejme to neprekáža  ani dozorujúcim prokurátorom.

Začína to, však vadiť niektorým sudcom, ktorí si nemôžu dovoliť odsúdiť nikoho na základe pochybných scenárov, evidentných výmyslov a klamstiev. Prípady podobné vražde Jána Kuciaka, kde súd oslobodil Mariána Kočnera a Alenu Zsuzsovú nás čaká podstatne viac.

Čakatelia na osud

Sonda do konkurznej mafie v podobe zadržania Zoroslava Kolára mala vyvolať reakcie, ktoré zrejme polícia starostlivo monitoruje. Neviem s akým výsledkom, ale sme sa ešte nedopočuli, že v spojitosti s konkurznými súdmi v koľkých prípadoch boli konkurznými správcami Kolárovi ľudia, a na neho napojené správcovské spoločnosti. V tejto štruktúre zmizli miliardy, zanikli tisíce pracovných miest a aj úspešných podnikov za aktívnej pomoci a rozhodovania konkurzných sudcov, ktorí dodnes nosia talár..

Kde sú tí bankári, ktorí sa na tejto rabovačke podieľali a financovali úvery z dubióznych pohľadávok a majetku?

Kde sú tisíce exekútorov, ktorí ešte aj dnes sa hrajú s ohňom, keď veselo vykonávajú exekúcie aj po exekučnej amnestii a to s ľahkovážnym prizeraním ministerky spravodlivosti?

Kedy NAKA začne čistiť aj tieto vody?

Hmotná a trestná zodpovednosť verejných činiteľov

Vyšetrovatelia a prokurátori, ktorí posielajú pred súd ľudí a nedokážu dokázať im vinu sa nám množia rýchlejšie ako huby po daždi. Nie sú to len tí, ktorých z medializovaných procesov Mariána Kočnera a Zsuzosvej poznáme. Pripravujú pre verejnosť nové bombastické kauzy so sudcami, prokurátormi, policajnými funkcionármi a oligarchami.

Pri poslednej skupine sa pozastavím. Kým verejní činitelia sú zaskočení, že zrazu sú väznení a stíhaní a zrejme nemajú také právne zázemie, aby sa vedeli brániť transparentným lžiam a krivým obvineniam, tak  podnikatelia si môžu dovoliť trochu viac. Bödörove, Kolárove a Haščákove záujmy a finančné možnosti im dovolia hrať podľa pravidiel, vynútiť si tieto pravidlá a smerovať vyšetrovanie aj súdne procesy k reálnym dôkazom, ktoré bude musieť súd preskúmať. A tak meteorológovia- policajti, prokurátori a kajúcnici sa stanú sami verejným terčom. Je to ich údel a pred verejnosťou im nepomôže formálna autorita. Nepomôže im bumážka a zverená moc, ak s ňou nebudú nakladať podľa zákona.

Cesta do neba nemusí mať konečnú

Ako bude postihnutý vyšetrovateľ za krivé obvinenie Kočnera, Zsuzsovej, Ostružlíka a množstva dalších obetí kde zlyhala spravodlivosť?

Zaplatí za nich štát a nechá ich ďalej vo svojom mene vykonávať zverené právomoci? Kto bude súdiť a brať na zodpovednosť týchto ľudí za marenie spravodlivosti?

Začnú policajti z NAKA stíhať aj organizované skupiny z vlastných radov za zosnovanie rôznych scenárov a angažovanie kajúcnikov?

Padni komu padni…

Sprofanovaná veta, ktorú radi používajú všetci, kým sa ich to netýka. Sledujem, ako dnešní politici rozdrvili  základy právneho štátu na prach. Ako prijali voči celému národu kriminalizujúce opatrenia, porušili základné ľudské práva, obmedzili našu slobodu. Zasiahli do našej existencie do takej miery, že mnoho ľudí zbankrotovalo alebo sa dostalo za hranicu biedy.

Myslieť si, že príde mesiáš v podobe generálneho prokurátora, ktorý nastolí poriadok je naivita. V štáte, v ktorom nič nefunguje, pomáha iba zverejňovanie mien, tvárí a rozhodnutí, ktoré v mene štátu  vydávajú neschopní a skorumpovaní verejní činitelia.

Ukážte nám tváre policajtov, prokurátorov a sudcov, aby sme vedeli kto nájde odvahu postaviť sa za vlastné rozhodnutia.

Autor: Jana Teleki

Zdroj: eurorespekt.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti