VIDEO: NAKA zadržala policajného exprezidenta Lučanského. Na výsluch prišiel aj Lipšic

03.12.2020 | 10:26
  4
Bývalý policajný prezident obvinený je v akcii Judáš, v rámci ktorej zadržali aj námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu či Petra Gašparoviča, ktorý bol ešte donedávna šéfom kontrarozviedky SIS.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) mala vo štvrtok zadržať bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Informuje o tom Denník N, polícia informáciu nekomentuje. "V tejto chvíli nebudeme poskytovať žiadne informácie, keďže sú vykonávané procesné úkony," reagoval pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Lučanského mali obviniť v rámci akcie Judáš. NAKA zatiaľ obvinila osem osôb. Trestná činnosť sa má týkať korupcie, pričom jedna z osôb je obvinená aj z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti a vydierania a ďalšia osoba je obvinená aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Štáb TV JOJ čakal na príchod Milana Lučanského od skorých ranných hodín. Nie je známe, akým spôsobom sa Lučanský na policajné prezídium dostavil. 

Jeho advokát Matúš Beresecký, pre TV JOJ ešte pred siedmou hodinou uviedol, že sa nevie vyjadriť k žiadnym skutočnostiam ohľadom toho, či Lučanský smeruje na výsluch alebo nie. Nepotvrdil ani to, či on príde na plánovaný výsluch na NAKA, ktorý sa má uskutočniť s Lučanským priamo v budove policajného prezídia v Bratislave.  

V prípade obvinenia Lučanského figuruje ďalších sedem obvinených policajtov aj príslušníkov SIS.

Advokátom obvineného námestníka SIS Borisa Beňu je Daniel Lipšic. Boris Beňa je bývalý banskobystrický krajský policajný riaditeľ, neskôr šéf policajnej inšpekcie a dnes zástupca riaditeľa tajnej služby. Toho policajti podľa informácií zo zdroja TV JOJ vinia z prezradenia utajovanej skutočnosti, ako aj vydierania. Spolu s ním pre vydieranie aj ďalšieho funkcionára SIS, Petra Gašparoviča. Beňovi okrem iného kladú za vinu prezradenie vyhradenej utajovanej skutočnosti súvisiacej s takáčovcom Bohmom. Daniel Lipšic prišiel ráno do budovy policajného prezídia na výsluch Lučanského.

Výsluch si Beňa podľa advokáta dohodol včera ráno sám. S políciou spolupracoval a všetko vysvetlil a zdôvodnil. „Na otázky vyšetrovateľa odpovedal kvalifikovane a presvedčivo,“ vyhlásil Lipšic.

„Naša firma má najviac oslobodzujúcich rozsudkov v pomere k iným trestným advokátom. Treba vyhodnotiť, či je najvhodnejšia spolupráca, alebo sú dôkazy slabé. Vždy treba postupovať v najlepšom záujme klienta," vyhlásil Lipšic na margo svojho klienta a otázky, či aj on bude kajúcnikom v tomto prípade. Kancelária Dentons je podľa portálu Aktuality známa tým, že zastupuje často práve obvinených, ktorý sa priznajú a spolupracujú s políciou. 

V rámci obvinenia je bývalému policajnému prezidentovi Lučanskému podľa zistení TV JOJ kladené za vinu v dvoch skutkoch prijímanie úplatku. Naše informácie hovoria o tom, že ho vyšetrovatelia vinia z postupného prijatia vysokej sumy peňazí za to, že mal ako policajný funkcionár zabezpečiť krytie podnikateľských aktivít takáčovca Františka Bohma, ale aj jeho ochranu pred trestným stíhaním. 

Lučanský sa ešte včera zdržiaval v Chorvátsku a pre TV JOJ uviedol, že ak ho vyšetrovateľ na výsluch predvolá, tak sa na výsluch dostaví. Televízii JOJ sa s Lučanským podarilo telefonicky spojiť v čase, keď sa nachádzal mimo Slovenskej republiky. V rozhovore uviedol, že v prípade, že bude vyzvaný, tak sa na políciu dostaví sám. "Rád by som, ale som v zahraničí," uviedol na úvod telefonátu Milan Lučanský. "Je to možné, za chvíľu sa vraciam domov," dodal. Na otázku, či pôjde na políciu uviedol, že ak bude vyzvaný tak určite. Milan Lučanský uviedol, že nevie a netuší, v akej veci by mal byť vyzvaný na výsluch. To, že ho chceli policajti zadržať viac komentovať nechcel.

Zdroj: info.sk / noviny.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti