Rada prokurátorov nepochybuje o morálnej integrite prokurátorov Repu a Šúreka. Ficove tvrdenia považuje za diskreditačnú kampaň

07.12.2020 | 13:43
  9
Na overenie si tvrdení Roberta Fica si Rada prokurátorov zaobstarala potrebné podklady.

Rada prokurátorov považuje tvrdenia poslanca Roberta Fica o podnete prokurátorky Krajskej prokuratúry Bratislava za hrubo zavádzajúce a nepravdivé.

Podnet sa týkal údajného protizákonného konania prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu a Michala Šúreka voči pracovníkovi NAKA Mariánovi Kučerkovi, ktorý je aktuálne obvinený zo závažnej úmyselnej trestnej činnosti a bol zadržaný v rámci akcie Judáš. V tlačovej správe o tom informoval predseda Rady prokurátorov Juraj Purgat.

Na overenie si tvrdení Roberta Fica si Rada prokurátorov zaobstarala potrebné podklady a potvrdzuje autenticitu podnetu prokurátorky Krajskej prokuratúry Bratislava, ktorý bol na tlačovej besede prezentovaný a ktorý bol doručený aj členom Rady prokurátorov.

„Za neštandardné považujeme konanie prokurátorky Krajskej prokurátorky Bratislava, ktorá od zástupcu špeciálneho prokurátora, nie zastupujúceho generálneho prokurátora ako bolo prezentované na tlačovej besede, požaduje vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti vo vzťahu k prokurátorom Repovi a Šúrekovi vo veci, o ktorej nemá žiadnu bezprostrednú vedomosť a o ktorej mohla vedieť len z počutia, navyše od predpojatej osoby,“ uvádza v stanovisku rada.

Tvrdenia poslanca Fica na tlačovej besede považuje rada za súčasť diskreditačnej kampane, ktorá je proti obom prokurátorom vedená buď zo strany Mariána Kučerku, jeho manželky, Roberta Fica alebo od ďalších osôb. Rada prokurátorov sa od ničím nepodložených tvrdení Roberta Fica dištancuje a vyzýva zástupcu špeciálneho prokurátora, aby ich objektívne preveril a vyvodil z nich dôsledky, ktoré z povahy veci budú prichádzať do úvahy, vrátane eventuálnych opatrení na obranu dotknutých prokurátorov.

Nevhodné prirovnanie k vojnovému Nemecku

Rada prokurátorov zároveň zdôrazňuje, že nemá pochybnosti o morálnej integrite prokurátorov Ondreja Repu a Michala Šúreka a vyzýva politikov, aby neadekvátnym spôsobom nezasahovali do práce orgánov činných v trestnom konaní a umožnili objektívne vyšetriť závažnú trestnú činnosť, ku ktorej malo v minulých rokoch dochádzať zo strany policajných a justičných orgánov.

„Zároveň považujeme za vrcholne neetické a nevhodné porovnávať metódy práce prokurátorov s metódami predstaviteľov nacistického Nemecka počas druhej svetovej vojny. Súčasne sme presvedčení, že aj nastupujúci generálny prokurátor preverí okolnosti týchto útokov i z nich vyplývajúce ďalšie podozrenia,“ uzavrela rada.

Rada prokurátorov vydala svoje vyhlásenie po Lipšicovom statuse

Zaujímavosťou je, že vyhláseniu Rady prokurátorov predchádzal status neslávne známeho advokáta v podmienke Daniela Lipšica.

„Výroky Róberta Fica preto považujem v právnom štáte za neprijateľné. Strach nie je dobrým radcom. V posledných týždňoch som si prečítal niekoľko vyjadrení Rady prokurátorov k výrokom poslancov v Národnej rade, či k doplňujúcim návrhom k novele Ústavy. Vyzývam preto Radu prokurátorov, aby sa bezodkladne vyjadrila k výrokom poslanca Róberta Fica, a podporila prokurátorov ÚŠP Ondreja Repu a Michala Šúreka, ale aj ďalších čestných prokurátorov ÚŠP,“ napísal na sociálnej sieti Lipšic.

Fico oznámil podanie trestného oznámenia na prokurátorov Repu a Šúreka

O nazákonnostiach v súvislosti s aktivitami dozorujúcich prokurátorov Ondreja Repu a Michala Šúreka a vydieraním z ich strany hovoril na piatkovej tlačovej besede bývalý predseda vlády Robert Fico, ktorý citoval z listu prokurátorky Krajskej prokuratúry v Bratislave JUDr. Kataríny Kučerkovej:

„Dnes ma v národnej rade zastavil jeden novinár a dal mi do ruky dokument so slovami, pán predseda Fico, ja vás poprosím, toto mne v redakcii nikdy nezverejnia, urobte s tým niečo, lebo toto je už „too much“,“ povedal R. Fico. A upresnil: „Dostal som do ruky oficiálne podanie pani doktorky K. Kučerkovej. JUDr. Kučerková je prokurátorkou Krajskej prokuratúry v Bratislave. Táto prokurátorka podala zastupujúcemu generálnemu prokurátorovi podnet na podanie návrhu na disciplinárne konanie voči prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR JUDr. Ondrejovi Repovi a JUDr. Michalovi Šúrekovi. Prokurátori špeciálnej prokuratúry podľa JUDr. Kučerkovej vyvíjali hrubý nátlak na jej manžela, vyšetrovateľa NAKA. Zároveň od neho chceli, aby cez manželku niečo zistil k osobe krajskej prokurátorky v Bratislave a k nezákonnej činnosti niektorých prokurátorov. Teda najskôr na neho tlačili, používali vyhrážky a žiadali ho, aby sa priznal k spáchaniu trestného činu. V prípade, že tak neučiní, spravia jemu a jeho manželke veľkú hanbu. Že hodia Ing. Kučerku na zem, že na ich pozemku pristane vrtuľník. Čiže nielenže sa má priznať, nielenže sa mu vyhrážali, ešte od neho chceli, aby dal informácie na krajskú prokurátorku, ale aj k protizákonnej činnosti prokurátorov Okresnej prokuratúry Bratislava I a II,“ upresnil Robert Fico.

Policajný vyšetrovateľ Kučerka bol minulý týždeň aj zadržaný, pretože na toto vydieranie podľa expremiéra nepristúpil.

Na základe tohto oznámenia podáva Robert Fico trestné oznámenie na JUDr. Repu a JUDr. Šúreka, za spáchanie niekoľkých trestných činov. Rovnako požiadal (zastupujúceho) špeciálneho prokurátora, aby okamžite pozastavil činnosť týmto prokurátorom a chce požiadať o ochranu JUDr. Kučerkovej. Navyše, od nového generálneho prokurátora, pána Žilinku, bude očakávať previerku zákonnosti toho, čo sa udialo za posledné mesiace.

Viac v článku TU.

Ostré slová prokurátora o bezhlavom zatýkaní: Aby raz štát nemusel platiť veľké odškodné!

Známy košický prokurátor, ktorý si želá ostať v anonymite sa pre denník Pluska vyjadrik k súčasnému dianiu.

"Ja osobne sa nemôžem zbaviť pocitu, že v niektorých prípadoch, ako keby ani nešlo o spravodlivosť a snahu  očistiť "zrno od pliev", ale o niečo úplne iné. Do praxe vstupujú praktiky, donedávna vlastné mafii - vydieranie, hrubý nátlak, nebezpečné vyhrážanie," hovorí renomovaný košický prokurátor. "Iste, ak je niekto vinný, prosím, vyšetrujme, obviňme a následne súďme a odsúďme takého človeka. Nerobme však žiadne stalinské čistky," netají nespokojnosť s takýmto konaním.

Prokurátor dodáva, že síce nemá podrobné informácie o tom, čo je v jednotlivých spisoch, ale podľa toho, čo vie, sú niektoré obvinenia a obžaloby postavené na vode a tvrdeniach jednej osoby. "Ten človek je  buď vo väzbe, ale "pobehuje" na slobode, ako bývalý sudca Okresného súdu Bratislava 1, Vladimír Sklenka. Momentálne žijeme, nazval by som to, veľmi nebezpečnú dobu, kedy nikto nevie "ani dňa ani hodiny", kedy, kde a začo ho "zbalia". Chcete si vybaviť účty so svojim nadriadeným, bývalým či súčasným kolegom, susedom? Choďte, rozprávajte, udávajte!" spomenie podľa jeho slov tvrdú realitu ostatných dní.

Vysvetľuje, že osoby kajúcnikov, o ktorých sa teraz až pričasto hovorí, z ktorých mnohí neoblomne zotrvávali na svojej nevine zrazu sa zázračne rozhovorili a následkom ich výpovedí skončili ďalšie osoby vo väzbe. "Títo ľudia pri zmienke o vysokom treste či dokonca doživotí sú schopní preto, aby si zachránili kožu, udať vlastných rodičov. Viem o čom hovorím, potvrdzujú mi to roky praxe. Pýtam sa, na základe čoho sudcovia uvalili na niektorých väzbu? Musí platiť zákonná postupnosť. Polícia - prokuratúra - súdy, ak vypadne jedno ohnivko reťaze, je systém nefunkčný," nešetrí kritikou.

Konštatuje, že sme svedkami toho, že polícia neraz s obrovskou teatrálnosťou "dodá" osobu, a potom sa tvári, že tým sa to pre ňu skončilo. "Haló, páni, prebuďte sa! Musíte najprv prípad vyšetriť, až keď máte v rukách nepriestrelné dôkazy, obviňte danú osobu, vec posuňte prokuratúre a my po vznesení obžaloby to odovzdáme súdu," hovorí prokurátor. Uvedie, že takmer u všetkých obvinených sa opakuje jedno, a to isté - korupcia, založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny a pranie špinavých peňazí.

Prokurátor spomenie prípad bratislavskej kolegyne a jej manžela, bývalého policajného vyšetrovateľa Mariána Kučerku."Ak sa preukáže, že tvrdenie prokurátorky Kataríny Kučerkovej o vydieraní, nátlaku a zastrašovaní jej momentálne zadržaného a obvineného životného partnera dvojicou prokurátorov Úradu špecialnej prokuratúry Ondrejom Repom a Michalom Šúrekom, a z jej podnetu na disciplinárne konanie vyplývajúceho prípadného nátlaku na exšéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa, čo evokujú slová Repu Kučerkovi: "...či chce vo väzbe “srať krv ako Lajo...," (Lajo - Lajos, z maďarčiny podoba mena Ľudovít) bude to ešte veľmi husté," myslí si odborník.

Predseda Rady prokurátorov Juraj Purga sa vo svojom stanovisku na margo údajného vyjadrenie Repu o tom, že Kučerka bude “srať krv ako Lajo“ nevyjadril, nepochybuje však o morálnej integrite prokurátorov Repu a Šúreka.

Viac v článku TU.

Zdroj: ta3.com / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti