Mladá úradníčka nitrianskej radnice zomrela po dávke vakcíny Pfizer. Kontrolný zdravotnícky úrad vylúčil súvislosť s očkovaním a prípad navždy uzavrel

20.07.2021 | 09:45
  4
ÚDZS čakal na laboratórne výsledky, pričom prípad konzultoval so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa vyjadril k úmrtiu mladej ženy, ktorá zomrela iba niekoľko hodín po očkovaní. Súvislosť medzi očkovaním a úmrtím ženy z Nitry vylúčil. Informáciu priniesol denník SME.

„Úrad nariadil výkon pitvy 39-ročnej pacientky, ktorá zomrela v Nitre. Po podrobnom vyhodnotení predchorobia a záverov vykonanej pitvy úrad vylúčil súvislosť úmrtia s očkovaním proti ochoreniu Covid-19,“ píše sa v stanovisku, ktoré poskytla Erika Kováčiková z ÚDZS.

„Smrť nastala v dôsledku iných chorobných zmien, ktorých pôvod vznikol dlhší čas pred úmrtím,“ konštatuje úrad.

Podľa jej kolegov na radnici bola žena na očkovaní 14. júna. Ďalší deň sa už však nezobudila. „Včera bola na úrade, plná života. Potom sa išla dať zaočkovať. Samozrejme, že to mnohí spájajú s očkovaním,“ uviedol zdroj pre denník SME.

Žena dostala druhú dávku vakcíny Pfizer. Po jej úmrtí mali niektorí jej spolupracovníci obavu ísť na ďalšiu dávku vakcíny. ÚDZS zverejnil oficiálne stanovisko v pondelok. Čakal totiž na laboratórne výsledky, pričom prípad konzultoval so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv.

K 15. júlu evidoval ŠÚKL štyri úmrtia v kauzálnej súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu. Z toho v troch prípadoch bol súvis stanovený ako možný (po vakcínach od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca) a v jednom ako pravdepodobný (AstraZeneca).

„Ak aj súvis nebol potvrdený, ale úmrtie bolo štátnemu ústavu nahlásené, hlásenie zasielame spolu s jeho popisom do európskej databázy nežiaducich účinkov,“ informoval ŠÚKL.

TASR informoval, že pri vakcíne od konzorcia Pfizer/BioNTech úrad k 15. júlu evidoval 333 závažných hlásení (z toho jedno úmrtie). Je medzi nimi pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, prekolapsový stav, kolaps, ale aj náhla cievna mozgová príhoda.

Pri vakcíne od Moderny išlo o 58 závažných hlásení, z toho jedno úmrtie, a pri vakcíne od AstraZeneca ich bolo 249, z toho dve úmrtia.

Nežiaduce účinky boli podľa TASR hlásené aj pri vakcíne od Johnson & Johnson, sedem bolo závažných. Išlo o stratu vedomia a kolaps. Pri neregistrovanej vakcíne Sputnik V evidujú do polovice júla jedno závažné hlásenie, a to pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi.

Zdroj: ta3.com / mynitra.sme.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti