Vakcína je sloboda, pochybnosti o nej sa však slobodne šíriť nemôžu: RTVS za reportáž o úmrtí ženy po očkovaní AstraZenecou potrestala redaktorky

19.03.2021 | 18:53
  29
OĽaNO v parlamente spustilo zbesilý útok na dve novinárky a verejnoprávna televízia ich pod tlakom potrestala, reagoval poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD).

Etická komisia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) skonštatovala, že reportáž o žene, ktorá mala zomrieť po očkovaní vakcínou AstraZeneca je porušením Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS.

Vedenie RTVS sa podľa hovorkyne stotožnilo so závermi komisie. „Zamestnanci, ktorí sa podieľali na tvorbe a schvaľovaní reportáže dostali v súlade s internými pravidlami RTVS písomné napomenutie za neuspokojivé plnenie pracovnej úlohy. Vedenie RTVS zároveň v súlade so mzdovým poriadkom rozhodlo pri zainteresovaných zamestnancoch o nepriznaní odmien,“ spresnila Pivarčiová.

RTVS si podľa nej plne uvedomuje vzniknutú situáciu, ktorá nastala po odvysielaní spravodajského príspevku o tragickej smrti učiteľky a citlivo vníma spoločenskú diskusiu i rôzne reakcie, ktoré reportáž vyvolala.

„Snahou RTVS je v rámci spravodajstva zodpovedne informovať verejnosť o celospoločenských témach, akou je aj aktuálne prebiehajúca vakcinácia proti ochoreniu COVID-19,“ dodala hovorkyňa.

Portál O médiach.com považuje za problém, že jedna z dvoch autoriek reportáže Miroslava Ščobíková neupozornila na kamarátsky vzťah so zosnulou učiteľkou Antóniou z Vranova nad Topľou.

„Ščobíková mala svojich nadriadených o svojom konflikte záujmov informovať a mala nechať robiť reportáž o svojej kamarátke niekoho iného, a to aj preto, aby tak závažná reportáž nemohla byť spochybnená,“ píše portál O médiach.com.

„A hlavne, najzávažnejšie je, že Ščobíková a Beňačková spojila úmrtie s vakcináciou len na základe vyjadrenia zroneného otca. Podľa Ministerstva zdravotníctva SR, ŠÚKL a Polície SR televízia pochybila, keď dala smrť mladej ženy priamo do súvisu s očkovaním, pričom takáto skutočnosť doposiaľ potvrdená nebola,“ argumentuje Miroslava Kernová z portálu O médiach.com.

Úmrtie 38-ročnej ženy, ktorá zomrela v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach nemá súvis s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Potvrdil to vo štvrtok Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na základe pitvy.

Úmrtie podľa neho nastalo z dôvodu viacerých chorobných zmien, ktorých pôvod vznikol ešte pred samotným očkovaním.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv v stredu (17. marca) počas mimoriadneho zasadnutia parlamentného zdravotníckeho výboru potvrdil, že naďalej trvá na odporúčaní pokračovať v očkovaní vakcínou AstraZeneca.

Blaha: Novinári sú zastrašovaní a trestaní za informácie o rizikách vakcíny

OĽaNO v parlamente spustilo zbesilý útok na dve novinárky a verejnoprávna televízia ich pod tlakom potrestala, reagoval na sociálnej sieti poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD):

Na Slovensku dnes bola rituálne zakázaná slobodná diskusia o očkovaní. Novinári, ktorí upozorňujú na možné riziká, spojené s britskou vakcínou AstraZeneca, sú zastrašovaní a trestaní.

1. Za našej vlády sme boli v slobode médií vždy jedni z najlepších, no kvôli vražde Kuciaka z nás robili monštrá, hoci s ňou vláda nemala nič spoločné.

2. Pre porovnanie: táto vláda otvorene útočí na verejnoprávnu televíziu za slobodnú a vyváženú reportáž dvoch novinárok o smrti 38-ročnej učiteľky po zaočkovaní AstraZenecou. Takýto útok na slobodu novinárov ešte Slovensko nezažilo.

3. V čase, kedy 13 členských štátov EÚ, vrátane Nemecka, Francúzska, Talianska, Španielska či Švédska, pozastavilo vakcináciu AstraZenecou kvôli podozreniam, že môže zabíjať, u nás trestáme novinárov za to, že si dovolili upozorniť na prípad smrti mamičky.

4. OĽaNO v parlamente spustilo zbesilý útok na dve novinárky a verejnoprávna televízia ich pod tlakom potrestala, siahla im na plat a ak ešte náhodu niekedy nájdu odvahu uverejniť niečo vyváženejšie na očkovanie, tak ich rovno vyhodia. Takto funguje sloboda médií na Slovensku.

5. O očkovaní môže byť uverejnená len vysmiata tvárička madam Čaputovej, ihla v pleci a mimoriadne výživný odkaz, že vakcína je sloboda, vakcína je úsmev. Diskusia o očkovaní je na Slovensku asi tak slobodná ako diskusia o Alahovi v Saudskej Arábii.

6. Slovenský ŠÚKL, ktorého nestrannosť spochybňuje sama vláda, prišiel so správou, že medzi očkovaním a smrťou učiteľky neexistuje súvislosť.

7. Zhodou okolností, v tom istom čase nezávislí nórski výskumníci z Univerzitnej nemocnice v Oslo dospeli k vedeckému záveru, že AstraZeneca vedie k silným imunitným reakciám, ktoré môžu zapríčiňovať krvné zrazeniny.

8. Ale tu sa ďalej všetci tvárime, že o vakcíne AstraZeneca je zakázané diskutovať. 13 členských štátov si váži životy svojich občanov natoľko, že preventívne zastavia očkovanie AstraZenecou - no u nás Matovičovci kašľú na ľudí, však čo tam po tom, že niekto zomrie, pri tých 9 tisícoch si to ani nikto nevšimne. Asi tak.

9. A ešte aj lynčujú novinárov, že upozorňujú na podozrivé prípady. Vraj je neprípustné, aby novinárka poznala obeť - vraj je to konflikt záujmov. A nebol potom konflikt záujmov aj celý prípad Kuciak?

10. Pre celú redakciu Aktualít bol Ján Kuciak ich kamarát - takže o tom nesmú písať? To isté RTVS - natočili o tom tonu hejtu proti Smeru na čele vtedy ešte s aktivistkou, pardon, novinárkou Hanzelovou. A to nevadí, že tam bol konflikt záujmov, lebo Kuciaka všetci poznali ako svojho kolegu?

11. Dozvedáme sa, vraj je problém, že sa v príspevku o učiteľke zobrazil záber na cintorín. Vraj príliš emotívne. Sa zbláznili?! Videli už nejaký príspevok o Covide za posledný rok? Od rána do večera cintoríny, rakvy, kremačné pece a mŕtvoly. To nie je príliš emotívne?

12. Pri Covide máme povinnosť ukazovať rakvy a pri rizikách očkovania, kedy zomrie mladá pani učiteľka, máme držať ústa a dávať zábery na otváranie šampanského?

13. Všetci tí, čo lynčujú novinárky za to, že si robia svoju robotu, absolútne nepochopili, ako necitlivé je to voči rodine zosnulej, že takto zľahčujú jej smrť - je to obyčajné fašistické barbarstvo a robustný útok na slobodu médií.

14. A najvtipnejšie je, že tento útok ide z bratislavskej kaviarne - od Denníka N a jeho satelitov. Áno, mám na mysli rodinu Kernovcov, ktorá poštvala proti novinárkam z RTVS celú kaviareň - len preto, že sa zaujímali o podozrenia späté s očkovaním.

15. Mimochodom, v kauze Vietnamec roky šírili preukázateľné lži, hoaxy a konšpiračné teórie, z čoho ich usvedčil sám generálny prokurátor - to ale nevadí. To si nezaslúži trest. Za to Monike Tódovej netreba siahnuť na odmeny.

16. Ale novinárky, čo rozprúdili vyváženú diskusiu o očkovaní, tie treba exemplárne potrestať, upáliť, sťať. Takto začína každý fašizmus - vláda zakáže debatu o citlivých témach, len aby farmafirmy mohli ďalej veselo bohatnúť. Perfektné.

17. Dnes ráno som mal v parlamente zásadný prejav, kde som na toto neuveriteľné svinstvo poukázal. Namiesto toho, aby novinárky dostali pochvalu za to, že vyvážene a objektívne otvorili vážnu tému v súvislosti s očkovaním, chcú im zapchať ústa.

18. Poďme sa otvorene rozprávať o očkovaní, berme vážne vedecké závery nórskych výskumníkov, chráňme naše mamy a otcov a prestaňme ničiť slobodu slova!

19. Zobrali ľuďom slobodu, zobrali im dôstojnosť, zobrali im príjem - a teraz im chcú zobrať aj pravdu. Zastrašovanie novinárov, ktorí nie sú napojení na korporácie a biznis, je absolútne neprípustné. Za toto by mali padať hlavy!

20. Vráťme Slovensku slobodu - tú, po ktorej kedysi volal Jozef Miloslav Hurban, ktorého výročie si dnes pripomíname. "Bije zvon slobody, čujte ho národy!" Už stačilo zastrašovania - sloboda!

Zdroj: info.sk / Facebook Ľuboš Blaha / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti