Vo Veľkej Británii viac ako polovicu úmrtí spôsobených Delta variantom koronavírusu predstavujú zaočkovaní ľudia

29.06.2021 | 10:20
  9
Zo 117 pacientov, ktorí boli v čase úmrtia infikovaní vírusovým variantom, bolo až 50 z nich už po dvoch dávkach vakcíny a 20 dostalo jednu dávku.

Vo Veľkej Británii zomreli pacienti po infikovaní mutáciou Delta napriek tomu, že boli očkovaní. Anglický zdravotnícky úrad Public Health England zverejnil k tomu bližšie údaje, informuje Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Podľa vyhodnotenia britského zdravotníckeho úradu Public Health England viac ako polovica všetkých ľudí, ktorí doposiaľ zomreli na Delta mutáciu koronavirusu, bola očkovaná. Zo 117 pacientov, ktorí boli v čase úmrtia infikovaní vírusovým variantom, bolo až 50 z nich už po dvoch dávkach vakcíny a 20 dostalo jednu dávku.

Iba osem zo 117 mŕtvych malo menej ako päťdesiat rokov; šesť z nich nebolo očkovaných, dvaja boli vakcinovaní jedenkrát. Vedci uviedli, že očkované obete boli väčšinou buď veľmi staré, alebo išlo o pacientov so zlým zdravotným stavom.

Na začiatku týždňa sa v britských nemocniciach liečilo celkovo 1 320 pacientov s variantom Delta. Z nich 902 malo menej ako päťdesiat rokov,  z toho 77 percent nebolo očkovaných. U osôb nad päťdesiat rokov, ktoré boli klinicky liečené, bola situácia iná: tretina bola neočkovaná, štvrtina bola po jednej dávke vakcíny a 39 percent už po dvoch.

Vo Veľkej Británii bolo doposiaľ infikovaných variantom Delta celkovo niečo cez 111 000 ľudí; ide už o dominantný variant. Najnovšie počet nakazených  stúpol na niečo viac ako 35 000 za týždeň. To bolo o 46 percent viac ako týždeň predtým.

Kvôli pokračujúcemu  šírenia Delta variantu koronavírusu sa nemecká kancelárka Angela Merkelová už niekoľko dní snaží za viesť celoeurópsku karanténu pre cestujúcich z Veľkej Británie; v Nemecku musia ísť už od minulého mesiaca do karantény na 14 dní. Väčšina dovolenkových krajín doteraz také opatrenia neprijala.

Vysoký výskyt iba kvôli veľkému testovaniu?

Veľká Británia naopak požaduje, aby cestujúci z takmer všetkých európskych krajín išli do izolácie na minimálne päť dní a podrobili sa najmenej  dvom testom na koronavírus.

Apel Merkelovej, ktorú podporil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, britská tlač a politici prijali s počudovaním. Mnohí ministri poukázali na vysokú zaočkovanosť v Británii, kde 83 percent dospelých dostalo minimálne jednu dávku vakcíny a viac ako 60 percent už aj druhú. Merkelová sa má vo vládnom sídle  Checkers stretnúť s britským premiérom Borisom Johnsonom.

Len zdanlivo lepšia epidemiologická situácia v EÚ

Niektorí vedci v Spojenom kráľovstve argumentujú, že epidemiologická situácia v Európskej únii vyzerá lepšie len zdanlivo. Vysoký počet infikovaných v Británii možno pripísať aj tomu, že denne sa tu vykoná takmer milión testov na koronavírus, čo je desaťnásobne viac ako v niektorých krajinách únie. Veľká Británia, kde sa robí polovica všetkých sekvenovaní realizovaných na celom svete, má tak lepší prehľad o skutočnej miere rozšírenia variantu Delta, uzatvára Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Zdroj: faz.net / hlavnydennik.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti