Na Slovensku stúpa počet nežiadúcich účinkov vakcín proti koronavírusu s fatálnymi následkami. Občania už nahlásili vyše 7-tisíc vážnych prípadov

13.07.2021 | 19:30
  13
Zápal srdcového svalu, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, predkolapsové stavy aj náhle cievne mozgové príhody patria medzi vedľajšie účinky vakcín, ktoré štát a médiá masívne propagujú.

V súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) k štvrtku evidoval 7 028 hlásených podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení je 607 závažných, čo predstavuje 8,6 percenta hlásení. Na svojej stránke to uviedol ŠÚKL.

Pri vakcíne od konzorcia Pfizer/BioNTech išlo o 301 závažných hlásení, z toho jedno úmrtie.

Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky sa objavili pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, a to zväčša u pacientov liečených na hypertenziu, predkolapsový stav, kolaps, ale napríklad aj náhla cievna mozgová príhoda.

Nežiaduce účinky podľa typu vakcín

Pri vakcíne od spoločnosti Moderna išlo o 53 závažných hlásení, z toho jedno úmrtie. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky boli dočasná paralýza, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombóza, kolaps či napríklad aj akútna ischémia mozgu.

V rámci vakcíny od spoločnosti AstraZeneca hlásili 245 závažných nežiaducich účinkov, z toho dve úmrtia. Najčastejšie išlo o krátkodobú stratu vedomia, kolaps, trombózu, ale aj o parézu tvárového nervu či epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu.

Nežiaduce účinky nahlásili aj pri vakcíne od spoločnosti Johnson & Johnson, z toho jedno bolo závažné. Išlo o stratu vedomia.

Pri neregistrovanej vakcíne Sputnik V zaznamenali jedno závažné hlásenie, a to pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi.

K pondelku (12. 7.) evidoval ústav spolu štyri úmrtia v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri troch prípadoch bol súvis stanovený ako možný (po vakcínach od konzorcia Pfizer/BioNTech, od spoločnosti Moderna a od spoločnosti AstraZeneca) a v jednom ako pravdepodobný (po vakcíne od spoločnosti AstraZeneca). Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený.

"Aj ak súvis nebol potvrdený, ale úmrtie bolo štátnemu ústavu nahlásené, hlásenie zasielame spolu s jeho popisom do európskej databázy nežiaducich účinkov (EudraVigilance)," doplnil štátny ústav.

Celkovo bolo na Slovensku k strede (7. 7.) podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií prvou dávkou zaočkovaných 2 099 263 osôb a druhou dávkou 1 712 917 osôb.

Ústav pre kontrolu liečiv priznal prípady zápalu srdcového svalu po vakcíne proti covidu

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) evidoval doteraz oficiálne päť prípadov myokarditídy, teda zápalu srdcového svalu či perikarditídy, teda zápalu obalu srdcového svalu po očkovaní proti ochoreniu COVID-19.

„Myokarditída a perikarditída sú zápalové ochorenia srdca, ktoré sa môžu vyskytnúť po infekciách alebo imunitných ochoreniach. Ich výskyt v populácii Európskeho hospodárskeho priestoru sa pohybuje od jedného do desiatich prípadov zo 100-tisíc za rok. Ochorenie má zväčša mierny priebeh a k zotaveniu zvyčajne dôjde spontánne alebo po nasadení liečby,“ uviedol štátny ústav.

Viac v článku TU.

Zdroj: hnonline.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti