Francúzsko, Dánsko a Nórsko nebudú očkovať vakcínou od AstraZenecy ľudí nad 65 rokov

04.02.2021 | 11:59
  8
V Nórsku a Dánsku sa na očkovanie zatiaľ používajú vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna.

Dánsko a Nórsko zatiaľ nebudú očkovať svojich obyvateľov vo veku nad 65 rokov vakcínou proti novému koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

"Nie je to preto, že vakcína nie je účinná u starších ľudí, ale preto, že (účinnosť) je nedostatočne zdokumentovaná," povedala Camila Stoltenbergová z nórskeho ústavu verejného zdravia.

Vo štvrtok vydalo podobné odporúčanie v súvislosti s vakcínou od spoločnosti AstraZeneca aj dánsky úrad verejného zdravia.

V Nórsku a Dánsku sa na očkovanie zatiaľ používajú vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna.

Úrady vo Švédsku, Fínsku, Nemecku, Francúzsku či niektorých ďalších krajinách, ktoré vydali rovnaké odporúčania, taktiež konštatovali, že neexistuje dostatok údajov, ktoré by sa týkali účinnosti vakcíny od spoločnosti AstraZeneca u osôb nad 65 rokov.

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok 29. januára schválila používanie vakcíny od spoločnosti AstraZeneca pre osoby nad 18 rokov v celej Európskej únii.

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca nebude vo Francúzsku určená pre ľudí starších ako 65 rokov

Francúzsko bude vakcínu proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca a Oxfordskej univerzity podávať iba osobám mladším ako 65 rokov. Prezident Emmanuel Macron to potvrdil po tom, čo vládny poradný orgán pre zdravie deklaroval nedostatok potrebných údajov o jej účinnosti u starších ľudí.

Toto rozhodnutie by mohlo otriasť francúzskou očkovacou kampaňou, keďže krajina v úvodných fázach aplikuje vakcíny najmä ošetrovateľom a občanom nad 75 rokov. „Vakcínu AstraZeneca nebudeme ponúkať osobám starším ako 65 rokov,“ uviedol Macron v utorok večer pre televíziu TF1.

Očkovaciu látku AstraZeneca však budú môcť podať zdravotníckemu personálu pod touto vekovou hranicou či osobám so zdravotným postihnutím. Postoj Francúzska sa líši od stanoviska Európskej liekovej agentúry (EMA), ktorá v piatok schválila použitie vakcíny pre všetkých dospelých občanov Európskej únie.

Aj v susednom Nemecku nedávno naznačili, že vakcínu AstraZeneca nebudú ponúkať osobám starším ako 65 rokov. Ani podľa Nemcov nie sú k dispozícii dostatočné údaje na posúdenie účinnosti spomenutej vakcíny v prípade starších osôb.

V súvislosti s postupom národnej vakcinačnej kampane Macron uviedol, že Francúzsko si stále kladie za cieľ ponúknuť vakcínu do konca leta každému, kto ju bude chcieť.

Zdroj: info.sk / europskenoviny.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti