Prípady krvných zrazenín: Dánka, ktorá zomrela po očkovaní vakcínou AstraZeneca, mala nezvyčajné príznaky

16.03.2021 | 12:43
  5
U šesťdesiatročnej ženy bolo zistené znížené množstvo krvných doštičiek, krvné zrazeniny vo veľkých i malých cievach a krvácanie.

Pacientka, ktorá krátko po očkovaní proti chorobe covid-19 vakcínou od firmy AstraZeneca zomrela na následky krvných zrazenín, mala "veľmi neobvyklé" príznaky, uviedla podľa Reuters v nedeľu večer Dánska agentúra pre lieky. U šesťdesiatročnej ženy bolo zistené znížené množstvo krvných doštičiek, krvné zrazeniny vo veľkých i malých cievach a krvácanie. Agentúra upozornila, že niekoľko podobných prípadov bolo zaznamenaných aj v ďalších európskych krajinách.

Štvrtá najľudnatejšia krajina sveta Indonézia sa dnes zaradila k štátom, ktoré prerušili očkovanie vakcínou vyvinutou spoločnosťou AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou.

Dánsko už minulý týždeň očkovanie vakcínou AstraZeneca pozastavilo a postupne sa k nemu pridali aj ďalšie krajiny ako Nórsko, Island, Bulharsko, Rumunsko a v nedeľu Holandsko. Prerušiť očkovanie vakcínou od britsko-švédskej firmy odporučili tiež írski zdravotní experti.

Rakúsko, Taliansko, Estónsko, Litva, Lotyšsko a Luxembursko prestali pre podozrenie na nežiaduce vedľajšie účinky používať niektoré šarže vakcíny.

Firma AstraZeneca však v nedeľu oznámila, že zhodnotila údaje o 17 miliónoch osôb z Európskej únie a Británie zaočkovaných jej vakcínou proti covidu-19 a nenašla žiadne dôkazy o spojitosti medzi očkovacou látkou a zvýšeným rizikom tvorby krvných zrazenín. Vakcíny sa zastala aj Európska agentúra pre lieky a Svetová zdravotnícka organizácia.

Nórsko minulý týždeň oznámilo, že v krajine boli krátko po očkovaní hospitalizovaní vo vážnom stave traja zdravotníci s krvácaním, krvnými zrazeninami a nízkym počtom krvných doštičiek. Podľa nórskeho denníka Aftenposten sú všetci postihnutí pomerne mladí a nie je známe, že by trpeli nejakou vážnou chorobou. Ide o mužov aj ženy z rôznych zdravotníckych zariadení.

Rakúsko predtým uviedlo, že jedna zo zaočkovaných zdravotných sestier z nemocnice v meste Zwettl zomrela v dôsledku vážnych problémov so zrážaním krvi a druhá sa ocitla vo vážnom stave s pľúcnou embóliou.

Thajsko, ktoré minulý týždeň tiež preventívne pozastavilo očkovanie vakcínou AstraZeneca, dnes oznámilo, že v utorok očkovaciu kampaň obnoví. Ako prví vakcínu dostanú premiér Prajutch Čan-Oča a ministri jeho vlády, napísala agentúra Reuters.

Zdroj: hnonline.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti