Európska lieková agentúra po zdravotných problémoch a úmrtiach ľudí označila vakcínu AstraZeneca za bezpečnú a účinnú

19.03.2021 | 09:40
  15
Britsko-švédska firma AstraZeneca privítala správy Európskej agentúry pre lieky (EMA) a britského Regulačného úradu pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA).

Európska agentúra pre lieky (EMA) vo štvrtok uviedla, že vakcína od britsko-švédskej firmy AstraZeneca nesúvisí s celkovým zvýšeným rizikom vzniku krvných zrazenín. Zdôraznila, že výhody prevažujú nad rizikami.

"Výbor dospel k jasnému vedeckému záveru: ide o bezpečnú a účinnú vakcínu," uviedla na tlačovej konferencii riaditeľka EMA Emer Cooková po tom, čo sa prípadom zaoberal Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC).

"Výbor tiež dospel k záveru, že vakcína nie je spojená so zvýšením celkového rizika tromboembolických príhod alebo krvných zrazenín," dodala podľa agentúry AFP Cooková.

EMA v správe na svojej webovej stránke taktiež uviedla, že "neexistujú dôkazy o probléme súvisiacom s konkrétnymi šaržami vakcíny alebo s konkrétnymi výrobnými závodmi".

"Vakcína však môže byť spojená s veľmi zriedkavými prípadmi krvných zrazenín spojených s trombocytopéniou, čiže s nízkym počtom krvných doštičiek (prvkov v krvi, ktoré pomáhajú pri zrážaní) s krvácaním alebo bez krvácania vrátane zriedkavých prípadov zrazenín v cievach odvádzajúcich krv z mozgu (CVST)," informovala EMA.

Podľa nej PRAC vykoná ďalšie preskúmanie rizík vrátane preskúmania rizík s inými typmi vakcín proti COVID-19. Zároveň bude pokračovať dôkladné sledovanie hlásení o poruchách zrážania krvi. Okrem toho sa začínajú realizovať aj ďalšie štúdie, ktoré poskytnú "viac laboratórnych údajov a dôkazy z reálneho sveta", dodala Európska agentúra pre lieky.

Po zverejnení vyhodnotenia EMA postupne viacero európskych krajín oznámilo, že obnoví očkovanie touto vakcínou, ktoré pre správy o výskyte krvných zrazenín u viacerých zaočkovaných osôb v priebehu tohto a minulého týždňa pozastavili. Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Litva, Lotyšsko, Bulharsko a Cyprus oznámili, že očkovanie opätovne spustia v piatok. Slovinsko tak urobilo ešte vo štvrtok, v Španielsku sa očkovanie obnoví budúcu stredu.

EMA už v utorok vyhlásila, že "nič nenasvedčuje" tomu, že vakcína proti novému koronavírusu od firmy AstraZeneca môže za krvné zrazeniny, aké boli po očkovaní ňou hlásené z viacerých krajín. EMA zároveň dodala, že je "pevne presvedčená" o prínosoch tejto vakcíny.

Britsko-švédska firma AstraZeneca privítala vo štvrtok správy Európskej agentúry pre lieky (EMA) a britského Regulačného úradu pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) o tom, že jej vakcína proti koronavírusu je bezpečná a účinná. Informovala o tom agentúra AFP.

"Bezpečnosť vakcíny je prvoradá a vítame rozhodnutia regulačných úradov, ktoré potvrdzujú ohromné výhody našej vakcíny v úlohe zastaviť pandémiu. Veríme, že po starostlivo zvážených rozhodnutiach regulátorov sa bude môcť očkovanie po Európe obnoviť," píše sa vo vyhlásení AstraZenecy.

Zdroj: cas.sk (1), (2)

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti