Lekár a infektológ Sabaka a jeho cynické vyjadrenie o smrti mladej mamičky z Nitry po druhej dávke očkovania: „Vakcína ju nezabila, pretože tá nepredstavuje riziko. Tí, čo umreli, by umreli aj tak!“

17.06.2021 | 10:34
  28
Úmrtia zaočkovaných ľudí netreba podľa infektológa Petra Sabaku automaticky dávať do súvisu s vakcínou.

Tragický prípad otriasol celým Slovenskom a opäť otvoril otázku bezpečnosti vakcín. Mamičku dvoch synov Teréziu († 39), ktorá pracovala ako právnička na Mestskom úrade v Nitre, údajne našiel včera manžel bez známok života. Stalo sa to len deň potom, ako sa dala zaočkovať.  

„Samozrejme, že to mnohí spájajú s očkovaním. Podľa mojich informácií malo ísť o druhú dávku vakcíny Pfizer,“ píše zdroj portálu mynitra. Niektorí majú teraz strach ísť na naplánovanú druhú dávku vakcíny, hoci sa už objavila neoficiálna predbežná informácia, že žena nezomrela v priamej súvislosti s očkovaním. 

Prípadov úmrtí krátko po očkovaní sme už mali na Slovensku niekoľko, podľa oficiálnych údajov úradov boli tri. „K dnešnému dňu evidujeme spolu tri úmrtia v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri dvoch prípadoch bol súvis stanovený ako možný (po vakcínach Comirnaty a COVID-19 Vaccine Moderna) a v jednom ako pravdepodobný (po vakcíne Vaxzevria). Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený," uvádza ŠÚKL.  

Prvé úmrtie Slováka po očkovaní proti koronavírusu sme zaznamenali 26. januára. Išlo o 79-ročného muža s viacerými ochoreniami, ktoré sa mu stali osudné. Pitvou sa zistilo, že očkovanie vakcínou Comirnaty od Pfizeru nie je na vine. „Išlo o pacienta vo vyššom veku s viacerými chronickými ochoreniami, ktoré pitva určila ako hlavnú príčinu úmrtia. K celkovému zhoršeniu zdravotného stavu tohto pacienta prispeli aj inak mierne nežiaduce účinky po očkovaní – horúčka a slabosť,“ informovala po prešetrení prípadu hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Druhý prípad, pri ktorom sa možná spojitosť s očkovacou látkou preukázal ako možný prišiel v druhej polovici marca. Išlo o 79-ročnú pacientku s viacerými chronickými ochoreniami, ktorá bola očkovaná vakcínou od spoločnosti Moderna.

„Išlo o pacientku vo vyššom veku s viacerými chronickými ochoreniami,  ktorá bola očkovaná vakcínou od spoločnosti Moderna.  Príčina úmrtia bola stanovená pitvou a súvisela s chronickými ochoreniami pacientky. Vzhľadom k tomu, že vzniknuté nežiaduce reakcie po očkovaní mohli prispieť k celkovému zhoršeniu zdravotného stavu, príčinná súvislosť medzi očkovaním a úmrtím bola stanovená ako možná,“ uviedol ŠÚKL. Prípad bol podobný tomu z januára. „V oboch týchto prípadoch bola príčina úmrtia stanovená pitvou a súvisela s chronickými ochoreniami pacientov,“ dodala hovorkyňa Jurkemíková.

Doposiaľ posledné úmrtie, pri ktorom mohlo ísť o spojitosť s očkovaním, sa stal 7. mája. Po očkovaní vakcínou Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca zomrela 47-ročná žena.

Pacientka trpela genetickou poruchou, ktorá nebola detegovateľná pred očkovaním.

„Genetickým vyšetrením boli zároveň u pacientky zistené poruchy zrážanlivosti krvi. Vzhľadom na existenciu genetickej predispozície k trombofilnému stavu, súvis medzi očkovaním vakcínou Vaxzevria a následnou trombózou žilového sinusu bol stanovený ako pravdepodobný,“ informovala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Rozruch vyvolal aj prípad učiteľky Tonky († 38) z Vranova nad Topľou, ktorá zomrela v marci dva týždne po zaočkovaní vakcínou AstraZeneca. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) však na základe pitvy potvrdil, že úmrtie učiteľky nemalo s očkovaním žiaden súvis.

„Po vyhodnotení predchorobia, relatívne dlhšieho obdobia po očkovaní a záverov vykonanej pitvy úrad konštatuje, že úmrtie nemožno dávať do súvisu s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Úmrtie nastalo na podklade viacerých chorobných zmien, ktorých pôvod vznikol ešte pred samotným očkovaním," informovala hovorkyňa ÚDZS Erika Kováčiková.

Oficiálne vyjadrenie, či možno smrť mamičky z Nitry spájať s vakcínou, vydá Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou až keď dostane laboratórne výsledky. Lekár a infektológ Peter Sabaka však tvrdí, že spojitosť je vylúčená.

„Mladé ženy sú v riziku trombóz po vakcíne od firmy AstraZeneca po prvej dávke. Ale po druhej dávke Pfizeru, to určite nie. Tam nič také zaznamenané nebolo. V žiadnom prípade nie. Sú obrovské skúsenosti s Pfizerom a s Modernou z Izraela,  USA, Veľkej Británie a podobne a nič také pozorované nebolo. Čiže ženy v produktívnom veku rozhodne nie sú rizikové z hľadiska mRna vakcín, Pfizer a Moderna. Pri tých vektorových vakcínach to bolo riziko po prvej dávke, a preto sa prestalo očkovať vakcínou od firmy AstraZeneca. Ale čo sa týka týchto mRna vakcín, nepredstavujú žiadne riziko. Nič také nebolo pozorované. Treba si počkať týždeň alebo dva na výsledky,“ vysvetlil Sabaka.

Podľa neho pri vakcínach Pfizer a Moderna nehrozí žiadne riziko úmrtí. „Milióny ľudí sú zaočkovaní mRna vakcínami v USA a Izraeli, tam k žiadnym nejakým takýmto úmrtiam, čo by boli spojené s očkovaním, nedošlo," povedal. 

Pri mRna vakcínach sa doposiaľ nepreukázali žiadne život ohrozujúce účinky po očkovaní ani u mladých ľudí. „Jediné, čo sa môže vyskytnúť , je alergická reakcia. Ale to môžete dostať na hocičo, na sirup od kašľu, na paralen, na hocijakú injekciu, na liek, ktorý dostanete na pohotovosti, keď zvraciate a bolí vás brucho. Alergická reakcia sa môže vyvinúť na čokoľvek a tá môže teoreticky človeka počas hodiny aj zabiť. Boli prípady už aj na Slovensku, že ľudia dostali nejakú injekciu napríklad na alergiu a zomreli. Teoreticky sa to môže stať. Je to anafylaktická reakcia, s ktorou treba počítať po podaní akéhokoľvek lieku. Preto je každý po očkovaní tú polhodinku pod lekárskym dohľadom. Treba si tam počkať, tie centrá a personál sú pripravení na to, že takéto niečo môže nastať. Ak sa to stane, hneď podajú liečbu," vysvetlil infektológ. 

Úmrtia zaočkovaných ľudí netreba podľa infektológa automaticky dávať do súvisu s vakcínou. Problém je podľa neho v tom, že je teraz očkovanie tak sledované. „Všetci ľudia, ktorí sú po očkovaní, sa veľmi starostlivo sledujú a o všetkom sa informuje. A všetko potom vyzerá, že môže byť v súvise s očkovaním, ale z toho drvivá väčšina vecí by nastala aj tak," dodal Sabaka. 

Zdroj: pluska.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti