Dánsky zdravotník zomrel po očkovaní AstraZenecou

20.03.2021 | 19:45
  4
Krajina už skôr pozastavila očkovanie touto látkou.

 

V Dánsku zomrel jeden z dvoch zdravotníkov, ktorých vo vážnom stave hospitalizovali s krvácaním do mozgu a trombózou. Tieto príznaky sa u oboch objavili necelé dva týždne po očkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, uviedla v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie regiónu hlavného mesta, ktorý prevádzkuje verejné nemocnice v Kodani.

Dánska agentúra pre lieky potvrdila, že dostala správy o dvoch "závažných" prípadoch vedľajších účinkov, bližšie ich však nekomentovala. Dánsko 11. marca pozastavilo očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Pridalo sa tak k viacerým krajinám sveta, ktoré dočasne pozastavili používanie tejto vakcíny po tom, čo sa objavili správy o prípadoch tvorby krvných zrazenín v mozgu po jej podaní.

Nemecko, Francúzsko a ďalšie krajiny tento týždeň obnovili očkovanie po stanovisku Európskej agentúry pre lieky (EMA). Tá vo štvrtok uviedla, že vakcína je účinná a bezpečná a jej výhody prevažujú nad rizikami. Dodala však, že zatiaľ nemôže definitívne vylúčiť súvislosť medzi vakcínou od AstraZenecy a zdravotnými problémami a podozrivé prípady stále prešetruje.

Dánsko spolu so Švédskom a Nórskom očkovanie zatiaľ neobnovili s tým, že potrebujú viac času na konečné rozhodnutie.

Zdroj: spravy.rtvs.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti