Už aj WHO priznáva, že mRNA vakcíny od farmaceutických firiem Pfizer a Moderna spôsobuju zápal srdcového svalu

10.07.2021 | 09:30
  6
Globálny poradný výbor WHO pre bezpečnosť vakcín (GACVS) uviedol, že prípady myokarditídy a perikarditídy boli hlásené vo viacerých krajinách, najmä v USA.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok uviedla, že existuje pravdepodobná príčinná súvislosť medzi vakcínami proti koronavírusom založenými na technológii mRNA a veľmi zriedkavými zápalovými ochoreniami srdca. Informovala o tom agentúra AFP.

Globálny poradný výbor WHO pre bezpečnosť vakcín (GACVS) uviedol, že prípady myokarditídy a perikarditídy boli hlásené vo viacerých krajinách, najmä v USA. "Hlásené prípady sa väčšinou vyskytli do niekoľkých dní po očkovaní, častejšie u mladých dospelých mužov a po druhej dávke mRNA vakcíny," uviedol výbor vo svojom vyhlásení.

Po preskúmaní dostupných údajov GACVS usúdil, že "dostupné dôkazy naznačujú pravdepodobnú príčinnú súvislosť medzi myokarditídou a vakcínami Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a Spikevax (Moderna)".

Väčšina prípadov myokarditídy a perikarditídy po očkovaní bola mierna a vyžadovala iba konzervatívnu liečbu, uviedol výbor, hoci pozoruje aj možné dlhodobé účinky.

"Výhody týchto vakcín pri znižovaní počtu hospitalizácií a úmrtí v dôsledku infekcií koronavírusom SARS-CoV-2 však prevažujú nad rizikami," dodal výbor s tým, že zápaly sú "veľmi zriedkavé".

AFP uvádza, že o možnej súvislosti medzi veľmi zriedkavými prípadmi myokarditídy a perikarditídy a vakcínami od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna v piatok informoval aj výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) Európskej agentúry pre lieky (EMA). Podľa záverov výboru majú byť myokarditída a perikarditída pridané do zoznamu vedľajších účinkov daných vakcín s neznámou frekvenciou výskytu.

Myokarditída a perikarditída sú zápalové ochorenia srdca. Prejavujú sa najmä dýchavičnosťou, bolesťou na hrudníku, búšením srdca a nepravidelným tepom.

EMA tiež dospela k záveru, že vakcíny od Pfizeru a Moderny spôsobujú zápal srdcového svalu

Európska lieková agentúra v piatok na svojej internetovej stránke informovala, že Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) Európskej agentúry pre lieky (EMA) po preskúmaní všetkých dostupných údajov dospel k záveru, že existuje možná súvislosť medzi veľmi zriedkavými prípadmi myokarditídy a perikarditídy a vakcínami Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a Spikevax (Moderna).

Viac v článku TU.

Zdroj: hnonline.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti