Dánsko zakazuje očkovanie AstraZenecou. Nemecko nepovolí druhú dávku vakcíny proti koronavírusu

15.04.2021 | 11:08
  4
Dánsko sa stalo prvou krajinou, ktorá úplne zastavila používanie vakcín AstraZeneca.

Rozhodnutie o stopke pre AstraZenecu podľa portálu Reuters ovplyvní aj plán Dánska ukončiť očkovanie na začiatku augusta. AstraZenecu zrejme nahradia vakcínou Johnson & Johnson. Tú odkladá mnoho európskych krajín pre podobné obavy z krvných zrazenín, aké sú pri AstraZenece. 

Dánska zdravotná agentúra vyhlásila, že po prešetrení súvislosti vakcíny AstraZeneca so zriedkavými krvnými zrazeninami zistili, že vakcína naozaj vykazuje vážne vedľajšie účinky. „Preto sme sa rozhodli pokračovať s vakcinačným programom pre všetky cieľové skupiny bez tejto vakcíny,“ povedala jej riaditeľka Soren Brostrom. 
 
Výrobcovia vakcíny AstraZeneca rešpektujú rozhodnutie Dánska.
 
Okrem Dánska obmedzujú vakcináciu AstraZenecou aj iné krajiny. Nemecko sa rozhodlo, že nepovolí očkovanie druhou dávkou tejto vakcíny. Namiesto AstraZenecy im ponúknu inú. 

Ďalšie európske krajiny ju povolili len pre určité vekové skupiny nad 50 či 60 rokov. V Británii ponúkajú ľuďom pod 30 rokov tiež iné vakcíny. 
 
Európska lieková agentúra po skúmaní AstraZenecy vyhlásila, že jej prínos stále prevyšuje nad rizikami. Súvislosť medzi zriedkavou tvorbou krvných zrazenín a očkovaním touto vakcínou však potvrdila. Podľa odborníkov je však riziko smrti spôsobenej covidom-19 oveľa väčšie než smrť spôsobená týmito vzácnymi vedľajšími účinkami. 
 
Na Slovensku sa AstraZenecou momentálne očkuje ďalej. Štátny ústav pre kontrolu liečiv na správy od EMA reagoval vo vyhlásení, podľa ktorého bude treba otvoriť diskusiu o očkovacej stratégii.

„Štátny ústav o záveroch informoval ministerstvo zdravotníctva s cieľom otvoriť diskusiu ohľadom očkovacej stratégie na Slovensku,“ uvádza ŠÚKL.

Zdroj: refresher.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti