Václav Klaus má zaplatiť pokutu za prejav na verejnosti bez rúška. Český exprezident podá proti rozhodnutiu správnu žalobu na Mestský súd

17.07.2021 | 11:43
  3
Exprezident Českej republiky si prišiel vlani 28. októbra pred Obecný dom bez rúška uctiť pamiatku vzniku Československa.

Bývalý český prezident Václav Klaus musí zaplatiť pokutu 8000 korún (313 eur) za vlaňajšie vystúpenie bez rúška pred Obecným domom v Prahe. Pokutu právoplatne potvrdilo ministerstvo zdravotníctva, ktoré odmietlo Klausovo odvolanie. Exprezident musí zaplatiť aj ďalších 1000 korún ako trovy konania, informovala v piatok spravodajská televízia ČT24.

Televízia uvádza, že informáciu zistila z písomného rozhodnutia ministerstva zdravotníctva. Výška pokuty je o niečo nižšia, než ju pôvodne stanovila pražská hygienická stanica. Tá trvala na desaťtisícovej pokute. Informáciu potvrdil Klausov právnik Zdeněk Koudelka. Klaus podá proti verdiktu správnu žalobu na Mestskom súde v Prahe.

Klaus prišiel vlani 28. októbra pred Obecný dom uctiť si pamiatku vzniku Československa. Pri pamätnej doske vystúpil s prejavom, v ktorom kritizoval vládne opatrenia proti koronavírusu. Na akcii nemal napriek vládnym opatreniam nasadené rúško.

Po uverejnení záberov z udalosti v médiách sa prípadom začala zaoberať polícia, ktorá prípad následne poslala na riešenie pražskej hygienickej stanici. Tá bývalému prezidentovi v januári udelila pokutu 10.000 korún za porušenie mimoriadnych opatrení.

Klaus s pokutou nesúhlasil a podal proti rozhodnutiu odpor. V ňom požadoval zastavenie priestupkového konania. V marci ale hygiena svoje rozhodnutie potvrdila. Klaus sa preto obrátil s odvolaním na ministerstvo zdravotníctva, ktoré ale teraz jeho námietky definitívne odmietlo.

Bývalý prezident Václav Klaus si rúško pri pripomienke 28. októbra nevzal zámerne. V minuloročnom rozhovore pre ČTK pri tejto príležitosti vysvetlil svoju predstavu o význame rúšok. Koronavírus zároveň označil za „obyčajnú“ chorobu a jej zneužitie považuje za nástroj na premenu sveta. “Rúškari sú samozrejme ľudia, ktorí sú vítači migrantov, rúškari sú ľudia, ktorí si želajú posinenie Európskej únie a rýchle prijatie eura, ja by som videl množstvo takýchto doplňujúcich charakteristík," povedal na adresu notorických prívržencov nosenia náhubkov.

Viac v článku TU.

Zdroj: pravda.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti