Status polície cynicky útočí na seniorov. Admin policajnej stránky na sociálnej sieti zosmiešňuje generáciu starších ľudí, obviňuje ich so zdieľania hoaxov a klamstiev a deklasuje ich ako nesvojprávne deti

21.02.2021 | 12:12
  23
Status je o to viac pohoršujúci, že ide o komunikáciu oficiálnej stránky štátneho orgánu.

O nevhodnej komunikácii stránky Hoaxy a podvody – Polícia SR a jej pochybnom boji proti „hoaxom“ sme už písali. Jej nedávny príspevok, ktorým si na mušku zobrala občanov staršieho veku, je ďalším príkladom vážneho prešľapu. Tentoraz o to horšieho, že sa orientuje na zraniteľnú skupinu obyvateľstva.

Ide o príspevok, v ktorom je prezentované „šokujúce zistenie“ (s otáznikom), že „na internete fičia čoraz starší, ktorí šíria hoaxy a vulgárne príspevky“.

Píše sa v ňom o tom, že asi každý tridsiatnik zažil, ako mu rodičia či starí rodičia vyčítali, že veľa sedí pri počítači. Karta sa však akoby obrátila a obeťou závislosti na internete sa stávajú práve staršie generácie. Vraj hodiny vysedávajú za počítačmi, zdieľajú klamstvá a hoaxy a v diskusiách vulgárne nadávajú.

Celým príspevkom sa nesie posmešný a negatívny tón, ktorý je zjavný z výrazov ako „statusy klamstva a nenávisti“, „vulgarizmy najtvrdšieho kalibru“ či poukazovanie na to, že nadávky používajú aj babičky, ktoré „majú profilovú fotografiu so svojimi vnúčatami“. Pobavením reagujú aj čitatelia, o čom svedčí neobvykle vysoký počet „haha“ emotikónov.

Výsmech staršej generácie však graduje v závere s podnadpisom „Ako im pomôcť?“, kde autor vykresľuje dôchodcov (resp. tých z nich, ktorí „šíria hoaxy“ či sú závislí na internete) ako sociálne deklasovaných a prirovnáva ich k nesvojprávnym deťom.

Príčinou uvedeného správania časti dôchodcov má vraj byť „absencia medziľudských vzťahov, odlúčenie od svojich rodičov, súvisiace pocity samoty, chýbajúce rozhovory“. Autor teda uzatvára: „Tak, ako sa nás snažili chrániť ako deti a vystríhali nás, mali by sme im to oplatiť rovnakou kartou, keď problémom 21. storočia začali čeliť oni sami.“

Príspevok je doplnený obrázkom dôchodcu, v ktorom sa píše, že „nie pubertiaci“, ale rodičia a starí rodičia „sú viac a viac závislí od internetu“.

Informačný prínos celého príspevku je minimálny. Tvrdenie, že časť určitej demografickej skupiny niekedy používa vulgarizmy, vysedáva za počítačom či šíri nepravdy, je úplne triviálne a platí pre každú vekovú skupinu. Kľúčové tvrdenie, že tieto fenomény sa týkajú viac starých ako mladých ľudí, nie je podložené žiadnym zdrojom.

Celý status je tak vyskladaný výlučne z osobných dojmov autora príspevku. Obsahuje neurčité formulácie ako „veľké zastúpenie“, „analýza viacerých príspevkov“, „konkrétne príklady“ a pod. Chýbajú akékoľvek porovnávacie dáta s používateľmi z iných generácií.

Hoci príspevok vyvoláva dojem, že uvedené správanie je u dôchodcov mimoriadne časté, zrejme ide len o menšinu dôchodcov. Problematika tzv. falošných správ je mediálne často nafukovaná – o vedeckých štúdiách to ukazujúcich sme písali prednedávnom.

Nehovoriac o tom, že časť z tejto menšiny nezdieľa hoaxy, ale iba politicky nekorektné názory, keďže stránka Hoaxy a podvody medzi týmito dvomi kategóriami zjavne dostatočne nerozlišuje.

Status je o to viac pohoršujúci, že ide o komunikáciu oficiálnej stránky štátneho orgánu. Tá by sa totiž mala vyznačovať, ako to hovorí teória verejnej správy, tzv. oficiálnou zdvorilosťou, teda byť vecná, slušná, profesionálna a čo najmenej hodnotiaca.

Polícia by mala všetkým skupinám občanov vysielať signál, že ich chráni a že jej môžu dôverovať.

Samozrejme, fenomény, o ktorých príspevok hovorí, sú reálne a stoja za pozornosť. Možno sa naozaj aj viac vyskytujú práve u dôchodcov. Je vhodné na ne poukázať, malo by sa to však diať primeranou formou a neprezentovať ich iba ako problém jednej vekovej skupiny.

Zdroj: hrot.info


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti